Sesape yang pernah menggunakan pressure cooker ni sure
tahu, tekanan yang dihasilkan untuk memasak adalah sangat tinggi. Suhu
temperaturenya sangat tinggi.
Untuk mengetahui sama ada penutup pressure cooker boleh
dibuka ataupun tidak. Tombol kecil di atas penutup tu harus diangkat. Jika berbunyi
berdesir, maknanya tekanan masih lagi di dalam. Disarankan agar jangan membuka
dahulu penutupnya. Kerana…tragedi ini bakal terjadi. Jengjengjeng…
2 hari yang lepas my hb rebus daging menggunakan pressure
cooker. Daging diletakkan seketul yang besar tanpa dipotong. Tujuan rebus
daging tu untuk melembutkan isi dagingnya. Agar bila dipanggang nanti ia mudah
masak dan senang dikunyah.
Selepas merebus selama 10 minit, my hb pun nak bukak la
penutupnya. Pada awalnya penutup pressure cooker tu sangat ketat untuk dibuka.
Sebab apa, sebab tekanan di dalamnya masih tinggi. Dia tak angkat tombol tu.
Then, dengan sepenuh tenga dia pusing penutup pressure cooker tu….tetibe..
‘tup!’ Letupan kecil kedengaran di dapur!
Aku berlari-lari ke dapur. Suspens wooo! Aku dah agak
sure pressure cooker tu meletup! Bila sampai ke dapur, aku tengok segala isi
ayam, lengkus, halia bergelimpangan atas dapur gas. Air rebusan daging tu
membasahi sekitar dapur gas. Then aku pandang hb.
“You ok tak ni?”
“Aah ok. Cuma sakit sikit je kat
tangan ni”
Aku check tangan dia takut-takut kalau melecur teruk.
Alhamdulillah, merah sikit je. Takde tahap melecur teruk. Risau gak aku. Ye
la.. pressure cooker tu kan tinggi haba panasnya. Kat kaki dia pun terkena jugak,
kan air panas tu meledak keluar. Umpama letusan gunung berapi. Gedebum!
Then aku cakap la. Next time, angkat dulu tombol tu untuk
pastikan ia boleh dibuka or tak. Kalau rasa penutup tu ketat nak dibuka, jangan
buka dulu. Nanti akan terjadi macam ni. Hmmmm….sian sungguh hb ku. Semangat
sungguh dia nak memasak.
Menangi: Hadiah Bernilai RM700 Dengan Mudah! (KLIK)
Menangi: Hadiah Bernilai RM700 Dengan Mudah! (KLIK)
33 comments
Assalamualaikum yangg, kesiannya. so pressure cooker ni masih boleh guna tak yanggg? bestnya, suami yumida rajin turun dapur. hehhehehe :)
Nasib bek xteruk...bhya ye bnda alah tu.kne tau guna..nyaris tragedi.huhu
alahai..bahaya tu..huhu
nasib tak cedera teruk..bahaya tu
bahayanya.. nasib baik tak cedera teruk.. kena hati-hati lepas ni.. singgah isi tabung yumida.. :D
uih mencabar jugak nk masak ni. nasib suma baik baik aje..
mak selalu jugak guna pressure cooker ni. lepas dah habis guna dia akan sendal tombol yg kecik atas periuk tu dengan sudip kayu sampai habis bunyi berdesir. then baru die bukak tutup periuk tu. bahaya kalau tak pandai guna periuk ni. tapi memang daging / ayam cepat empuk. tak payah tunggu berjam2 :)
Tak pernah lagi beli & guna benda nie..pernah nampak juga ada kawan pakai time masak untuk kenduri...
wah...first time saya dengar berita pasal ini...tak tahu plak menda ini boleh mendatangkan bahaya...
Regards,
-Strider-
mujur hb sis tak apa2...bahaya gak cam tu eh. Kenit langsung tak tahu nak guna pressure cooker ni.
alahai..ciannya..tp ayu xpenah guna cooker tu...
waaa..
bahaya nie..
so org laki mmg xleh masuk dapur ler pasni.
ngeh ngeh ngeh.
bahayanye nasib le takde jadi ape2 kn..
Nasib baik tak apa-apa. Tentu suami awak tu terlebih excited nak tengok daging dah empuk ke belum :D
nasib tak jadi ape2..takpe jdi kan pengajaran pada yg lain.
Saya langsung xde pengalaman msk pakai PC ni...Rasanya mau juga terjadi spt hb Yumida. Alhamdulillah...cuma kecelakaan kecil.
uiii bahaya juga ek kalau x reti guna...nice info yumi hu...
Bahaya na juak.. Mum kmk pun selalu guna pressure cooker. Ingatkan pakei kedak ya jak, paduhal tek ada cara dikpun. Hmm ~
Dengan suhu 121 darjah celsius, tekanan dalam pressure cooker tu boleh mencapai 1.3 bar...jadi, memang kuat juga lah tekanan tu..
Sebuah sterilizer di sebuah kilang minuman, boleh memasak buah oren dengan 2 bar suhu sekitar 134 darjah celcius, kalau meletup boleh membawa maut..
Pressure cooker kecil jak, tak ada apa2 lah cuma berhati-hati lain kali...:)
kesiannya.. hehe nak tolong tp terkena sakit pulak.. kekekeke sabar la ye.. hihi saya klik tabung yumida.. ^_^
Barang apa pun kalau salah cara penggunaannya akan medatangkan bahaya, nasib baik tak teruk...tak dapat nak bayang kalau masa kejadian ada budak2 kecik main2 kat dapo.
Bleh camtu eh...kna berhati2 ni
alar..ciannya..kan dah kena..hee...memang mcm tuh..tdk boleh terus buka kang dah meletup..dear nak tanya skit,,u sebenrnya umo berpa? sori tanya..hee
saya pun sama macam hb akak, tak pandai nak guna pressure cooker ni :)
nasib baik tak jadi apa2 kak,bahaya tu... pressure cooker ni ada kelebihan dan kekurangan jugak,kan? :)
Alhamdulillah takde apa-apa..bedebar baca..
huhu semangat nk nolong isteri kesayangan dia masak kan..xpelah permulaan kan..lps ni pandai la :)
selamatlah tak cedera teruk yea...
mmg waktu beli tu, org tu akan ajar cara guna periuk tu...
mmg xboleh sebarang buka je..bahaya
mak aih..bahayanya..silap2 tudung periuk 2 boleh terpelanting kena muka..
rajin nyer hubby sis...
ya rabbi, nasib bait sikda apa2..
oh..macam tu ceritanya..bahaya tu umi...nasib baik tak kena banyak...bayangkan lah air panas terkena kulit kan....
Aduh duhduh meletup la pulak
EmoticonEmoticon