Ads i+n

❤ Persembahan bunga api meledum-ledam malam MERDEKA 2016. Memang WOW!!!
❤ Mari berjiwang! Dedikasi untuk Hari Kemerdekaan Malaysia 2016
❤ Jiwang lagi. Ditujukan khas untuk Hari Malaysia 16 September
❤ Ibu bapa kena AMBIL TAHU perkara ini..jika sayangkan anak2
Mari mengorat! Pewit..>
❤ Zikir dodoikan anak sampai tidur lena
❤ Doa untuk ibu bapa - terbaik! Buat sesiapa membacanya rasa sebak

Musim Hujan & Banjir Yang Meresahkan

Start dari Sabtu hingga Ahad semalam, banyak tempat rendah yang dinaiki air. Paling mencacat rekod bila kawasan tersebut bebas dari banjir, tiba-tiba air naik. Mesti penduduk panik. Nak parking kereta kat tempat tinggi. Kemas-kemas barang rumah letak kat bahagian tinggi.

Lagi memburukkan keadaan kesan akibat hujan turun tak berhenti-henti, musim air pasang (king tide), mengundang banjir besar! Hingga berlakunya jambatan runtuh, tanah runtuh, jalan raya tidak dapat dilalui, terputus hubungan!

banjir teruk, banjir bah, banjir air pasang
Banjir besar!

Sukar bagi mereka yang nak ke tempat kerja, nak hantar anak ke sekolah. Itulah dugaan yang perlu kita hadapi. Biasanya start bulan November hingga bulan Mac merupakan musim hujan. Bak kata orang kampung, “asal Chinese New Year je mesti hujan”. Bukan pasal faktor tu, tapi disebabkan angin monsun timur laut.

Alhamdulillah, kat kediaman kuarters kami ni tiada masalah banjir, walaupun ada kalanya hujan turun berterusan. Cuma kalau air pasang tu je la, kengkadang boleh naik. Macam tahun 2008 dulu. Jarang la berlaku. fuh, musim hujan sekarang ni. Jaga kesihatan, jaga diri, perhatikan budak-budak main air, yang mana boleh mengundang bahaya.

Terima kasih membaca Musim Hujan & Banjir Yang Meresahkan

8 comments:

  1. Semoga keadaan kembali seperti sedia kala...Amin..

    ReplyDelete
  2. hopefully selamat semuanya sis...

    ReplyDelete
  3. moga selamat...

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #22. maaf mia baru sempat nak blogwalking.

    blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2016/01/senarai-url-blog-22.html

    pemenang diumumkan kat http://www.mialiana.com/2016/02/pemenang-bertuah-url-blog-22.html

    ReplyDelete
  4. semoga semuanya dalam keadaan yang baik..

    ReplyDelete
  5. jaga diri semua ...
    jangan main hujan & banjir

    ReplyDelete
  6. tahun ni musim kat belah sana pulak ye..semoga semuanya dipermudah kan..

    ReplyDelete