Segmen Blogwalking: When I Was A Kid by Aina Akmal

http://nurainahanis.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid.html
KLIK SINI UTK JOIN
TAMAT: 01/09/2014

Kenangan Jual Botol Dan Tin Minuman

Payahnya nak dapatkan duit masa kecik dulu. Nak kumpul 50 sen pun susah. Zaman dulu tak macam zaman sekarang, setiap hari ada duit poket disediakan untuk perbelanjaan sekolah. Nak beli keropok berharga 20 sen, kena kumpul duit dalam seminggu dengan payahnya.

Nak dijadikan cerita..jengjengjeng. Aku dan kengkawan dah berpakat lepas balik sekolah kami pergi geledah tong sampah orang kampung. Tujuannya hanya satu, nak cari tin minuman dan botol.

Walaupun dengan bau busuk sampah, kami tetap nekad nak cari tin minuman dan botol kosong. Habis keseluruhan timbunan sampah orang kampung kami geledah. Memang mendatangkan hasil, bila kami berjaya dapatkan puluhan botol kosong dan tin minuman.

Lepas tu apa lagi, excited la menunggu ketibaan lori jual botol. Hasil usaha rajin kami dapat la bayaran hasil jualan botol dan tin minuman RM3.20. seronok! Rasa macam orang kaya bila dapat pegang wang kertas masa tu. Dengan happynya kami pergi ke kedai beli gula-gula, keropok dan ais krim idaman hati. Itu la kenangan paling sweet masa kecik.

22 comments

Selamat bersegmen dan semogj berjaya dik..

selamat bersegmen yumida...^_^

Wahh, bersungguh-sungguh sis dengan kawan-kawan! :) Aina dulu korek tabung dalam rumah sebab nak cari duit syiling~

Thanks for joining~ :3. Boleh check list name dekat sini
http://umikasum.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

any probs tell me, ^^

haiii... selamat bersegmen.. :)

singgah dr Segmen yg sama :)

http://syazdanny2329.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

Salam perkenalan.dr segmen yang sama. Jom singgah blog saya

hye bw here . . singgah dri segmen yg sme
http://mrs-ohsehunnn.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid.html

singgah dari segmen yang sama :)
http://mellyareenza.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

serious dila pun pernah buat tapi time sekolah menengah.. punya nak dapatkan duit tu hehee.. tapi dila dapat botol2 tu dari kantin sekolah jer hihihi.

datang dari segemen yg sama :)

http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

Dulu dapat pegang duit kertas rm1 pon dah rasa mcm kaya je :)

Blogwalking dari segmen yang sama :)
http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

dari segmen yang sama.. good luck dear ~ :)
http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

dulu sekolah rendah agama belah petang dpt duit belanja 60sen je haha

blogwalking segmen yang sama yawww

http://pasembokpenang.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

Ya Allah, kite pon...masa kecik, rasa kalau dapat duit rm10 tuh, macam dalam emas seguni dah.... kanak2 sangat mindset dulu2 kan...comel! :D BLOG JINDRISSKA

hi.. singgah dari segmen yg sama.. Good luck!

http://miamorzafirah.blogspot.com/2014/09/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

Seronoknya.. huhuhu ni mesti zaman 20 untuk semangkuk Hokkein mee ni.. haha.. dulu suka kumpul duit.. duit poket sekolah sehari sepohsen.. lepas dah 30 sen tu mintak kat mak tukar satu 20 sen.. tukar-tukar sampai ada satu RM5 ada satu RM2, satu RM1, 50 sen, 20 sen dan 10 sen.. bhuahahahahaha

jom join segmen saya :)
http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/09/segmen-pencarian-bloglist-september-by.html

CT datang singgah sini.. Maaf lambat baru ada masa menjenguk..
Done follow sini lama dah..
Jemput singgah -- When CT Was A Kid

Jemput Singgah :D
Komen Sikit Wajah Baru Blog CT


EmoticonEmoticon