Kek Lapis Cadbury Pandan siap! Dialog: Siapa kata orang lelaki tak hebat membaking kek di
dapur? Ala-ala ayat Che Lah MasterChef gitu. Hihi.. Wokeh, Kek Lapis Cadbury
Pandan ni tercipta hasil air tangan hb tersayang. Macam senang je dia buat kek,
lancar. Mengalahkan aku macam kura-kura kat dapur. Sebut je nama pandan sure
terbayang kaler hijau. Untuk kek ni my hb pilih cadbury perisa blueberry.
Oh ya, kang ada
pulak yang buat isu berbangkit pasal halal haram cokelat jenama Cadbury ni. Buat
makluman semua, pihak JAKIM telah mengesahkan cokelat jenama Cadbury 100%
halal. Alhamdulillah, sememangnya aku amat yakin dengan peranan JAKIM. JAKIM
berfungsi dengan cemerlang dalam bidang mereka. Yakini pengesahan JAKIM,
gunakan tanpa was-was.
Jom tengok hasil
sentuhan ajaib kek buatan hbku, Kek Lapis Cadbury Pandan:
Resepi Kek Lapis Cadbury Pandan
Bahan-bahan Kek Lapis Cadbury Pandan
500g mentega
250g tepung hong
kong
150g gula halus
10 biji telur
gred A
50g serbuk
santan (1 peket)
1 ½ sudu besar
ovalette
sedikit esen
vanilla
200g susu pekat
manis
kepingan coklat
Cadbury secukupnya
pes pandan 1
botol
150g horlick
Cara-cara membuat Kek Lapis Cadbury Pandan
Pukul telur
bersama gula sehingga kembang. Ketepikan.
Dalam mangkuk
adunan berasingan, putar mentega bersama susu pekat hingga berkrim dan gebu.
Kemudian satukan dengan adunan telur tadi. Sebatikan.
Masukkan tepung,
santan, ovalette, esen vanilla dan horlick ke dalam adunan tadi.
Bahagikan adunan
kepada 3 bahagian. Bahagian 1, 2 dan 3 (B1, B2 dan B3)
Ambil B1 dan
masukkan pes pandan. Gaulkan rata-rata. Manakala sukatan B2 dan B3 dibakar
dalam warna asal.
Ambil 7 sudu
besar adunan warna asal dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan
(api oven selama lebih kurang 3 minit, tetapi bergantung pada kepanasan oven
masing-masing).
Ulangi melapis
dengan adunan warna asal dan bakar (untuk lapisan kedua).
Kemudian sudukan
7 sudu besar adunan pandan ke dalam loyang. Ratakan. Susunkan kepingan coklat
cadbury secara rambang atau mengikut citarasa. Kemudian dibakar.
Ulangi proses
dengan 2 lapisan adunan warna asal, diikuti 1 lapisan adunan warna hijau. Buat
hingga habis.
Kemudian bakar
lagi kek dengan api atas dan bawah dengan suhu 160C selama 10 minit.
Sejukkan kek
sebelum dipotong.
Siap! Apa kata korang try resepi Kek Lapis Cadbury Pandan untuk
kek Raya korang tahun 2014 ni. Try jangan tak try...
28 comments
BESTNYA
Sedapnya kek lapis..tapi kalau guna coklat lain pn boleh kan..=D
Aishh nampak sdp pndainya hb yumida mmbaking
marvelous !
nyaman ehhh..
Cantik. Kemas. Hebatnyaaa! :D
cantik warna dia
sdap2...
best
nyaman...
berkemahiran tinggi...
nampak yummy sgt la sis!
nang nyaman.. hehe
raya lak x tekabey aik mkn kek ya.... hehe
aah boleh diganti dgn coklat jenama lain
coklat kepingan
Wah..sedapnyer..
padat
cuba buat satu
nice entri
cuba jangan tak cuba
blogwalking
Wah wah wah ..nampak sedap
Nak sikittt ..........
Sarawak mmg femes kek la[is kan Yumida ...
Nampak sedap laa..
Sarawak memang terkenal dengan kek lapis kan Yumida..
Apapun hebat la hb Yumida dalam baking membaking nih..
Saya nak kek biasa pun terkial2.. inikan plak kek lapis.. mau hancus agaknya..
EmoticonEmoticon