Lunch tengah
hari tadi makan umai obor-obor. Alhamdulillah..kenyang..nikmat...sedap tak
terkata! Korang pernah makan umai? Umai ikan, udang, sotong or obor-obor?
Mungkin segelintir
daripada pembaca kalian, agak asing dengan nama ‘umai’ ni. Kalau korang nak
tahu, umai ni agak famous di Sarawak. Especially di kalangan masyarakat
Melanau. Tinggal di kejiranan Melanau ni kena reti makan umai. Hehe.. Tu pun
Yumida baru je pandai makan umai ni tau...start tahun ni. Mula-mula agak
janggal jugak. Kan obor-obor tu liat semacam je. Then, bila lama-lama...my
peberet woooo!
Cara penyediaannya
mudah je! Tak perlukan gas memasak. Jimat...jimat!
Resepi Umai Obor-Obor
Bahan-bahan penyediaan umai obor-obor:
1. Segenggam
obor-obor masin
2. Dua
biji cili merah (dihiris nipis)
3. Sebiji
bawang besar (dihiris nipis)
4. Sebiji bawang
merah (dihiris nipis)
5. 1 sudu
serbuk kacang tanah (yang telah digoreng & ditumbuk)
6. 5 biji
limau kasturi
7. 1 cm
halia (dihiris nipis)
8. Secubit
ajinomoto & tambahkan sedikit gula
Cara-cara membuat umai obor-obor:
1. Rendam
obor-obor untuk mengurangkan rasa masinnya selama beberapa jam
2. Tus
& hiris obor-obor (panjang 1 inci)
3. Potong
dan perah limau kasturi, gaulkan dengan obor-obor
4. Masukkan
bahan-bahan yang dihiris tadi (bawang besar, bawang merah, halia dan cili)
5.
Masukkan kacang tanah yang telah digoreng dan ditumbuk
6. Gaul
sehingga sebati, tambah ajinomoto dan gula secukup rasa
7.
Hidangkan..yeah..yummy!
Haaa...tu
je resepinya. Simple je kan. Mudah. Bahan-bahannya boleh diperolehi hanya dari
dapur. Yang obor-obor tu je kena beli. Tapi kalau korang nak gantikan dengan
bahan lain pun boleh. Ikan ker, sotong or udang. Explore kan selera anda. Yummeh!
*Jemput
isi tabung Nuffnang Yumida :)
.
↓↓↓Carian Pembaca Paling Panasss↓↓↓