TV rumahku berhantu!!!

- 5 Januari 2014, sekitar jam 8.30 malam -

Kucing-kucingku tiada di rumah. Semua sedang kekenyangan selepas menikmati santapan ikan di luar. Hb ku pula asyik melayan game handphone. Aku ON kan tv yang ketika itu dalam mode standby. Menonton siaran rakaman yang direkod pada tengah hari tersebut (Melodi). Menggunakan Astro PVR, sememangnya memudahkan coz boleh tengok rakaman cerita yang kita mahu pada bila-bila masa.

Sedang asyik aku menonton rancangan Melodi, tetibe…siaran terhenti menunjukkan button pause. Erk…setahu aku remote control betul-betul terletak sebelah aku. Malah aku tak menyentuh pun remote tersebut. Then, aku pun play kan semula.

5 minit berlalu, siaran Melodi stop. Tv menunjukkan button home. Menandakan selesai menonton siaran rakaman Melodi. Terasa pelik, sepatutnya siaran tu stop bila kita yang tekan button stop pada remote control. Tetapi ianya stop dengan sendirinya.

Aku malas nak layan perasaan aneh masa tu. Then, terus menonton siaran TV3, tengok berita. Beberapa minit kemudian, tv OFF dengan sendirinya. Sangat-sangat pelik! Mana taknya, remote tv betul-betul berada di sebelah tv! Tadi remote Astro meragam, now..remote tv pulak meragam. Betul-betul pelik!

Aku pun tunjukkan kat hb yang tv off dengan sendirinya. Padahal remote tv nun berada di atas meja tv. Hb pandang aku. Then cakap, malam ni malam minggu kan. Aku pun gelak, iyelah! Hb dah pikir benda mistik. Aku pun cakap, maybe ada masalah kot dengan remote Astro dan remote tv tu. Saja malas nak pikir ke arah mistik tu. Haha…

Lepas aku ON kan tv balik. Aku pun sambung balik tengok berita kat TV3. Hanya beberapa minit je, siaran tv bertukar ke saluran TV2, berita tamil. Bertukar dengan sendirinya! Remote Astro betul-betul di hadapan mataku. Terkejut weh…aku tak tahu apa problem dengan tv aku malam tu.

Bila benda ni berlaku dengan lebih kerap dalam tempoh masa yang singkat, aku rasa tak sedap hati. Aku pun panggil kucing-kucing aku kat luar suruh masuk dalam umah. Orang tua-tua kata, kucing boleh melihat benda halus. Penat aku terpekik melolong panggil kucing, ye la diorang kat luar tu dah kenyang, cuba kalau tengah lapar, dengan aku sekali kena langgar depan pintu. Alhamdulillah, lepas diorang masuk tu kan, takde lagi benda pelik berlaku kat tv aku. Normal macam biasa.

Korang rasa ni mistik or sememangnya remote Astro, remote tv atau tv aku yang bermasalah? Sebelum ni pun pernah berlaku. Tv aku ON dengan sendirinya. Padahal remote tv betul-betul terletak sebelah tv dalam mode standby. Tanpa sentuhan sesiapa tetibe tv  ON sendiri. 1st berlaku sekitar jam 11.30 malam. 2nd, hari berlainan..berlaku pada jam 12.15 tengah malam. Yang ni pulak kali ke-3..tapi OFF dengan sendirinya. Wallahu a’lam. 

29 comments

Bahaya ni. Maknanya hantu Astro kini menular di rumah Yumida. Saya tak pernah kena pula macam tu. Tapi pernah juga kena benda lain. Banyak pengalaman sy kalau nak cerita. hehehehe...

ZH Blogger

Assalamualaikum yanggg. ada orang hack remote control ke? haihh cuak pula baca ni.. yangg, nanti tukar link blog kita dekat bloglist ye. kita tukar blogspot semula..

http://sheilashahfiekry.blogspot.com/

ntah la...xsure plak..umah kwan rietta pown pernah terjadi Tv on sendiri...jdnya sebab xberapa berani, rietta cabutkan aje plug...so pesan ngn dorg, always unplug...bru la kejadian tu xberulang...xsure klu ada apa2 kerosakan pada tv ataw belakan letrik rumah tu...

assalamualaikum yumida...menakutkan jer seram tau...:)

errr...ngeri jugak..baca yaasin dengan kerap Yumida..

serammmm.... tapi perna jadi jugak kat saya. kekadang tu, punat remote dah loose sebab tu boleh tertekan sendiri.. hihi

setakat ini tak pernah lagi ada pengalaman pelik2 dengan TV. huhu..

takuttttttttttt..lariiiiiiii..

sesuatu yg mistik suda berlaku

agak menyeramkan..saje nak main2 dgn korang tu..

org kat belakang umah main2 tu... hheee

wallualam..!!pernag jua berlaku sama saya yumida..tp saya buat dek jer..myb msalah remote kot..

er, entah lah.. mun remote tv, sik pernah jadi kt kmk.. tp alarm kereta pernah.. mok buka kunci kereta sendirik. tengok2 kereta sebelah yg terbuka.. kereta dirik mpun sik.. gerek kmk madah ya ada kaitan dgn frekuensi alarm ya.. cmne kah.. kmk mun bhs fizik tok nang nganga ajak lah.. sik paham.. mun remote tv ya sik lah kmk tauk.. sikda pa2 nak? kali remote ya nak?

itu sesuatu yang agak menyeramkan..so far kat umah tak guna PVR jadi tak pernah laa tau plak kalau PVR ade masalah teknikal sampai macam tu..

Regards,
-Strider-

fikir positive kak..remote bermasalah mungkin.heee

err.. anggap jela tv yg problem.. tak la takut sgt.. kikiki..

cuba yumida panggil sesape yg pakar bab camni .. siasat apakah di sebaliknya.. seram jugak nih.. smpai boleh plak main on off sendiri..

kena suh kucing temankanlah kalau nak tgk tv lepas ni...

pelik jugak yea..seram je.

tah2 kucing pun taknak masuk? hehehe


EmoticonEmoticon