Persediaan Bercuti Ke Bandung & Jakarta

Pengalaman berada di Indonesia terutama di Bandung, memang menyeronokkan. Respect kat orang2 sana yang ramah dan sopan santun. 3 hari di Bandung dan sehari di Jakarta memang tak puas. Banyak tempat yang x sempat dikunjungi. InsyaAllah, kalau ada rezeki lagi, bolehlah ke sana lagi. Antara tempat yang tak sempat kami kunjungi di Bandung adalah Cihampelas Walk, Kawah Putih, Ladang Teh, Trans Studio, Zoo, Rumah Mode, Kartika Sari, Cibaduyut Watan (tempat jual barangan kulit) dan Kedai Perfume. Semuanya tempat-tempat yang glamour kat Bandung. Ada banyak lagi tapi berada agak jauh dari bandar. Perkhidmatan supir termurah dan terbaik di Bandung - Hayukka Bandoeng.

Kalau di Jakarta, antara tempat lain yang menarik umpamanya Masjid Istiqlal. Masjid terbesar di Asia Tenggara. Selain tu, Tanah Abang, Taman Tema Ancol dan juga Kota Tua. Supirnya pulak, korang boleh guna macam yang dalam tentatif tu. Kalau di Jakarta, upah supirnya majoriti sama sahaja. Jalan di Jakarta lebih sesak dari Bandung. So, korang kena la pilih baik-baik tempat yang korang nak pergi. Hotel pulak, korang pilih la yang berdekatan dengan shopping kompleks. Memudahkan perjalanan.

Ok. Kalau persediaannya pulak, meh aku kongsikan kat korang. Persediaan ke Jakarta-Bandung.

1.      Kena ada passport. Pastikan passport tu masih valid 6 bulan sebelum tarikh luput.
2.      Cari tiket ke Jakarta atau ke Bandung. Cari awal untuk dapatkan tiket murah.
3.      Pastikan korang beli awal luggage guna online. Tak la korang bayar lebih kat kaunter airport nanti.
4.      Dah dapat tiket,  listkan tempat-tempat menarik di situ. Then, pilih yang mana korang nak pergi. Korang boleh google tempat-tempat menarik di tempat korang nak pergi tu.
5.      Cari hotel. Book awal-awal. Korang boleh tanya direct empunya hotel ataupun book guna Agoda atau Booking.com. Kalau nak tanya direct, korang kena la cari facebook hotel tu. Dah dapat hotel, pastikan korang mintak no telefon supaya senang untuk berhubung.
6.      Cari perkhidmatan supir. Survey dulu harga dan jenis perkhidmatan. Tanya ada tak cas lebih kalau ke kawasan jauh dari bandar. Biasanya cas tambahan akan dikenakan kalau ke tempat jauh dari bandar. Tapi tak banyak la. Dalam Rp 50k je. Dah dapat supir, mintak no telefon untuk dihubungi. Sehari sebelum berangkat, korang kena remind supir tu balik.
7.      Buat tentatif program buat rujukan korang. Kalau tak nak buat pun takpe.
8.      Bawa beg kosong untuk bawa balik barang yang korang beli nanti. So, tak payah la korang beli beg kat sana. Jimat kos. Hihi..
9.      Oleh kerana korang ke Bandung untuk shopping, tak payah bawak baju banyak2. Bawa stok ubat seperti minyak angin, ubat sakit perut dan panadol.
10.  Bawa universal adapter. Soket kat sana tak sama dengan yang ada di Malaysia.
11.  Sentiasa tengok tukaran wang asing. Rupiah ni memang tak stabil. Kadang2 nilainya melonjak naik dengan cepat. Korang tukar la berapa korang nak.
12.  Aktifkan pengeluaran antarabangsa di mesin atm. Korang boleh guna Maybank ataupun CIMB. Untuk masa kecemasan sahaja. Mana tau, duit tak cukup.
13.  Dah tukar duit, asingkan duit untuk upah supir, hotel, yuran masuk tempat wisata, tax airport. Letakkan dalam envelope. Selebihnya, korang guna la untuk shopping dan makan.
14.  Kalau di Bandung, airport taxnya Rp 75k dan di Jakarta Rp 150k. Korang bayar masa balik nanti.
15.  Semasa dalam flight, isikan slip yang akan diberikan oleh anak kapal nanti. Simpan keratan untuk diserahkan kepada pihak imigration dan kastam.
16.  Sampai di sana, belilah simkad Indonesia. Haritu aku beli Simpati. Pastikan sim tu boleh akses internet. Penting untuk korang berhubung sesama sendiri, untuk telefon supir atau keluarga di Malaysia.
17.  Akhir sekali, bawa la souvenir dari Malaysia. Tak pun, bawa la duit singgit untuk bagi kat orang2 sana. Diorang suka kalau dapat barangan souvenir dari Malaysia. Macam nak bagi kat supir ke tanda kenang-kenangan. Yang duit seringgit tu untuk disedekahkan kat pengamen, pemuzik jalanan, penjual di kedai. Seronok diorang dapat duit Malaysia. Kan nilai duit kita tinggi. Yang penting ikhlas.

Sekian sahaja. Segala entry berkaitan percutian ke Bandung & Jakarta ditulis oleh my hb. Kemain excited dia nak story dalam blog ni. Hihi.. Kredit to insan tersayang..

35 comments

Ada no contact atau email hayukka bandoeng? Tq.

bandung best gila,nak repeat lagi !!!

salam bro.. bro boleh tengok dalam entri sebelum ni. dalam entri tentatif program ada no hayukka bandoeng. atau nak senang, boleh layari fb diaorang.. Hayukka Bandoeng. kalau nak berurusan terus dengan supir kami, boleh direct wassup +6285324228854. dia boleh uruskan jugak. tq.

TQ Yumida dengan info nih.. mudah bagi yang belum penah jejakkan kaki ke sana., boleh dijadikan sbg panduan..

wahhh panjangnnya..memang blh dijadikan panduan

Perkongsian yg bermanfaat ni.. t kasih Yumida.. :)

mmg bmanfaat bg mreka yg nak ke sana.. wahhhhh =D

This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.

Salam sejahtera tuan/puan semohga senantiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 atau EMEL: ayunk.hayukka@gmail.com (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)

Assalamualaikum ..
tuan / puan ikut share harga pakej bercuti ke bandung
ABIM TRANSPORT
Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

Promo Terbaru !!!
Rm.200/Pax Minimum 4 pax
>>Termasuk :

>Pengangkutan selama 3 hari pick up airport city tour bandung & transper ke airport semula
>hotel selama 2 malam di hotel rafles hom

Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

Pre order bagelen @ brownies kartika sari dan amanda fresh from bandung.
Whatsapp ina 0192633431

Salam sejahtera tuan/puan semohga senantiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 atau
E-MEL: ayunk.hayukka@gmail.com
FB: ayunk hayukka (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tapi kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)

Salam..trip bajet ke bandung!
Jom pegi bandung only RM235 per person for 4day 3 night (*included hotel and transport)

Tentative Program
Day1
*Tiba kat Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch & Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*D'fashion factory outlet kain potong
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

Day4
*check out hotel
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*paris van java shopping mall
*Airport transfer

Hotel facilities:
-Aircond
-Free Hot spot / wifi
-TV cable
-Free Breakfast Buffet
-Hot & cold water
-Free parking

* room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast

transport facilities:
* bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
* include petrol / minyak
* include parkir
* include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu

*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Group yang sudah kami layani
-CIMB Group Company From Malaysia
-Tv 3 malaysia
-My bank group company
-Petronas Company
-Family trip
-Pelajar Trip
-Back pac trip
-Dan lain-lain

tersedia juga pakej lain seperti jakarta - bandung - bogor (puncak) - bali - yogyakarta

Service insya allah memuaskan
Your comfort is our priority


Term and condition :
*included transportation for 4day3night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*rate is not included entrance fee
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax ~ 235rm per person
kalau 4 pax ~ 275rm per person
kalau 2pax ~ 395rm per person
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

sila contact jika ada sebarang pertanyaan di :
email : touramanahbandung@yahoo.com
call : +62 88 12057848
whatsapp +62 838 2178 9103
bandung-indah.blogspot.com
fb page : Bandung Amanah Tours & Transport

This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by a blog administrator.

Bismillah ..
Assalam / salam sejahtera Tuan,puan,abang & akak.
Perkenalkan kami team kusuka bandoeng, kami ada menyediakan perkhidmatan supir / harga pakej bercuti ke bandung.
Pakej bercuti
Pakej 1 = supir,hotel,makan & tiket lawatan (per pax)
Pakej 2 = supir,hotel & makan (per pax)
Pakej 3 = supir & hotel (per pax)
Pakej 4 = khidmat supir sahaja (per day)
Harga sewa Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 380.000 or RM 115
# Toyota Innova / Kia Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160
# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185
# Coaster Isuzu Elf Long (17&19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245
# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245
*Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta.
Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yg sudah di sediakan atau ikut plan sendiri. Harga yg kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat & berbaloi.
Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
Whatsapp : +6282115111550
Fb syarikat : kusuka bandoeng
Fanspage syarikat : kusuka bandoeng
Email syarikat : kusukabandung@gmail..com
Website syarikat : www.kusukabandung.com
Nb : walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung. Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
Semoga inform yg saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
Terima kasih.

Salam sejahtera tuan/puan semoga sentiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6285318686464 / +6289619522797 atau
E-MEL: tourbandung0805@gmail.com
FB: ayung bandoeng
PAGE FB: ayung bandoeng tour (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaik/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap AYUNG BANDOENG (insha allah) jom bercuti di bandung bersama tim ayung bandoeng . Murah jer !! TERIMAKASIH :)

Salam
....
Jom gi bandung!! Habiskan masa terbaik tuan/puan disini Kami bisa hantarkan untuk berpusing pusing dengan harga jimat dan service bintang 5 tuan/puan bisa bersenang senang menikmati cantik nya kota bandung. Sila hubungi IRDI TOUR BANDUNG berkenaan promosi percutian di Bandung,atau melayari

Blog : htt:keretamurahpelancongan.blogspot.com
Contact Person : +6281322167717
Whatsapp : +6281214741600 / +6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com

Dijamin Irdi bagi harga sangat murah dan berpatutan serta layanan yang sangat baik Facebook Irdi tour Bandung amat mengalu-alukan kedatangan Tuan / Puan.

Waalaikumussalam.

Salam sejahtera tuan/puan semoga sentiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg sudah ada plan untuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6285318686464 / +6289619522797 atau
E-MEL: tourbandung0805@gmail.com
FB: ayung bandoeng
PAGE FB: ayung bandoeng tour (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaik/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap AYUNG BANDOENG (insha allah) jom bercuti di bandung bersama tim ayung bandoeng . Murah jer !! TERIMAKASIH :)

BANDUNG ITU INDAH,NGAPAIN DIRUMAH AJA .. JOM DATANG BANDUNG DAN GUNAKAN KHIDMAT TRANSPORT DARI TEAM AYUNG BANDOENG ..

Salam
....
Jom gi bandung!! Habiskan masa terbaik tuan/puan disini Kami bisa hantarkan untuk berpusing pusing dengan harga jimat dan service bintang 5 tuan/puan bisa bersenang senang menikmati cantik nya kota bandung. Sila hubungi IRDI TOUR BANDUNG berkenaan promosi percutian di Bandung,atau melayari

Blog : htt:keretamurahpelancongan.blogspot.com
Contact Person : +6281322167717
Whatsapp : +6281214741600 / +6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com

Dijamin Irdi bagi harga sangat murah dan berpatutan serta layanan yang sangat baik Facebook Irdi tour Bandung amat mengalu-alukan kedatangan Tuan / Puan.

Waalaikumussalam.


EmoticonEmoticon