Dugaan di Bulan Puasa


hari ni hari ke-3 umat Islam berpuasa
alhamdulillah..masih diberi kesempatan buat diriku utk bernafas & berpuasa hari ni
juga buat rakan2 sekalian di luar sana..moga di beri kesihatan yg baik setiap masa

selama berpuasa 3 hari ni..aku di serang sakit gigi..bhgn gusi membengkak
sakitnya memang tak terkata la..berdenyut-denyut
sekarang dah ok sikit...cuma hari pertama puasa hari tu..mak aiii sakitnye!
selalu je lidah ni main2 cucuk kat bhgn bengkak tu..macam nak cabut gigi je time tu jugak

org kata, 'setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya'
bagi aku ya...mungkin sakit gigi tu membuatkan aku lupa pd perutku yg berkeroncong
al-maklumlah puasa hari pertama...situasi masih menyesuaikan diri
sakit gigi membuatkan aku lupa seketika tentang irama perut..hehe
juga membuatkan aku penuh bersopan santun ketika berbuka puasa
makan perlahan-lahan..takut gigi geraham sblh kiri tu bergesel dgn gigi di atas
sakit woo...makanan pun x dpt aku nak kunyah lama2..main telan je

alhamdulillah..selepas memakan pil antibiotik..gusi membengkak tu dah beransur slim
dah boleh kunyah makanan...sehalus macam blender bawang tu..haha


Segala bencana, penyakit, kesusahan atau kerunsingan yang menimpa tubuh badan atau akal fikiran seseorang mukmin adalah menjadi “kaffarah” (penghapus) kekotoran dosa dan kesalahan orang yang ditimpa bencana itu.

31 comments

sabar ye..be strong !! t jmpe doktor ye

yang penting, sabar. nak tumbuh gigi bongsu kot. hihi..

السلم عليكم ورحمة الله

Tok untuk menambah ilmu kita semua..

Dalam bulan puasa tok mun dah sik tahan gilak sakit boleh kita mencabut gigi waktu siang mun sebelah malam sik ada klinik gigi berbukak.

Fatwa mencabut gigi dalam bulan Ramadhan dibolehkan, dikeluarkan oleh Keputusan Persidangan Fiqh Antarabangsa (al-Majma' al-Fiqhl al-Islami) [No.93 (1/10) pada 23-28 Safar tahun 1418H bersamaan 28 Jun - 3 Julai 1997] Mengenai Perkara-perkara Yang TIDAK Membatalkan Puasa.

A. Keputusannya (Qarar) seperti Perkara No. 6 : Menampal, mencabut, mengorek dan mencuci gigi atau menggunakan alatan dan berus gigi, dengan syarat TIADA apa-apa bahan yang memasuki perut dari prosedur tersebut. (Mun masuk batal posa)

ujian..

naim pon demam. huhu

mmg perit skt gigi nih kan.. tahan eh..dugaan semua tu...

sama macam saya..ni tengah sakit gigi...gigi baru tumbuh..huwaaaaaaaa

Salam Ramadhan...
Dugaan di bulan puasa, semoga kuat ye ;)

salam ramadan...ahlan sahlan ya ramadan....moga yumida sabar k...memang benar sakit itu adalah penghapus dosa2...yang lalu. Harap2 yumida sabar k....dah lama x datang sini sekali sekala datang seronok dapat jumpa kawan blogger...

Yumida sihat ?.... moga di bulan ramadan ini kita semua mendapat pahala berlipat kali ganda insaallah..

pls : Yumida kalu free ...visit me k....wassalam...daripada member blog....persahabatan yang saling terjalin....persahabatan yang tidak pernah putus...

Salam Ramadhan :)

Sabar ye, dugaan di bulan puasa tu..

Kalau sakut gigi, memang semua benda pun boleh lupa... tak tahan....

alahai,..sbr ea sis.. mmg skit lau skit cmni..

sabar yea kak...dugaan tuu...tp kalu sakit gigi ni mmg sgt2 sakit la...

Nyue pon start puasa, demam + sakit tekak, skang pun masih..suara serak2 dahh,,

Yumida, sory nyue jarang2 terjah sini coz bz..selamat menjalani ibadat puasa taw :)

dah sihat ke?..moga lbh ceria lepas ni...^^

ayu pun pernah sakit gusi gini..mmg sakitnya mak aii hanya tuhan yg tahu..huhu..salam ramadhan dear ;-)

nak tumbuh gigi bongsu kot...

sabar ye.. mmg betul2 dugaan tu

sabar ye..betul2 dugaan tu...

tak pernah sakit gg..mesti sakit sangat kan....
kuatkan hati ye...:)


Salam Ramadhan..:)

kalau sakit gigi mmg lupa semua pkarakan..!

apap2un semua yg terjadi ada hikmahnya..!

tabah ye yumida.

aduhhh nnt bila buka telan ubat surut bengkak..ada jual kat guardian.kata jer gusi bengkak

sakit gigi dengan pening kepala memang x selesa.sabo ye..ujian tu..saidina Ali kalo x sakit dah menangis sebab dia takut Allah x ingat kat dia lagi..

mun kmk sakit gg tol la yg paling bisa skali di dunia..sggup kmk ponteng posa mok mkn ubt supaya skt gg hilang cpt2

assalamualaikum yumida....alahai sakit gigi yer kesian nyer....sakit gigi ni memang satu kesakitan yg kita x boleh tahan2 kalau dah berdenyut rasa mcm nak pengsan jer...:)

dugaan dugaan... sabar sis ya ^^ selamat berpuasa..

jaga diri ye, len kali boleh cuba kumur air garam suam bila sakit gigi ni

take care yumida. hukhuk
sakit gigi mmg sakit wooooo.

gusi dya pun tgh bengkak ni..sakit woo..huuhuh

Ya ampun.. sakit gusi or sakit gigi lah paling sakit after sakit bersalin.. apa pun..jaga makan sis.. if makin teruk..sila berjumap dengan Incik Doktor yer...

M tak pernah sakit Gigi camtu lagi.. Bila baca entry ni tak dapat bayangkan betapa sakitnya..Adoi...

M dah try tutor tu..menjadi.tq... Tapi walaupun kita reply untuk komen tertentu. Komen reply tu tak terletak kat bawah komen yg di reply tu yek.

Biasanya kalau bengkak gusi...mesti tersalah makan...Kalau sis makan budu mesti bengkak gusi...


EmoticonEmoticon