Masalah entry tidak ter-update dalam bloglist

As salam buat rakan pembaca,

Semalam, agak sedikit hampa dalam urusan berblogging. Mana taknya, entry yang telah siap digarap, dipublish namun ia tidak keluar dalam paparan bloglist.

Masalah ni bukan hanya berlaku pada hari ni sahaja. Malah seringkali berlaku. Biasanya aku memang tak ambik kisah sangat. Sebab bagi aku, lama-kelamaan ia akan keluar juga. Cuma kali ni ia agak lama! Sehinggakan entry terbaruku langsung tidak dipaparkan! Agak mengecewakan jugak.

Ini adalah contoh yang aku ambik dari bloglist rakan blogger yang lain. Mama anggun, pinjam jap kotak bloglist mama yang cantik ni. Segan pulak Yumida, kotak bloglist Yumida simple je. Kotak bloglist mama cantik! Pandai mama edit. Alhamdulillah..
  
Masalah entry tidak ter-update dalam bloglist, bloglist bermasalah, artikel tidak keluar dalam bloglist, entry lambat update di bloglist blog


Masa aku screenshot kotak bloglist ni, jam telah menunjukkan pukul 8 malam. See, paparan bloglist menunjukkan entry ku yang terakhir adalah sehari yang lalu. Yang aku post pada hari sebelumnya jam 8 malam. Agak menyedihkan melihat entry ke-2 yang telah aku post pada pukul 1.30 petang langsung tidak keluar. Then, disambut dengan entry terbaru iaitu jam 10 malam semalam. Baru akhirnya keluar. See, kotak bloglist benar-benar mengecewakan aku.


Apa penyelesaian tentang masalah sebegini? Ada yang kata, remove dahulu url blog aku di bloglist korang. Then, add semula url blogku di bloglist korang. Adakah korang sanggup berkorban untukku? Huhuhu..sedihnye.. Selain daripada solusi di atas, apakah solusi lain untuk membuatkan entry terbaruku ini hidup di bahagian bloglist? Kongsikan pandangan korang bersama. Tengkiu..

43 comments

mmg sedih kalu jadi cmni..
rasanyer mmg problem widget kot.
boleh hilang visitor kalu xdek update kt bloglist.

Assalamualaikum yanggg, ehh nape kat bloglist tak up to date ekk? sheila pun perasan gak kat bloglist sheila.. kadang tu kena refresh banyak kali baru updated :(

Rasanya buat mcm yumida suggest tu lah. Buang dulu pastu add balik. :)

akak ok jerk...dlu pernah jugak jadi macam tu...

Ooo..boleh jadi cmni...nk kna tgk jgk ni..

saya punya pun ada jadi macam ni jugak dulu :(

kadang kadang ini pun berlaku kat blog fizi :)

alamaks...maaf yumida..krole tak pnah kena g camni...so tak tahu camna nak bat...harap cpt selesai masalah ini~

pernah juga terjadi macam nie...
tapi tak lama dalam 2 or 3 jam macam 2

blur...akak tak pernah kena macam nie...tak tahu ler how...

MV perasan juga benda ni..MV dah publish leps dua 3 jam baru keluar..done klik nuffnang

hoho..xtau la akak.. xpenah jd gini..

x penah lagi jadi camni..so x pakar..tp deqla byk kalo jd masalah entri lmbt nak kuar dlm bloglist.. huhuhu...

Mungkin bermasalah dengan feedburner kot! Saya pun tidak pasti...Kena dapatkan nasihat dari mereka yg lebih arif.

yeke..tp Ai bkn blog elok je Yumida pnya entry dok ats skali..kira latest la kan..ke dah ok dah?

akak pernah terkena.. akak masuk balik dalam draft dan tekan update.. lepas tu dah ok.. akak singgah isi 3tabung yumida.. :D

suri_cahayacinta.com

saya punya blogspot tak blh muat naik gambar.kenapa ya.boleh admin bantu..atau ada cadangan yang lain.terima kasih

hm. nape ley jdi cmtu yumida? nnti dah tw nape inform ye.. boleh la taw info baru sikit :)

okay2..saya akan buat seprti yang disuruh...hehe..mungkin widget dia ade problem skit kot..hehe

Regards,
-Strider-

Blog cik akak pun cam tu juga.
Tapi jarang lah

Assalammualaikum...yumida,

dulu mselim3 pernah kena.. kalau x silap bloglist pari pari putih..tanya selim3 kena dia update entry tp x kat atas sekali.. blogger pari-pari putih kata ada virus.. jadi mselim3 cari kat google.. taip "masalah bloglist error" atau "masalah virus dalam bloglist"..
insaallah akan jumpa penyelesaian...

masalah ini kekadang berpunca:
1-masalah feedburner yg bermasalah.
2-coding atau ketika 'add link' ..

cara nak settle masalah nie...
1- remove link blog bloglist yumida dan masukkan balik...samada di bloglist yumida sendiri dan bloglist blogger lain.

2- masukkan code yang betul masa 'add link'.

mselim3

pls: yumida punya link kat mselim3 ok aje...no problem..

moga berjaya...
2-

mama pun pernah kena juga ni yumida.. tak tahu apa silapnya, nak remove meremove adoi... banyak masa tu.. yang penting, blog kengkawan mama akan jenguk... hihihi... sehari suntuk dok mengedit kotak tu... naik pitam.... hihi

Assalammualikum...yumida,

mselim3 dah sediakan link nak settle kan masalah yumida...

http://www.anastasyea.com/2011/07/bloglist-tak-update-nie-mungkin-cara.html

macam mana boleh jadi macam tu. buat penat tangan taip entry je

Jemput Singgah: wow #Terrernya Tin Coke

dah okay belum?

kmk tengok blogger mselim3 ada berik ktk cara camne mok betulkan balit. Hopefully dah okay.. :)

Jom baca: Fizz Fairuz, Almy Nadia Kembali Bersama dan Nikah Tahun Hadapan

http://syokbah.com/fizz-fairuz-almy-nadia-kembali-bersama-dan-nikah-tahun-hadapan/

kadang2 tu masalah blogspot kot,.sbb dia mcm lambat update...

fiza nyer ok.. yumida jgn risau k...>_<

akak punya link dlm blog nana ok je rasanya,,,dunt wory:)

Pernah jugak terjadi perkara yang serupa. Just shocked je lah. Sebabnya kawan-kawan blogger tak nampak akan kehadiran entri kita. And kesudahannya, entri yang kita harapkan akan mendapat hits tinggi hanya lah sekadar angan-angan mat jenin sahaja. huhuhuhu

sekarang memang alami masalah ni
macam mana eh nk selesaikan?
dah jumpa jawapan?
nanti jangan lupa share ye
thanks

PG kena semula. hari tu kena juga mcm ni kejap. lepas tu di ok semula :)

Alamak..keladi pun baru kne ni..hemmm tak tau mcm ne nk buat...huhuhu


EmoticonEmoticon