Share
pasal resepi lagi. Kali ni menu kita berlaukkan ayam masak sos. Yummy! Masakan
bersos merupakan makanan kegemaran aku. Taip sambil telan air liur. Gulp! Takmo
intro banyak, betapa terujanya aku nak kongsi hasil air tangan aku kat korang
semua. Meh puji sikit. Kikiki.. Jom terjah cara memasak ayam merah, yang sedap
giler, lagi nyaman makan bertambah-tambah!
Resepi Ayam Masak Merah Sedap & Mudah
Bahan-bahan ayam masak merah:
- 5
ketul kepak ayam (boleh guna bahagian dada ayam atau paha ayam)
- 2
ulas bawang merah
- 4
ulas bawang putih
-
serai
- sos
cili (boleh guna juga sos tomato)
-
halia 2 inci
Cara membuat masakan ayam merah bersos:
- perap
ayam dengan sedikit garam dan kunyit, biarkan selama 10 minit. Goreng ayam
hingga masak sempurna.
-
tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan serai. Tumis hingga kekuningan.
-
masukkan sos cili, bergantung pada banyak mana ayam.
-
gaul sos bersama ayam yang digoreng tadi. Tutup api. Siap!
Senang
je masak ayam sos ni. Kalau nak pedas, boleh letak cili padi, cili kering, cili
giling ataupun serbuk cili. Kalau tak mahu pedas, guna sos cili tu pun dah
mencukupi. Orang Sarawak memang tak makan pedas. Guna sos cili Maggie dalam
botol tu dah cun rasanya. Selamat mencuba resepi ayam masak merah sedap dan mudah kasi korang terangkat nak makan bertambah-tambah
:)
3 comments
yang penting simple dan sedap..
sedapnya
Waduhhhh.. mmg feveret ni.. menyelerakan.. :)
EmoticonEmoticon