Biskut Raya / kek Raya beli atau buat sendiri?

Aidilfitri 2014 bakal menjelang. Macam mana dengan persedian u olls menyambut Aidilfitri tahun ni? Biskut dan kek buat sendiri ke? Kalau aku lak, tahun ni tetibe aku rajin nak buat biskut. Tak banyak pun. Hanya 1 jenis biskut je buat. Biskut cornflakes. Actually aku kurang gemar nak buat biskut. Bagi aku, buat biskut melecehkan. Hihi… Nak tunggu masak satu per satu..hadoi…


Biskut Raya dan kek Raya beli atau buat sendiri? biskut Raya 2014, kek raya 2014, kek kukus, kek bakar, Hari Raya Aidilfitri 2014
Corn Flakes Apa pun akan kugagahkan jua. Belajar bersabar di depan oven. Semalam, dengan excitednya aku shopping beli barang-barang untuk buat kek dan biskut Raya. Insha Allah, nanti akan aku sharekan gambar-gambarnya. Beli acuan biskut. Ada banyak jenis bentuk acuan, ada bulat, love, bentuk awan. Comel-comel je. 

Kek Raya lak tahun ni aku buat 2 biji kek. Hb pulak buat 2 biji kek jugak. So, total ada 4 kek. See, golongan suami pun hebat membaking di dapur. Bagi aku kek kukus rasanya lebih sedap, lebih lembap, lembut, basah berbanding kek bakar. Tapi apakan daya kek bakar lebih tahan lama berbanding kek kukus. Kek kukus ni mudah berkulat. Even kita letak dalam peti ais. Tak tahan sangat. So, kebanyakan kek Raya kita orang semuanya kek bakar. Kek Raya u olls? Cer citer….

52 comments

tahun ni memang tak sempat nak buat biskut atau kek...just beli je kot

saya buat kuih je..kek tak pernah try...

beli normally, dan buat sendiri adalah bakar kek...he he he...

Buat tu pun 2 or 3 jns je yg lain kacang2

tahun ni lebih kepada beli dari buat..aura nak buat kuih tak de..cuma aura nak buat kek jer yang muncul..hehehe..

klu yang simple cornflakes madu atau cornflakes coklat maybe laa..tp tgk pada kerajinan dulu..hahaha..

tahun ni eh..buat dgn beli kot..kalau biskut pun yaya tak suka sgt nak mkn ke nak buat ke..ntah..mcm mkn tepung je..tp satu yaya suka buat..cookies choc chip

ingat nak buat sendiri je tahun ni.. tengok macam mana dulu...

esk cuti nak buat konfleks madu..hehe

eiqa semestinya buat sendiri..
Jarang nak beli2x nie..
sebab ibu selalu buat..
anak2x perempuan pun ramai, hehee

syeeda selalu beli sikit dan buat sikit.. sama adil.. hee

ada yg buat...ada yg buat sndiri...

ada yg buat...ada yg buat sndiri...

Tahun ni nad tunjuk je semuanya..buat tak tau

rajin la juga sebab buat sendiri.. kalau malas beli je :D

Bergantung pada org jugalah... klu ada masa & nak jimat, mmg bagus buat sendiri tp klu mmg tak de masa lebih baik beli shj... :D

tak tahu lagi nak buat ke nak beli... tunggu ajelah bila rasa rajin buat sikit..

Terima kasih Yumi...hadiah anda telah saya terima...Fm serta angpau raya...terima kasih daun keladi...baru je terima tadi.

salam ramadhan yang ke 16 dah...Selamat berpuasa dan saja ja blogwalking ni..Tengok blog kawan2.Datang dari Blog MiaLiana.Seronok sebab Mia rajin kumpul Link semua blogger supaya memudahkan kita blogwalking antara satu sama lain. Selamat berbuka puasa ya ;-) (lagi 3 jam jaa) rasa beli pun xpa bleh tolong orang yg memang dok wat bisnes kan

kakak2 kmk biasa polah biskut.. ada la tambah2 beli..

kek lamak dah cdak x polah.. kek tunjok jak.. hehe

Mai kje mmg xda masa nk buat..adik mai yg rajin nk buat

slalu beli ja, xda sapa nk buat.. hihi :)

ada yg beli,ada yg buat..tp biasanya beli je

tag akak..

http://www.syuhadasalleh.my/2014/07/segmen-apa-kata-promot-by-me.html

minggu nie baru nak buat biskut raya

buat sikit2 ajer..yg anak2 suka makan

Tak reti nak buat Biskut raya hehehe ..

ingat nak buat cornflake madu malam tadi, tapi tak jadi.. huhu

tak pandai buat, tapi cuba belajar :D

husna pon tak suka buat kuih raya.. selalu adik je buat.. dya rajin.. tp tahun ni dya msuk blajar, jd nmpak gaya husna laa kena ambek turn..-.-

kat rumah slalu plg laku kek plain bakar, dan kek coklat kukus je..bhehee..


EmoticonEmoticon