Resepi Kari Daging Istimewa
Yummy!
Resepi kita kali ni cara nak masak kari daging. Daging merupakan kegemaran aku,
tak kisah masakan apa, masak kari, kicap, sup, semua aku rembat! So, hari ni
nak share dengan korang semua masakan kari daging yang aku buat minggu lepas. Sebab
apa namanya kari daging istimewa? Jeng jeng jeng..nanti aku kongsikan
campuran bahan yang aku guna dalam kari daging special ni.
Gambar Resepi Kari Daging Istimewa Campur Carrot & Kacang Panjang
Bahan-bahan masak kari daging istimewa:
300
gram daging (1 mangkuk daging)
4
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
Serai
Halia
2 inci
1
peket santan
Serbuk
kari daging (aku guna serbuk kari Baba’s yang saiz kecil tu)
Carrot
potong memanjang ½ mangkuk kecil
Kacang
panjang potong 2 inci ½ mangkuk kecil
1
kiub pati ayam
Sedikit
asam jawa, garam dan ajinoto
Rempah
ratus (bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga)
Cara membuat masakan kari daging istimewa campur carrot & kacang panjang:
-
tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan serai. Tumiskan bersama rempah
ratus. Bila tumisan dah kekuningan, masukkan serbuk kari.
-
sentiasa kacau tumisan dikuali untuk elak perencah hangus. Pastikan serbuk kari
tadi dah betul-betul masak sehingga ia mengeluarkan minyak.
-
masukkan 2 cawan air berserta daging dan kiub ayam. Biarkan mendidih hingga
daging menjadi empuk.
- bila
daging dah empuk, masukkan carrot dan kacang panjang. Biarkan ianya layu. Kemudian
masukkan santan, asam jawa (boleh guna asam keping), juga tambah perisa garam
dan ajinomoto ke dalam masakan.
- bila
rasanya dah cun! Tutup api! Siap!
Istimewa
ker?? Kikiki.. Istimewa la jugak di hati aku. Pasal aku jarang nak masak benda
berkari ni. Sekali masak, nah macam-macam aku nak masuk. Bergantung pada apa
yang ada dalam peti ais. Kasi kreatif sikit masakan kita. Jemput la try Resepi Kari Daging Istimewa ni bila
cuti hujung minggu tu.
Oh ya,
sebelum ni jugak aku ada konsikan cara masak daging kari paling simple! Boleh rujuk
entry ni: Resepi
Daging Kari Mudah Dimasak Dengan Menggunakan Perencah Segera (Tumisan Kari
Ayam) Serius, hasilnya mabeles! Sedap menjilat jari.
5 comments
singgah pagi..
sedap...nampaknyer tuh..
makan dengan nasi panas² memang terangkat kan
Tahniah!
http://seindahcerita.blogspot.com/2015/05/tahniah5-blog-bertuah.html
sedap! makan dengan nasik panas-paans memang layaannn...
nice sharing
EmoticonEmoticon