Incorrect certificate for host.

As salam buat rakan pembaca,

Last week hampir seminggu aku tak dapat nak bukak email. Bukan setakat email, bahkan nak publish entry kat profile google+ pun langsung tak dapat. Termasuk nak klik pada link profile pengunjung yang pakai google+ jugak tak dapat nak buka. Eh..belum habis lagi...nak drop komen di kotak komen menggunakan google+ pun tak dapat. Actually, segala yang berkaitan dengan google+ ni aku tak dapat nak masuk.

Kritikal betul masalah aku time tu. Aah..masalah besar punye! Nasib baik la blog ni boleh dibuka. Kalau tak sure aku kesunyian tanpa kehadiran komen korang yang mencuit hati.

Everytime aku nak masuk salah satu link di atas, aku akan menerima mesej yang berbunyi begini:
  
Incorrect certificate for hosting

Incorrect certificate for host.

The server presented a certificate that doesn’t match built in expectations. These expectations included for certain, high-security web sites in order to protect you.
ERROR 150 (net::EER_SSL_PINNED_KEY_NOT_IN_CERTAIN): The server’s certificate appears to be a forgery.

Haaa...macam tu la bunyi mesej yang aku terima. Gerun tak gerun bila korang tak boleh nak bukak email sendiri. Macam-macam aku pikir. Lappy aku ni diserang virus ker. Ker ade orang nak hack email aku. Blablabla.. runsing bila tak dapat nak baca email. Penting tu!

Bila aku bukak segala benda di atas kat lappy lain. Boleh pulak. Takde problem. Bila aku bukak kat lappy aku ni, sure dapat mesej macam kat atas tu. Sah-sah lappy aku yang bermasalah! Aku nekad nak hantar lappy aku ni kat kedai komputer. Nak suruh diorang check apa yang problemnya.

Tanpa perlu dihantar ke kedai..lappy aku dah pulih sepenuhnya!!!!! Haaaa...jangan terkejut u olls. Rupanya senang je! Just reinstall Google Chrome tu je. Then, ia akan berfungsi seperti biasa. Email, profile google+ semua dah boleh dibuka! Yeah...TQ cayang bucuk coz bagi buah pikiran yang pintar ni! Lalalala..hati dah mula senang. Bertambah girang :)

*Jemput isi tabung Nuffnang sekitar blog ni...kalau sudi

TQ :)

39 comments

Assalamualaikum yanggggg, nasib baik senang je rupanya. kira google chrome expired lah kan. hehehe. derma klik dekat awak :)

Jemput datang laman web baru aku hehe :)

http://syokbah.com/ruangan-rss-feed/

Lah goggle expired hehe wat suspen nie :-D..sy isi tabung yumida

Hehe..
Nseb baek x mnagis..
Tdak bnjir satu umah nnti.

haha.. reinstall jak duhal.. hehe

Mudah je penyelesaiannya...takut juga kalau jadi macam tu, tp skrg dah tau la...thx, isi tabung sekali :)

Masalah browser rupanya. Better, install 2@3 browser..

1) Chrome
2)Mozilla


Kalau salah satu ada maslaah, boleh check.. :P

Naim still dgn mozilla, :)

pernah kena dulu...kena install balik google chrome tu....hehe

Biasa berlaku bila google chrome lamak gilak pake..dan selalulah clear catch/cookies tu...

Dtg tambah tabungan nuff disini k..:)

sebeut pasal emel, lamanya nur tak buka emel nur..huhuhu

nad rasa google chrome tgh upgrade skrg. so ramai yg tak bole detect certain website. hmm

isi tabung ^^

uish...akak x paham betul ni yumida..x pernah kena lagi...

ini kes pun ada..hehe fizi klik nuff akak :)

nasib baik la kan.. kalo hantar kedai sekurang2nya melayang 50hengget.. hehe..

transitions utk harini.. ;)

Dia main acah2 ja la tu kan.. Ha ha.. Klik2. Tabung Yumida

mungkin cuma masalah jaringa je tu....

blogwalking
AanPunyaAndroid

hahaha..da agak da =) hi3..kalau sy kena cmni..pasti try buka kt mozilla dulu..kdg G.C ni masalh jugak..ada yg kta tgh upgrade..tp xde hntar email pn..kdg2 kita cuai jugak terklik bukan2 =) alhmdulillah la da ok..dtg klik2 sini..

seb baik dah ok eyer.. done isi tabung nuffnang dah yer

kalo yumida hantar kat kedai, konpom kluar $$ lagi kan.

nasib baek jumpe solutionnyer.. klu tak mmg ly botak pale memikirkn nyer.. >_<

macam yang adik mimi hari ya lah dik yumi...hihi....
moga tak de problem kat cik akak...hihi...

alamak sikit punya je...hu3..berapa kena cas tu

Assalammualaikum...yumida,

buat ana terkejut aje... nasib boleh bukak...

mselim3

pernah kena camni juga yumida...tp cam krole..krole clear history smua tu...and then ok...huhu~ krole faham perasaan yumida kalo tak dpt nak login tu..huhuhu

pernah kena camni juga yumida...tp cam krole..krole clear history smua tu...and then ok...huhu~ krole faham perasaan yumida kalo tak dpt nak login tu..huhuhu

la ingatkan nape tadi, alhamdulilah dapat kembali seperti semula

ooo.. senang je rupanya.. hubby yumida la ni ye tunjuk ajar? terer ar dia..hihi..

nasib baik dah ok.. hehe.. isi semua tabung2.. :D

tak pernah lagi jadi camnie..tapi bagus jugak awak buat entry macam nie..sekurang kurangnya kalau jadi satu hari nanti dah tau apa nak buat..hehe

Regards,
-Strider-

selamat...klu tak xpasal2 kuar duit..^^

nasib baik bijak dtg dulu.....kalau tak poket kena hulur laaaa....ok, kalau ...kalau lah kannnn...harap2 jgn, kalau CiM tokono mcm ni, 1st action, re-install dulu. rasanya apa2 application pown. sbb aritu wasap CiM ada masalah, then re-install semula....baru ok.


EmoticonEmoticon