Cara Track and Trace PosLaju

Adakah korang tahu cara track and trace bungkusan dari PosLaju? Sini aku kongsikan kaedahnya. Mula sekali korang kena bukak laman web PosLaju: http://www.poslaju.com.my/ Then, ia akan keluar seperti gambar ni:
  
Cara Track and Trace PosLaju, Cara Track and Trace shipment PosLaju, Cara Track and Trace bungkusan PosLaju, Cara Track and Trace parcel PosLaju, Cara Track and Trace barangan PosLaju, laman web poslaju, cara semak poslaju, cara semak penghantaran poslaju


Di bahagian tepi kanan website PosLaju tu ade tertulis I want to…
·         CREATE A SHIPMENT
·         TRACK AND TRACE
·         CALCULATE VOLUMETRIC

Cara Track and Trace PosLaju, Cara Track and Trace shipment PosLaju, Cara Track and Trace bungkusan PosLaju, Cara Track and Trace parcel PosLaju, Cara Track and Trace barangan PosLaju, laman web poslaju, cara semak poslaju, cara semak penghantaran poslaju

Korang klik la pada bahagian TRACK AND TRACE. Terus keluar seperti pic ni. Track your shipment. Masukkan nombor borang PosLaju atau dikenali sebagai tracking number ni di ruangan kosong warna kelabu tu.


Kalau tak tahu tracking number PosLaju? Kalau tak tahu, means tak dapat la nak semak. Tracking number tu penting untuk semak penghantaran sebagai bukti. Kesemua proses penghantaran PosLaju akan diberikan borang macam ni untuk diisi. Nama penerima, nama pengirim, alamat, nombor telefon, berat bungkusan, harga bungkusan dicaj. Borang PosLaju berwarna oren. Macam ni:
  
borang maklumat poslaju, borang shipment poslaju


Haaa..lepas isi tracking number tu kan. Korang juz tekan track. Sepantas kilat ia akan semak data penghantaran. Contohnya macam ni:
  
Cara Track and Trace PosLaju, Cara Track and Trace shipment PosLaju, Cara Track and Trace bungkusan PosLaju, Cara Track and Trace parcel PosLaju, Cara Track and Trace barangan PosLaju, laman web poslaju, cara semak poslaju, cara semak penghantaran poslaju, result semak penghantaran poslaju


Tracking shipment

Dinyatakan tarikh, masa dan proses penghantaran. Ia akan bagitahu lokasi bungkusan penghantaran tersebut. Then, settle! Sekarang tahulah kita di mana lokasi bungkusan yang dipos tu. Moga membantu korang track and trace bungkusan kesayangan korang dengan perkhidmatan PosLaju.

27 comments

hihi...jarang guna pos laju dik...hihi...
mahal bangat...tapi seronok kalau dapat tahu tutorial post laju nie..makseh atas perkongsiannya

thanks for sharing sis :). Done menabung for you :)

oooooo... baru mama tahu,,, hihii.. yumida, mama klik nuff kat sini ye..

Assalamualaikum yanggg, thanks sharing! baru tahu. selama ni tak pernah track pos laju. hihihi :)

thanks yumida ;)..x pernah guna lagi pos mcm nie

selalu sgt dah buat..hahaha..kaki shopping online kan! :P

bgs yumida.. mmg sesuai utk rujukan bg spe yg tak th.. >_<

kita selalu guna nak track shipment kita,hehe

owh,,baru tau...thanks,,kak yumida...

bagus.. bagusss.... Yus datang melawat sambil menabung! hehe...

baru tahu,, mula2 ingat benda ni xpenting. tapi bila barang tak sampai2 baru tahu betapa pentingnya nombor tracking tu.. huu

tapi nasik dah jadi bubur nombot trecking hilang entah ke mana melayang rm150. hehe tapi xkisah pun mungkin pengajaran buat hana.. dan feztime beli barang online.. dugaan betol..

hana rasa mungkin itu kali pertama dan kali terakhir beli online.. huhu

selalu sangat dah ni guna.. hehe.. harap2 memberi panduan kpd sesape yg memerlukan.

wah! Mcm tu ekk.. baru tahu ni.. nice sharing .. :)

ohjhh macamtu rupanya ..baru tahu :)

Yup akak pun guna cara yh sama jugak utk track barang akak..=D
*akak isi tabung yumida jugak..

Nak tnya kalau nota pemberitahuan tu hilang.. Mcm mne eh?


EmoticonEmoticon