Pageviews vs. Unique Visitors (uv)

assalamualaikum & morning utk rakan blogger
1st of all..thanks pd korang yg sudi bertandang ke sini
menjadi follower blog ini, menjadi pengkomen setia di entri sini..
juga menjadi silent reader di blog ini
setiap klik korang penyumbang kepada pageviews blog Yumida
hari ni aku nak cakap pasal Unique Visitors ( UV )
UV ini ialah pelawat yang berlainan untuk setiap kali lawatan ke blog/web anda. Bagaimana sistem mengenal pasti pelawat berlainan? Dia nampak kita ker? Tidak, sebenarnya setiap komputer mempunyai IP atau identiti nombor tersendiri. Jadi, sistem mengambil kira IP berlainan dianggap orang berlainan. Jadi, sekiranya sehari 1000 UV diterima ke blog anda ia bermakna 1000 orang baru yang ke blog anda.
UV ini penting untuk syarikat pengiklanan mengira kualiti blog kita dan sekiranya makin banyak UV yang hadir ke blog anda kemungkinan makin tinggi kecenderungan mereka yang melihat iklan-iklan yang dipaparkan oleh syarikat pengiklanan.
Sumber SINI

Manakala PAGEVIEWS pula berkaitan dengan kiraan laman yang dilihat oleh pelawat blog kita. Ini bermaksud, kedatangan seorang ke blog anda memberikan 1 page views kepada anda, jika dia melihat tajuk lain maka akan bertambah satu lagi pageviews anda. Oleh itu kadangkala kedatangan seorang bukanlah bererti hanya satu page views mungkin seorang akan memberikan 2-3 dan mungkin lebih pageviews kepada blog anda.
Sumber SINI


yaaa..sungguh ku x sangka pageviews ku di hari Jumaat lepas telah memecah panggung
765 pageviews..mungkin ia jumlah yg agak kecil..namun bg aku ia amat bermakna
secara puratanya setiap hari aku hanya mencapai 500 pageviews
terima kasih bebanyak atas kunjungan korang semua...argato gozaimasu :)
sini aku share kan cara menyemak pageviews korang
KLIK DESIGN di bhgn atas blog korang- then klik pd STATS = Pageviews today


iklan sekejap
bg blog yg mempunyai 350 uv sehari..
korang boleh apply iklan Exabytes 100 Blogger Ads Program
caranya amat mudah...cuma ikut steps nya spt tertera di bwh:
 hasil sewa tapak iklan berjumlah RM50/ RM45 
*bergantung terma & syarat
SHARING IS CARING :) SELAMAT MENCUBA :)

31 comments

wah!!!byknye pageviews yumida dlm sehari????
~jelez~haha!!!

wahhhh...banyak nya....cik siti sekarang maintain ja 200++ pageviews.....kecuali la pada hari tuu ada entry yang meletopp...hehe

wah..terbaik..bnyak tuh..kita nk cukup 200 pun payah..heheh

M biasanya 100 lebih ja pageviews.. Dasat la Yumida sampai 500pageviews purata setiap hari..Bagi tips la...

akak...traffic yg akak hntr kt exabytes guna traffic dri stats blog ke?bukan dri nuffnang?

Tahniah yumida sebab menang contest i love my blog... Cepat tuntut hadiah tu..sebab ada tiga hari ja...

banyak tu.....
http://misszberceloteh.blogspot.com/

saya belum mampu. huhuhu...

Wah, banyaknya pageview dia. Jeles nie -.-"

kmk pun pageviews turun nait turun nait jak..haha..

tahniah. meletop UV nyaaa :)

wahhh...uv, tingginya!bravo deat!and...thnks too!:-)

Byknya pageview yumida.;) untung rau. Slmt berpuasa ah.;)

meriahnya blog yumida. ramai datang. blog cik na sehari xsampai pun 100. huhu..

wah..yumida promote exabytes..hehehe

tahniah dear..tggi view tu..

woww..byk gilakk uv ktk..kmk sik smpai pun 300 uv.. hhuhu

Alhamdulillah..bamyak pageview dear :)

Thanks info :)

500 pageviews?? wow!!! banyaknyeeeee......

byk le PV awak..kita ciput je.
takleh mimpi exabytes bagai..

Nak tanya, macam mana kita nak tahu UV kita ?? Nak tengok kat mana?? =)

byknya..! blogger terkanal ni.. :)
tahniah..!

banyaknya pageview..tahniah taw..nurul paling tinggipun 500++ jer..kena usaha lebih lagikan kan??

nak jugak UV banyak2. hukhuk

assalamualaikum yumida...mama pun x pernah tengok UV n Pageview mama kalau mcm ni nak tahu juga la...:)

trafic sources mek banyak dari ktk..makseh sis...:)


EmoticonEmoticon