Resepi Cupcake

Sesiapa yang menonton drama Manis sure tahu, pada penghujung drama akan dikongsikan resepi khas cara membuat kek/cupcake/biskut. Bagi episod 2 drama Manis, resepi yang dikongsikan ialah cupcake. Tengok kat tv, rasanya macam mudah je. Tapi tak tahu realitinya macam mana. Coz aku sendiri tak pernah buat cupcake. Hanya pernah buat kek dan biskut je. So, jom kita lihat cara membuat cupcake.


Resepi Cupcake


Resepi Cupcake, gambar Cupcake, bahan-bahan membuat Cupcake, cara membuat Cupcake, resepi kek Raya, Cupcake Raya 2014, Cupcake Ramadhan, resepi drama Manis
Gambar Cupcake

Bahan-bahan membuat Cupcake:

Mentega 125 gram
2 biji telur
Tepung gandum 125 gram
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar susu segar
1 sudu teh perasa vanilla
Mentega tanpa garam 227 gram
1/3 cawan lelemak
2 ½ cawan gula aising
1 sudu besar susu
1 sudu teh perisa vanila
Pukul kesemua bahan di atas
Chocolate rice

Cara membuat Cupcake:

Adunan 1
Pukul mentega sehingga putih dan kembang
Masukkan 2 biji telur ke dalam adunan mentega, kacau adunan tadi
Tambahkan tepung gandum 125 gram
Masukkan 1 sudu teh garam, 1 sudu teh soda penaik, 1 sudu besar susu, 1 sudu teh perasa vanila, kacau hingga sebati.

Bakar adunan menggunakan oven
Letak kertas cupcake ke dalam loyang khas
Cedok adunan sebanyak 2 sudu besar ke dalam kertas cupcake
Bakar selama 9 minit dengan suhu 150 celcius

Adunan 2
Campurkan mentega tanpa garam 227 gram, 1/3 cawan lelemak, 2 ½ cawan gula aising
1 sudu besar susu segar, 1 sudu teh perisa vanila.
Pukul kesemua bahan di atas. Setelah kembang, masukkan dalam piping plastik untuk di letak bahagian topping cupcake.
Tabur chocolate rice di atas topping sebagai hiasan. Siap!

Resepi Cupcake ni boleh korang buat untuk juadah berbuka puasa. Kalau ada kesemua bahan di atas, memang mudah nak buat Cupcake. Kalau lalu kat bakery, sure aku tergoda dengan Cupcake yang kelihatan yummy! Gebu-gebu je semuanya. Part aising atas tu, make sure korang pakai mentega yang mahal sikit. Baru rasa mabeles topping aising tu! Yummy! Selamat membaking Cupcake!

22 comments

great piece of sharing yumida, lama dah akak tak bercup cake ni...hu hu hu....

Macam sedapnya..

http://pemudattbc.blogspot.com/2014/07/kenapa-briged-al-qassam-menutup-wajah.html

sedapnya cupcakes..lama tak makan..buat masa sekarang tak pandai lagi la buat cupcakes..

Assalamualaikum.. ermmm dapnya ~~~

suka gak tgk citer ni.. best ada resepi..

bestnyaa buat cupcakes.saya suka buat tapi tak suka makan.hehe

Salam perkenalan dan salam ramadhan kareem.

Bestnye mkn cupcake tp nak buat sendiri mcm renyah jgk ye.

suka makan je...buat malas...hehe

kene try buat ni satu cupcake hehe

nak kene prepair siap2 untuk tetamu raya nanti hehe

Terbaik ............nanti boleh lerr pakat2 buat CC plak ... Mesti sedap nie


EmoticonEmoticon