Link Blog Dilabel Spam Di Facebook

Sabtu lepas, seperti kebiasaan artikel yang telah siap dipublish akan aku ping kan di laman Facebook Page. Agak mengejutkan sebab bagi kali pertamanya percubaan ping di Facebook, aku mendapat warning dari Facebook. Mengatakan url blog aku mengandungi unsur-unsur mencurigakan.

Before ni, dah beberapa minggu aku tak update apa-apa di Facebook. Malah tiada juga sebarkan url blog di Facebook. Tup-tup dapat amaran seperti di bawah:

Link Blog Dilabel Spam Di Facebook, Your Post Might Be Unsafe, Facebook thinks link post might be unsafe, Security Check Facebook, security code Facebook, link spam di Facebook, malware, cara selesaikan masalah link blog dilabel spam di Facebook.
Security Check Facebook
A Link In Your Post Might Be Unsafe
It looks like your post contains a link that might be unsafe:
      ?      .blogspot.com (link blog aku)
Please remove this link from your post, or enter the security code below if you’re sure that you want to include it.

So, aku pun masukkan security code. Dah link blog aku, sure la aku yakin, contentnya bebas dari ancaman malware . Coz aku ada scan isi kandungan blog aku menggunakan SITE CHECK-NET SCANNER, Alhamdulillah hasilnya 100% positif.

Part buat aku musykil, pasal apa erk Facebook cakap link blog aku mungkin mengandungi benda ‘unsafe’. Dari segi apa erk? Coz ni first time aku berdepan benda macam ni. Nak kata aku selalu ping url blog. Jarang. Macam yang aku mention kat atas, selepas beberapa minggu aku tak update apa-apa di Facebook gara-gara line internet bermasalah.

Dipendekkan cerita, lepas aku masukkan security code tu. Artikel tu pun terpampang kat Facebook Page aku tu. Aku pun try klik, nak test masih bermasalah lagi ke tak. Bila aku klik, keluar lagi notification Facebook macam ni:

Link Blog Dilabel Spam Di Facebook, Your Post Might Be Unsafe, Facebook thinks link post might be unsafe, Security Check Facebook, security code Facebook, link spam di Facebook, malware, cara selesaikan masalah link blog dilabel spam di Facebook.
The link you are visiting: http://___?___html (link artikel aku)
Facebook thinks this site might be unsafe. If you are not familiar with it, please provide feedback by marking it as spam (you will be brought back to Facebook).

Marking as SPAM katanya? Hampeh! Nak tanya kat u olls semua, macam mana erk nak remove semua ni? Nak ping artikel macam kebiasaan, takde benda warning spam sebegini. Ada yang tahu cara solve masalah macam ni?

22 comments

Salam, feel free to join my contest. Boleh ajak kawan2 blogger yang lain juga. Thanks ya

http://masyghulonline.blogspot.com/2014/06/giveaway-contest-masyghulonline-pelikat.html

-admin-

Pelik ni ...Ntah la Yumida ..Kak Lya tak biasa sangat ping entri kat page ..

Pelik juga tu Yumida.. x pernah kena mcm tu lagi, tp yg mcm dlm gmbr ke dua tu pernah terjadi dulu.. tp, hilang mcm tu je.. beberapa hari lepas tu dah takda lagi mcm tu.. maaf x dpt nk bantu...

Ntahlah Yumida.. ada jgk try nak bukak blog member melalui fb pn xblh bukak..lastly biarkan saja laa..

saya pernah kena gak kak...sedih. tak tahu nak perbetul macam mana...saya terpaksa tukar nama url blog saya..last last.

tak perasan pula bila jadi macam nie..

dah lama x share link kt fb..huhuhu

saya pun kena kak. baru update kelmrin http://nikainaa.blogspot.com/ sedih betul. dahlah esk lusa dah nk start GA. huhu

Tak pernah pula terjadi macam nie :)

Xpnh ping ke fb.. Mngkin kebetulan haritu ada mslh kut..

hmmm... kalau ke fanpage or facebook sendiri rasanya xde masalah.


EmoticonEmoticon