Harga Upah Jahit Kecilkan │ Alter Baju

Harga Upah Jahit Untuk Kecilkan Baju RM15 / Alter Baju 
Macam ni kisahnya. Baju aku tu terlebih besar. So, aku suruh tailor kecilkan ukuran baju. Kecilkan bahagian badan, bahu dan pendekkan baju tu. Pada awalnya, aku hantar baju kat tailor Cina yang sebelum ni pernah jahit baju kurung biasa dan baju kurung moden aku. Cuma part kecilkan baju, dia tak ambik. So, aku pun hantar kat kedai tailor lain. Means yang tailor Melayu ni la. Bayaran harga upah jahit untuk kecilkan baju dia caj RM15.00. 

Upah ubah baju, harga upah jahit kecilkan baju, alter baju, gambar baju selepas dijahit dan dikecilkan, harga upah jahit baju kurung biasa, harga upah jahit baju kurung moden, harga upah jahit baju kurung moden tanpa kain
Gambar baju yang dah dijahit dan dikecilkan ukurannya
Ini pertama kali pengalaman aku hantar baju kat tailor untuk kecilkan ukuran baju. Bayaran RM15 sebagai harga upah jahit kecilkan baju, adakah sama dengan harga upah jahit kat tempat korang?

Upah tailor untuk kecilkan saiz baju, ada kisah di sebaliknya. Yang tu next entry aku story.  Ada yang nak tahu kadar upah bayaran jahit baju di kedai tailor? Meh aku kongsikan di bawah:

10 comments

Bagi Acik, alter baju lebih susah daripada buat baju...upahnya lebih kurang tapi mungkin tak sepatutnya dicharge sebijik harga upah jahit baju..itu pendapat Acik la..

:) ye la kan alter lagi susah nak kena buka jahitan semula

Alamak mcm bagi qila mahal sikit lah kot hiks. Tak ingat.

errmm....ermmm....ermm...xpernh alter bju..hiii

akak x sanggup nak alter baju.. baik jahit baju baru terus.. lagi senang.. hehehe

pernah minta alter kan dress 3 pasang cuma 9ringgit jer di minta..tapi yang nie minta pendekkan dress yang labuh..tapi lau kecik kan baju rm7 je dia mintak..yg nie macam mahal sangat...huhu

Sik pernah gik kamek anta ngan owg jahit. Sik sempat jak2. Tapi macam mahal jak. RM15 untuk sehelai baju.

Harga tu standart sebenarnya even nmpak mahal,yup alter lagi susah dr jahit even both memang complicated!!hehe...

ada lg ke org nk alter baju raya..lagi 3 hari nk raya..kalau ada saya sgt memerlukn..tapi saya area sg buloh..yg dekat2 ngan Umah da Tanya tp xambik da..

ada lg ke org nk alter baju raya..lagi 3 hari nk raya..kalau ada saya sgt memerlukn..tapi saya area sg buloh..yg dekat2 ngan Umah da Tanya tp xambik da..


EmoticonEmoticon