Hari Malaysia 16 September

As salam buat rakan pembaca,

Tak lama lagi negara kita akan menyambut Hari Malaysia. Iaitu tanggal 16 September 2013 (Isnin). Kalau korang nak tahu.. Hari Malaysia ni disambut setiap tahun bagi memperingati penubuhan persekutuan Malaysia pada tahun 1963. Yumida belum lahir lagi masa tu. Hehe.. Sambutan Hari Malaysia ni juga menandakan penyertaan bersamaTanah Melayu, Borneo Utara (kini Sabah), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Sempena pengiktirafan Hari Malaysia, bermula tahun 2010..seluruh negara Malaysia ni diisytiharkan cuti umum. Yey! Cuti!!!
 16 september hari malaysia

Hari Malaysia..hari yang bersejarah. Selepas ini tiada alasan lagi untuk kita lupa daripada mengingati sejarah dan tarikh pembentukan Malaysia. Bila mana Sabah dan Sarawak menyertai Persekutuan Tanah Melayu pada 16 September 1963. 

Alhamdulillah..bersyukur kerana menjadi rakyat Malaysia. Aman, tenteram, ekonomi kukuh, rakyat yang pelbagai kaum namun masih mengekalkan perpaduan. Kepelbagaian budaya...penuh harmoni!

hari malaysia 16 september

Beza Hari Merdeka versus Hari Malaysia

 Hari Merdeka pada 31 Ogos kekal diraikan bagi mengingati perjuangan mencapai kemerdekaan dengan pelbagai acara rasmi seperti perarakan untuk mengingati detik bersejarah itu.

Hari Malaysia pula dirayakan dengan acara-acara bersifat mengerat perpaduan, persefahaman antara kaum, kejayaan dan pencapaian masyarakat dalam bidang sukan, sosiobudaya, dan kesenian bagi menyemarakkan semangat 1Malaysia.

Selamat menyambut Hari Malaysia tanggal 16 September 2013

46 comments

part cuti lah yang paling seronok..tak sabar nak cuti nieh...

Alhamdulillah, negara kita Malaysia sekarang ni aman. tiada perangII. Love Malaysia :D

iman xdpt cuti pon...susah la keje mcm iman ni.bangla pon cuti.akk crikkan jap keje tok sy heheh

Assalamualaikum. sheila pun dapat cuti. yeayyy minggu ni balik kampung jumpa FIL :)
*selamat hari Malaysia yangggggggg...

cuti cuti yeaaaah.. jom melancong

Ank sy anak merd3ka... Ank bff sy anak malaysia.. Mmg kami saling emngingat brthday ank sbb jatuh hari cuti umum...

smoga negara kita tok sntiasa aman.. amin..

alolo...comelnya doodle tu...polah ngan cik akak sigek dik..hahaha...

selamat hati malaysia :)

selamat hari malaysia :)
semoga malaysia terus aman dan damai

3 hari la kita cuti sampai isnin..aduhai cuti lg......

Cuti 3hari nnt nk g mne umi?

Ya..Itulah yg perlu kita ketahui, bukan sekadar syok dapat cuti. Selamat menyambut Hari Malaysia :)

selamat bercuti...opsss... selamat hari malaysia...hehe

Yeay..
Bendera kt blog dan rumah shark masih bkibar.
Mmg x cabut sampi 16sept.
Slamat hari Malaysia.
Bangga jd anak Malaysia

This comment has been removed by the author.

and kat country fae xde hari brunei hehehe setiap hari kami having 'hari brunei' lol :p

Selamat Hari Malaysia :D
yeaaa cuti isnin nie. bole balik hehe

untung siapa dapat cuti ya ;D hee

selamat hari malaysia kak :) selmat bercuti^^

wah comel semua doodle...ada 'jiwa' di situ he3...

Yelah hari Malaysia pun kita kena raikan.Ingat senang nak tubuhkan negara yang tercinta,ni.Selamat Hari Malaysia,ye sis :)

selamat hari malaysia yumida.. :)

Selamat hari Malaysia. Dah isi tabung nuff anda.

Salam Hari Malaysia untuk awak juga..

selamat menyambut hari malaysia.. isi 3 tabung lagi.. :D

laju je kalo bab cuti kan..selamat bercuti Yumida :)

Selamat hari malaysia.l yumida.. tak sabar kan nk cuti..hehehe =D

yeah,ari isnin ni cuti..hehe..

hari malaysia ni nak jumpa bakal kakak ipar.. hihi

selamat menyambut hari malaysia yumida..:)

yang penting isnin cuti..seronoknya..

suka tgok doodle cartun yumida..ehehe

selamat bcuti. :)

suka tgok doodle cartun yumida..ehehe

selamat bcuti. :)

ye, sy bersyukur jadi rakyat Malaysia

yeah..yeah..pada hari Malaysia tahun ini sy akan berada di luar malaysia untuk bercuti..hehehe

p/s: selesai menambah tabung yumida

Regards,
-Strider-

yeah..yeah..pada hari Malaysia tahun ini sy akan berada di luar malaysia untuk bercuti..hehehe

p/s: selesai menambah tabung yumida

Regards,
-Strider-

deqla pun blm lahir tahun 63 tu..hihihi.. best la hari malaysia nanti cuti..yahooo

selamat hari malaysia :)

awak di tag. jemput join ga nie http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/09/miaw-random-ga-by-syiera-fatin-diana.html

peringatan untuk kita semua supaya jgn lupa sejarah

Yang best tu sbb cuti. Yeayy cuti.haha

nice sharing =) Alhamdulillah..he3..sronok la cuti kn..hujan2 cmni syok relax2 kt rumah


EmoticonEmoticon