Penjelasan Maksud HTTP & HTTPS

Selepas memerhati penyumbang utama trafik yang datang ke blog ni iaitu Trafik Blog Yumida 10/11/2014 Catat 17,052 Unique Visitors (uv) & 33,220 Pageviews. Aku dapati ada 2 url laman Google yang kelihatan sama menjadi referral tertinggi bagi tempoh tersebut. Contohnya seperti di bawah:

Perbezaan http dan https, url website http, https, www, referral blog, referrers hits site, trafik blog, unique visitors, uv, pageviews, pv
Timbul tanda tanya dalam diri aku, apa perbezaan di antara kedua-dua laman tersebut? Terhasilnya entry Apa Beza HTTP Versus HTTPS untuk mendapatkan pendangan dari rakan blogger. Alhamdulillah, ada yang sudi berkongsi pendapat. Malah ada yang sanggup geledah cari informasi mengenai http dan https ni untuk dikongsikan bersama pembaca di kotak komen.

Jawapan rakan blogger mengenai http dan https:

Penjelasan Maksud HTTP & HTTPS, Perbezaan http dan https, url website http, https, www, referral blog, referrers hits site, trafik blog
 Penerangan http dan https (1)
kepada penggunanyer http:// adalah kurang secure berbanding https:// . Makna s dihadapan adalah secure... maklumat nyer tidak mudah diceroboh oleh hackers2... ambik contoh maybank2u.com ada s kan.... ataupun portal2 atau website kerajaan mesti ada s
Blogger Mohd Selim Zainal

Penjelasan Maksud HTTP & HTTPS, Perbezaan http dan https, url website http, https, www, referral blog, referrers hits site, trafik blog
Penerangan http dan https (2)
HTTP - HyperText Transfer Protocol
HTTPS - HyperText Transfer Protocol Secure
Blogger Ija Zamri

Penjelasan Maksud HTTP & HTTPS, Perbezaan http dan https, url website http, https, www, referral blog, referrers hits site, trafik blog
Penerangan http dan https (3)
Terlambat komen pulak. Website yg ade s mmg lebih secure. Sebab tu website yg hebat2 dorg ade s, salah satu cara elak dari hackers
Blogger nur as

Penjelasan Maksud HTTP & HTTPS, Perbezaan http dan https, url website http, https, www, referral blog, referrers hits site, trafik blog
Oooo…baru aku tahu serba sedikit mengenai http dan https. Terima kasih rakan blogger yang baik hati, berkongsi ilmu mereka masing-masing. Rupanya url https ni lebih bagus lagi penggunaanya. Lebih selamat, secure! Persoalan mengenai perbezaan http dan https terjawab! Aku pun baru tahu.. Thanks sharing u olls! 

9 comments

assalamualaikum
singgah pagi
td breakfast apa?

Perkongsian yang bermanfaat, terima kasih

terima kasih berkongsi...owh, macamtu rupanya...jarang perhatikan...

pernah baca tentang ni beberapa tahun lalu..masa mula2 buat blog./baca kat mana entah,.

Mcm mana nak buat blog jadi https tu eh hehee... bagus juga mcm tu. Thanks Yumida.. :)

typo detected on my comment. tutup muke. maluuuu haha
kite tahu pun sebab lecturer pernah terangkan waktu kelas IT dulu. [nampak tak fokus dlm klas, hihi]

saye pun xtau cane nk buat niiii emmmmmmmmmmmmm.com
ok thankyou sesangat kepada gobal bin kerana kerananya sebabkan itu kau mencipta jurang

saye pun xtau cane nk buat niiii emmmmmmmmmmmmm.com
ok thankyou sesangat kepada gobal bin kerana kerananya sebabkan itu kau mencipta jurang


EmoticonEmoticon