Khasiat buah laici

As salam buat rakan pembaca,

Lunch tengah hari tadi aku menikmati keenakkan buah laici. Hmmm..so yummeh! Even buah laici tu ditinkan, namun buahnya still lagi rasa fresh.
  Khasiat buah laici untuk kesihatan, buah laici, laici, kebaikan makan buah laici, manfaat buah laici, vitamin buah laici, gambar buah laici
Makan buah laici ni memberikan kekenyangan buat aku. Tak perlu makan nasi lagi. Ditambah dengan sedikit ais. Ohohoho…lazat tak terkira!

Dengan menikmati santapan buah laici ni, nak tahu tak apa khasiat bila kita memakan buah laici ni? Meh sini aku sharekan bersama.

Khasiat buah laici:

1.      Mengandungi oligonol: berfungsi sebagai anti-oksida dan anti-selesema juga meningkatkan aliran darah di dalam organ-organ, mengurangkan berat badan, dan melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya.
2.      Mengandungi vitamin C: bertindak sebagai agen jangkitan, dan mengelakkan radikal pro-radang
3.      Mengandungi vitamin B-kompleks: bertindak sebagai co-factor untuk membantu badan memetabolismekan karbohidrat, protein, dan lemak.
4.      Mengandungi jumlah  mineral yang sangat baik seperti kalium. Potassium merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah, dengan itu, ia menawarkan perlindungan terhadap penyakit jantung strok dan koronari. Iron diperlukan dalam pengeluaran sel-sel darah merah.

Haaa…banyak khasiat buah laici ni tau. Aku kalau keluar sure akan rembat setin dua..buah laici ni. Nak makan yang original nyer tak dapat, makan yang dah ditinkan pun jadi la. Sedap  lagi tu! Korang..korang…buah apa kegemaran korang?

57 comments:

Aswan Azmy said...

kalau minum Air Sirap bandung laici memang best..

Shakinah Sharif said...

woahh selama ni tahu makan je buah laici ni tak tahu pulak khasiat nya :) Thanks sharing :D

Normi Nieza said...

sdapnya..:)

Mohamad Khairil said...

wah..terliur tengok..haha tiba2 rasa dahaga :D

muhammad naim Abdullah said...

Terliur pulak.. hehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum yangg, banyak khasiatnya ya. lama tak minum sirap laici! heeeeeee. klik apa yang patut kat sini :)

Kenit Cinonet said...

Adehhhh telio nengok buah laici hehehe

DTira said...

Salam... just untuk sharing..makanan buah laici dlm tin adalah tinggi dengan kandungan gula..jadi hati-hati semasa pengambilan dan hadkan pengambilannya.. ^_^

Ayu Zan said...

sedapnyaa..

luqman zakaria said...

Suka minum air laici nih..sodap..khasiat pulak byk.okler tuh..heehe

Nao Mei said...

wah...habis segek tin...hihi...
nang serupa kak angah...hihi....
kat sibu tok kalau ada musin berjual buah...lak akak kirim kat adik di mukah..hahaha

Liza Licha said...

laici kang.. sedap :)

Budak Kampung said...

tapi kan..lama2 mkn jdik muak la.bg iman la

Kucing Hitam said...

LEPAS NI NAK BELI STOK BYK2

Kucing Hitam said...

LEPAS NI NAK BELI STOK BYK2

Nurfaezah Abdullah said...

fae suka minum air laici. tapi agak memilih kalo nak makan the buah as in its natural form. hehe.

Ayie Abas said...

salam yumida :)

ayie memang suka sgt mkn buah laici..klu bulan puasa memang selalu jugak mkn...:)

Kathy Rbain said...

sedap...

Bin Muhammad said...

Buah laici yg fresh adalah yg terbaik dan berkhasiat. Yg dalam tin tu sudah kurang khasiat ditambah pula kandungan gula dan campuran bahan kimia utk tahan lama...
Tembikai laici...nyum2! Klik2 juga

Sukma Haron said...

dah lama tak makan buah laici nie...buah favourite buah manggis....sedap....

Telor Power said...

selama ni main makan aje. baru tahu khasiat buat ni bagus utk saluran darah kita

Syarafi[skyforce331] said...

tiba2 rasa tringin nk makan buah laici :D

Norhasniza Khalid said...

wajib ni cari airnya kejap lagi... klik2 di sini dear.. :)

Cik Nur™ said...

kalau dapat laici yg fresh tu lagi bestkan yumida.. :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

akak suka buah laici.. tak sangka ianya berkhasiat macam tu.. klik,klik dan klik kat sini yumida.. :D

Hafiza AizZawa said...

betul yumida.. fiza pun klu lapar g kedai order laici ais je.. kompom kenyang...

aisya said...

air laici mun makan time cuaca panas. Ya rabbi, nyaman eh.. hehe

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualikum...yumida,

sedap tu buah laici,,,

mselim3

pls: pasal masalah yumida tu,,, kekadang masalah setting rss,kalau mselim3 jumpa pasal cara setting rss nanti mselim3 kasi link k

Puteri Fiza said...

Sedapnye tengok laici tu. Rase cm nk g bli je. Hehe...

Rizziela said...

saya x boleh makan buah laici sangat..senang kena semput

Mek Onie said...

laici best gila kot!tapi air kotak laici onie tak suka,haha

Muhammad Khairuddin Lim said...

favorite drink...dah isi $$$

Khairunnisa' said...

Memang itu salah satu khasiatnya, tapi kalau dimakan terus daripada tin pon tidak elok juga sebab sudah ditambah dengan gula :c

Nisa'

Asha Lya said...

alamak feveret sy 2 yumida..
selalu beli laici dalam tin
orang selalu cakap beli time bulan puasa ja.;)

cik didiey said...

blh turunkan berat badan??? ok!
makan laici bebanyak pasni..hehe

~cik atin~ said...

info baru nih.. bleh la borong laici lepas nih... ha3

Kathy Tuah said...

lalu ingin mok makan laici.. mena kata ktk nak makan yg fresh nang susah kit.. susah mok nemu T_T

Azlan Strider said...

owh...boleh jadi anti selsema ek..lately aku memang selalu selsema..boleh try minum laici laa nanti..hehe..

Regards,
-Strider-

Invisible Me said...

Macam best ja buah laici. Nak kena beli jugak setin dua ni. hehe

Deqla Manjew said...

sedap buah laici.. slalu mkn bersama air laici la kan.. mmg feveret deqla ni.. ;)

Dylla Abas said...

laici susu!! sedapnya..huhu >_<

Kesuma Angsana said...

hehehe KA Pun suka juga... done clik2 nuffnangx3 juga !

Amyma Omar said...

samalha... saya pun suka buag laici.. hehe tapi saya xsuka minum air laici.. buahnya saya suka.. hehe sangat sedap !

inche hlovate said...

sya pun suka gak laici dalam tin ni.. makn sejuk2 fulamakkkk sodap!

sya suka manggis

NorRo AiNi said...

memang suka mkn buah laici ni ..n baru tau khasiat dia walawehhh ..bertambah2 suka la hehhe..

ANNA MARIANA said...

sedapnyaaa kalo makan time panas2 terik kan...

Mrs Velentine said...

febret MV & anak2 juga

Mieya Atiera said...

Wah, banyak jugak khasiatnya kan? Tak pernah ambil tahu pon sebelum ni. Tapi apa yang penting, laici is my feveret :)

Cik Aini said...

eh xtau la plak byk khasiatnya..sbb yg tau pun sedap je laici ni.mmg selalu rembat tu pun sbb sedap.kekeke

Isabel Diaz said...

Bestnya mun dapat makan kine towk. Kamek suka makan buah towk. Mun aiknya, sik berapa kamek.

Shark Kay said...

sodapnyer dpt air laici time panas2 nie..
minum kt kdai mmg xpueh.
kdekut buah laici.

Aku Penghibur said...

bandung laici..sedapnya :) thanks infonya

Ezad Skytech said...

air laici..memang favourite...penghilang dahaga...banyak pulak khasiatnya tu..:D

tenku butang said...

heee.. teman n en. hubby suka air laici.. pernah sekali lepas ternampak sebundut air laici yg dibawa tergantung di tangan kakak ipar, teman jadi teringin nk mkn laici tu.. hu3.. last2 beli yg dalam tin n boh dlm jug n tambah ais.. sedappp

izzeyda said...

oh ya ka, xtau pun..tp laici mmg sedap..nyum3..

eyka fieka said...

buah laici apa yang mempunyai 3 keistimewaan dan fungsi .. boleh jelaskan tk ?

Yumida Huda said...

kategori buah laici ke? sy kurang arif sgt. biasa yg sy tahu buah laici dlm tin tu yg selalu sy beli.

SITE: P_yumida (mobile) Mobile overlay 320x50: SITE: P_Yumida 160x600: 300x250: 728x90: