Hari ni
nak kongsi resepi Biskut Makmur yang confirm sedap 100 peratus dan senang untuk
dibuat. Tak payah guna hand mixer, blender bunyi bising tu. Sebab kesemua bahan
hanya dicampur sekaligus menjadi doh. Jom terjah!
Resepi Biskut Makmur Sedap & Mudah
Bahan-bahan Biskut Makmur:
200
gram minyak sapi
300
gram tepung gandum
100
gram susu tepung Nespray
20
gram gula icing
Sedikit
garam
1
sudu the baking powder
1
sudu the soda bikarbonat
Cara membuat Biskut Makmur:
-
Campur kesemua bahan di atas menjadi doh yang lembut. Jika adunan lembik,
tambahkan lagi tepung gandum.
-
Bulatkan doh dan susun di atas dulang oven.
-
Bakar biskut menggunakan api oven (both) dengan suhu 150 darjah untuk tempoh
sekitar 3-5 minit. Bila bahagian bawah biskut kelihatan sedikit kekuningan,
keluarkan biskut dari oven.
-
Susun biskut dalam balang / bekas.
-
Taburkan susu tepung di atas biskut yang telah siap disusun dalam bekas. Kalau nak
letak dalam mangkuk kertas pun boleh, kalau malas macam aku boleh masuk
sekaligus dalam balang. Haha..
Hasilnya…
sedap u olls! Mudah nak buat. Dijamin sedap! Boleh la korang cuba resepi Biskut Makmur ni kat rumah. Baking hujung
minggu tu. Letak kat mulut, terus biskut makmur tu cair. Tak manis sangat. Sesedap rasa.
.
↓↓↓Carian Pembaca Paling Panasss↓↓↓
↓↓↓Carian Pembaca Paling Panasss↓↓↓
6 comments
raya tahun ni tak taulah sempat buat kuih raya atau tak,,akak tak pernah lagi buat biskut makmur...
wah pandai buat makmur..sedap ni.
assalamualaikum
singgah pagi
hehe hari ini malasnya nak dtg keja, bukan apa dah cuti lama kan...
sedapnyaa biskut makmur
Setiap kali nak raya kuih makmor ni jadi pilihan emak utk buat. Tapi sblm raya gak habis.
sedap nye.. lemak2 manis.. ase cair dlm mulut.. makmur mmg old time fav..nnt nak try resepi ni la hihi.. btw jemput bg support kat blogger baru ye..
http://eyrasaharuddin.blogspot.com/2015/05/newbie-blogwalking-2015-by-eyra-saha.html