Hari Per-1 Puasa di Bulan Ramadhan...Jangan Membazir Ye :)


assalamualaikum rakan blogger
hope korang sihat2 ye
puasa dah bermula...utk hari pertamanya..
so apa plan korang hari ni?
memasak sendiri or membeli juadah di bazaar ramadhan?

*petang nanti aku n hb nak pi berdating kat bazaar ramadhan..haha
sape nak ikut? nanti leh jd ubat nyamuk utk kte org..haha
*meh aku tayang sikit aura di bazaar ramadhan..layannnnn...zassss!


Rambang mata memandang kannn..nak itu..nak ini..itu ini..
Tangan pun kebas membawanya. dek kerana terlalu berat.
Jangan membazir ye kawan2.. 
Ingat..Berjimat Cermat! (tuju pd diri sendiri sebenarnya..haha)


Pembaziran merupakan satu sifat yang dilarang keras di dalam Islam. Justeru, Allah mengumpamakan orang yang membazir itu ibarat saudara kepada syaitan. 
Firman Allah bermaksud : 
“Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada tuhannya.” 
(Surah al-Isra', ayat 27)

Sayyid Qutb di dalam tafsirnya 'Fi Zilal al-Quran' menjelaskan bahawa Ibnu Mas'ud dan Ibnu Abbas mentafsirkan pembaziran itu ialah berbelanja kepada tempat yang tidak wajar (secara yang tidak diharuskan oleh Allah). Oleh itu, berbelanja secara berlebihan ketika membeli makanan juga merupakan suatu tindakan yang tidak wajar dan membazir. So, janganlah rakan2 sekalian membeli juadah dgn terlalu byk sehingga terbuang makanan akibat berlebihan. Jadilah kita org yg berjimat cermat & bersederhana dlm melakukan sesuatu perkara.

SALAM RAMADHAN dari Yumida :)

40 comments

takut rasa nyer nak g bazar ramadhan...takut hilang kawalan...kui3

selamat berpusa buat kitak dari kamek n suami

kalau gi baza ramadhan mmg rambang mata dibuatnya..sumenk dibeli..kak fieda masak jer dan kalau rasa nk mkn kue baru la gi beli sikit..

kalau gi baza ramadhan mmg rambang mata dibuatnya..sumenk dibeli..kak fieda masak jer dan kalau rasa nk mkn kue baru la gi beli sikit..

huda jarang pergi bazar sbb mang membazir jek nanti .

laen lah kalau ade yang nak belanje , oke jugak Sesekalii :D

Salam Ramadhan....

haaaa, beli yang mampu masuk ke perut saja yeaaaa...

CiM dah spot bazar2 hebat kat Johor ni utk photo snap (aktiviti setiap tahun tak akan dilepaskan)

hehe..berselera ja nmpk kuih2 tu..tp sha xle puasa..ingt korang..jgn mbzir tau !!

dah letkkan link kamu d bloglist sha..jom check.

cik na tinggal dgn family, konfemla mak masak. cuma beli kuih2 je. ;)

Assalamualaikum Yumida

jarang sekali pergi ke bazar Ramadhan tu....


Selamat Menjalani Ibadah Puasa

nak beli kuih yg jarang jumpa di hari biasa je nanti untuk juadah berbuka..

Slmt brpuasa yumida. Eh, dlu sy suka sgt pergi bazar tp start dr last year, sy kwl dri dr p sana. Sy plh msk sndiri wlpun x sedap sgt.hahahah

hehe..kmk pn salu cmya mun ke bazar ramadhan..alu sendrik yg sakit..

ptg ni nk g bazar rmadhan nk bli ns kerabu..hehe

selamat berpuasa kakak..tp nak..mun dh g bazar ya..perut jak lapar..nindak rasa cam semua jak nak d makan..hihi..

kalo g bazar ramadhan mcm2 nk beli
tpi untuk elak pembaziran sis eyla bwk money sikit jer heheee..

semoga dapat kawal nafsu bazar.hehe

slmt berpose. jgn beli byk ye nnt. :)

huhu

kalo best ja.. jom2

tapi pandangan mata kena jaga gak, kot2 ada awek2 seksi. :D

a'aa kalu g bazar mmg rambang mata lah kan.. tp akak x g pun.. biasa hubby je.. hihi

terpaksa la saya duduk rumah je hari ni, tak kuar bazar. hihi

tapi kalau teringin gak..sampai juga kat pasar ramadhan tu..sbb nak masak terasa rugi sbb nak makan nya sikit jer..ala untuk 2 org makan..kalau anak2 ramai dah besar2 lainlah cerita...sll pegi pasar ramadhan akhir puasa...mula2 ni masak jer kt rumah...

yumida..pasal exabytes tu kan..masa dia htr invoice suruh isi ..terus kak fieda isi dan email balik kat dia masa tu jugak.reply je balik email exabytes dgn attach invoice yg kita dh fill in tu..nanti dlm beberapa hari dia kasi la banner script..

tu yumida dh pasang iklan..dh brp lama pasang ..?

oh ye bile kita dh pasang iklan kat blog kena bgtau la kt dia yg kita dah siap pasang..ala..reply jer guna email yg dia sent kat kita...

byknya juadah.!
nur ingt petang ni buat popia goreng je..

Banyaknye makanan...memang rambang mata tau...hahahha

moga2 terkawal la hendaknye...

tq! kamu dh ada dlm bloglist sy

http://cikji.blogspot.com/

membazir amalan syaitan kan..

betol tu..jgn membazir,baik bersedekah..berpada pada dgn ape yg ade..
slmt berbuke ye yumida!!

selamat berpuasa cik yumida erk...pasal makan tuh susah sket nak kontrol kalau dah ge bazaar ramadhan...elok masak sendiri jer walaupon hanya meggi...keh...keh...keh...

selamat berpuasa..kekekeke..jd nyamuk ye

itu baru satu gerai tu.kalau dari hujung kehujung camna tu...pegi pulak bazar lain lagi..mmg pembaziran pun berlaku la..hihihi.tu yang malas nak ke bazar tu...ngeee.

salam ramadhan dan selamat menunaikan ibadah puasa dear :)

haha...nak tersembol bijik mata...nasib baik kat sane je...kat area masha kurang sikit kuih2 yang beraneka ni...jadi,xdan la nak membelinyer :)

wahhhhhhhh.... =D

# terliur tgk gmbr kuih2 tu

lama dah tak pi bazar ramadhan.. huhu masak saja.. jarang makan kuih muih ni...


EmoticonEmoticon