Khasiat buah laici

As salam buat rakan pembaca,

Lunch tengah hari tadi aku menikmati keenakkan buah laici. Hmmm..so yummeh! Even buah laici tu ditinkan, namun buahnya still lagi rasa fresh.
  Khasiat buah laici untuk kesihatan, buah laici, laici, kebaikan makan buah laici, manfaat buah laici, vitamin buah laici, gambar buah laici
Makan buah laici ni memberikan kekenyangan buat aku. Tak perlu makan nasi lagi. Ditambah dengan sedikit ais. Ohohoho…lazat tak terkira!

Dengan menikmati santapan buah laici ni, nak tahu tak apa khasiat bila kita memakan buah laici ni? Meh sini aku sharekan bersama.

Khasiat buah laici:

1.      Mengandungi oligonol: berfungsi sebagai anti-oksida dan anti-selesema juga meningkatkan aliran darah di dalam organ-organ, mengurangkan berat badan, dan melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya.
2.      Mengandungi vitamin C: bertindak sebagai agen jangkitan, dan mengelakkan radikal pro-radang
3.      Mengandungi vitamin B-kompleks: bertindak sebagai co-factor untuk membantu badan memetabolismekan karbohidrat, protein, dan lemak.
4.      Mengandungi jumlah  mineral yang sangat baik seperti kalium. Potassium merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah, dengan itu, ia menawarkan perlindungan terhadap penyakit jantung strok dan koronari. Iron diperlukan dalam pengeluaran sel-sel darah merah.

Haaa…banyak khasiat buah laici ni tau. Aku kalau keluar sure akan rembat setin dua..buah laici ni. Nak makan yang original nyer tak dapat, makan yang dah ditinkan pun jadi la. Sedap  lagi tu! Korang..korang…buah apa kegemaran korang?

57 comments:

  1. kalau minum Air Sirap bandung laici memang best..

    ReplyDelete
  2. woahh selama ni tahu makan je buah laici ni tak tahu pulak khasiat nya :) Thanks sharing :D

    ReplyDelete
  3. wah..terliur tengok..haha tiba2 rasa dahaga :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum yangg, banyak khasiatnya ya. lama tak minum sirap laici! heeeeeee. klik apa yang patut kat sini :)

    ReplyDelete
  5. Adehhhh telio nengok buah laici hehehe

    ReplyDelete
  6. Salam... just untuk sharing..makanan buah laici dlm tin adalah tinggi dengan kandungan gula..jadi hati-hati semasa pengambilan dan hadkan pengambilannya.. ^_^

    ReplyDelete
  7. Suka minum air laici nih..sodap..khasiat pulak byk.okler tuh..heehe

    ReplyDelete
  8. wah...habis segek tin...hihi...
    nang serupa kak angah...hihi....
    kat sibu tok kalau ada musin berjual buah...lak akak kirim kat adik di mukah..hahaha

    ReplyDelete
  9. tapi kan..lama2 mkn jdik muak la.bg iman la

    ReplyDelete
  10. fae suka minum air laici. tapi agak memilih kalo nak makan the buah as in its natural form. hehe.

    ReplyDelete
  11. salam yumida :)

    ayie memang suka sgt mkn buah laici..klu bulan puasa memang selalu jugak mkn...:)

    ReplyDelete
  12. Buah laici yg fresh adalah yg terbaik dan berkhasiat. Yg dalam tin tu sudah kurang khasiat ditambah pula kandungan gula dan campuran bahan kimia utk tahan lama...
    Tembikai laici...nyum2! Klik2 juga

    ReplyDelete
  13. dah lama tak makan buah laici nie...buah favourite buah manggis....sedap....

    ReplyDelete
  14. selama ni main makan aje. baru tahu khasiat buat ni bagus utk saluran darah kita

    ReplyDelete
  15. tiba2 rasa tringin nk makan buah laici :D

    ReplyDelete
  16. wajib ni cari airnya kejap lagi... klik2 di sini dear.. :)

    ReplyDelete
  17. kalau dapat laici yg fresh tu lagi bestkan yumida.. :)

    ReplyDelete
  18. akak suka buah laici.. tak sangka ianya berkhasiat macam tu.. klik,klik dan klik kat sini yumida.. :D

    ReplyDelete
  19. betul yumida.. fiza pun klu lapar g kedai order laici ais je.. kompom kenyang...

    ReplyDelete
  20. air laici mun makan time cuaca panas. Ya rabbi, nyaman eh.. hehe

    ReplyDelete
  21. Assalammualikum...yumida,

    sedap tu buah laici,,,

    mselim3

    pls: pasal masalah yumida tu,,, kekadang masalah setting rss,kalau mselim3 jumpa pasal cara setting rss nanti mselim3 kasi link k

    ReplyDelete
  22. Sedapnye tengok laici tu. Rase cm nk g bli je. Hehe...

    ReplyDelete
  23. saya x boleh makan buah laici sangat..senang kena semput

    ReplyDelete
  24. laici best gila kot!tapi air kotak laici onie tak suka,haha

    ReplyDelete
  25. Memang itu salah satu khasiatnya, tapi kalau dimakan terus daripada tin pon tidak elok juga sebab sudah ditambah dengan gula :c

    Nisa'

    ReplyDelete
  26. alamak feveret sy 2 yumida..
    selalu beli laici dalam tin
    orang selalu cakap beli time bulan puasa ja.;)

    ReplyDelete
  27. blh turunkan berat badan??? ok!
    makan laici bebanyak pasni..hehe

    ReplyDelete
  28. info baru nih.. bleh la borong laici lepas nih... ha3

    ReplyDelete
  29. lalu ingin mok makan laici.. mena kata ktk nak makan yg fresh nang susah kit.. susah mok nemu T_T

    ReplyDelete
  30. owh...boleh jadi anti selsema ek..lately aku memang selalu selsema..boleh try minum laici laa nanti..hehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  31. Macam best ja buah laici. Nak kena beli jugak setin dua ni. hehe

    ReplyDelete
  32. sedap buah laici.. slalu mkn bersama air laici la kan.. mmg feveret deqla ni.. ;)

    ReplyDelete
  33. hehehe KA Pun suka juga... done clik2 nuffnangx3 juga !

    ReplyDelete
  34. samalha... saya pun suka buag laici.. hehe tapi saya xsuka minum air laici.. buahnya saya suka.. hehe sangat sedap !

    ReplyDelete
  35. sya pun suka gak laici dalam tin ni.. makn sejuk2 fulamakkkk sodap!

    sya suka manggis

    ReplyDelete
  36. memang suka mkn buah laici ni ..n baru tau khasiat dia walawehhh ..bertambah2 suka la hehhe..

    ReplyDelete
  37. sedapnyaaa kalo makan time panas2 terik kan...

    ReplyDelete
  38. Wah, banyak jugak khasiatnya kan? Tak pernah ambil tahu pon sebelum ni. Tapi apa yang penting, laici is my feveret :)

    ReplyDelete
  39. eh xtau la plak byk khasiatnya..sbb yg tau pun sedap je laici ni.mmg selalu rembat tu pun sbb sedap.kekeke

    ReplyDelete
  40. Bestnya mun dapat makan kine towk. Kamek suka makan buah towk. Mun aiknya, sik berapa kamek.

    ReplyDelete
  41. sodapnyer dpt air laici time panas2 nie..
    minum kt kdai mmg xpueh.
    kdekut buah laici.

    ReplyDelete
  42. bandung laici..sedapnya :) thanks infonya

    ReplyDelete
  43. air laici..memang favourite...penghilang dahaga...banyak pulak khasiatnya tu..:D

    ReplyDelete
  44. heee.. teman n en. hubby suka air laici.. pernah sekali lepas ternampak sebundut air laici yg dibawa tergantung di tangan kakak ipar, teman jadi teringin nk mkn laici tu.. hu3.. last2 beli yg dalam tin n boh dlm jug n tambah ais.. sedappp

    ReplyDelete
  45. oh ya ka, xtau pun..tp laici mmg sedap..nyum3..

    ReplyDelete
  46. buah laici apa yang mempunyai 3 keistimewaan dan fungsi .. boleh jelaskan tk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kategori buah laici ke? sy kurang arif sgt. biasa yg sy tahu buah laici dlm tin tu yg selalu sy beli.

      Delete