Buah peria ni jarang aku makan. Tapi
kan, orang tua-tua suka makan sayur peria. Walaupun pahit mereka kata sayur
peria ni banyak khasiat. Malah ada cara untuk menghilangkan rasa pahitnya yang
begitu ektrim! Aku pernah try makan sekali, memang pahit. Rupanya nak masak
sayur peria ada caranya. Sebelum tu, jom ketahui apakah manfaat dan kelebihan
yang kita dapat bila makan sayur peria.
Khasiat buah peria
Berdasarkan kajian, peria mengandungi protein
yang mana penting untuk membina tisu
badan. Malah peria juga mengandungi karbohidrat. Karbohidrat penting
untuk tenaga. Juga terkandung fiber
yang mana penting bagi proses penghadaman.
Jangan tak tahu, khasiat peria juga mengandungi kalsium, untuk menguatkan gigi dan tulang.
Manfaat makan buah peria
Peria juga berfungsi untuk mencuci darah kotor. Darah kotor ni
penyebab kepada terjadinya bisul, kudis buta dan gatal-gatal. Caranya, minum
segelas perahan buah peria yang dicampur dengan perahan limau nipis. Ala-ala
buat jus peria. Kisar buah peria, ambil jusnya. Lakukan amalan ini selama tiga
hingga empat bulan. Insha Allah, ianya membantu kengkawan semua untuk buang
darah kotor dalam badan.
Selain mencuci darah kotor, kelebihan
yang ada dalam buah peria membantu
mereka yang mengalami masalah gout,
lelah, darah tinggi dan kencing
manis. Perahan yang sama juga boleh digunakan untuk mengubati buasir. Caranya ialah mencampurkan
perahan air daun peria dengan segelas susu dan amalkan selama sebulan, manakala
akarnya dilumatkan dan airnya disapukan pada bahagian buasir. Walaupun pahit,
peria mengandungi tonik yang bertindak sebagai julap dan membuka selera makan. Selain itu, ia juga boleh dijadikan ulam oleh
wanita yang baru bersalin untuk menambah
susu badan.
Cara buang rasa pahit buah peria
Lepas sayur peria dihiris, rendam
sayur peria dalam air garam. Proses ni membantu mengurangkan rasa pahit buah
peria. So bila makan boleh la tersenyum lebar. Rasa pahit dah berkurangan.
Tiada rasa kelat.
Cara masak peria
Aku pernah masak sayur peria. Malah
masakan sayur peria ku pernah dipuji oleh emak. Sedap katanya. Ala-ala makan
kerepek. Rasa pahit langsung takde. Buah peria tu dihiris nipis-nipis. Lepas
hiris, rendam dalam air garam seketika. Then, toskan peria yang basah tadi.
Ambil sebiji telur, basuh dan pecahkan dalam mangkuk. Sediakan tepung
menggoreng ayam/ tepung jagung pun boleh gak. Celur peria tadi ke dalam telur,
then gaul bersama tepung. Goreng peria dengan menggunakan minyak panas.
Hasilnya, yummy!
Itulah khasiat dan manfaat yang
terkandung dalam buah peria. Selamat mencuba resepi peria baru. Baru erk?
Entah-entah korang dah banyak kali cuba. Hihi..
6 comments
GREAT
Kmk sik sukaaaaaaaaaaaaaaaa lalu peria ;D hee
Suka makan ni...pahit tapi sedap...hehe
Kita tak suka peria..pahit..tapi selalunya yang pahit itulah ubatkan Yumida...
tak pernah lagi makan peria..hehee irrayyan.com
Klu pandai masak peria ni mmg sedap.. menyelerakan..
EmoticonEmoticon