Cara Buang Malware Di Blog

Betapa terkejutnya aku pagi ni, buka-buka blog je terus ada warning ‘DANGER: MALWARE AHEAD’. Kelam kabut jadinya. Ye la, ni pengalaman pertama aku diserang malware kat blog. Then, aku cuba cari cara buang malware dari blog. Satu per satu entry aku terjah.

Alhamdulillah, lepas baca tutorial buang malware dalam blog baru aku berjaya cari penyelesaian. Lega u olls! Jom ketahui cara remove malware.

Tutorial Cara Buang Malware Di Blog

1. Buka blog terus dapat warning malware dari Chrome
Cara Buang Malware Di Blog, tutorial remove malware dari blog, cara hapus malware, kesan malware pada blog, danger malware ahead, chrome kesan malware pada blog

2. Dalam warning tu ada dinyatakan sumber mana asal malware tu datang. Dalam kes ni, malware datangnya dari PINGBUSUK.ORG
Cara Buang Malware Di Blog, tutorial remove malware dari blog, cara hapus malware, kesan malware pada blog, danger malware ahead, chrome kesan malware pada blog

3. Cari sumber kod PINGBUSUK.ORG dalam blog. Yang aku punya kod ni terletak kat bahagian widget.
4. Delete kod PINGBUSUK.ORG
5. Lepas delete, tekan save
6. Buka blog balik dan korang akan dapati tiada lagi amaran malware. Blog bebas dari malware. Blog dah bersih!

Punca malware tu datang sebab website PINGBUSUK.ORG kena serangan malware. So, kalau korang ada letak kod yang terkena infection mana-mana link yang ada malware, korang akan kena sekali. Selesai. Masalah malware di blog settle! Happy!

Korang wajib buang malware dari blog korang. Kalau tak buang, tak ada orang berani nak klik link blog kita. Seram! Menakutkan! Takut terkena jangkitan malware jugak. So, takde la pengunjung blog kita. Bila takde pembaca yang datang berkunjung, kesan pada blog pageviews jatuh merudum, tiada unique visitors. Means takde juga income CPUV Nuffnang. Ye la dah CPUV ni dikira berdasarkan unique visitors. Better selesaikan masalah malware tu. Selamat membuang malware dari blog.

Eh eh jap..sifu HH ada komen sekali. Terharu..terima kasih sifu HH atas info nya. Punca malware menyerang Ping Busuk, merebak ke blog-blog lain:
Cara Buang Malware Di Blog, tutorial remove malware dari blog, cara hapus malware, punca malware, kesan malware pada blog, danger malware ahead, chrome kesan malware pada blog

27 comments

Itulah pagi nih akak baca sini sana blogger yang terkena malware dari pingbusuk.org nih.. Semua berusaha buang widget nih dari blog masing2..

Hihi. Blog kite bersih :)

http://nurulzayani.blogspot.com/

Selalu berlaku. Bukan salah Ping Busuk sebenarnya. Tapi salah blog2 yang daftar dalam tu yang suka letak macam-macam script dalam blog, jadi ia berjangkit bila letak pautan kat busuk sebb busuk dia akan fetch data dari blog yg kena malware, lalu merebaklah.

oh terkezutnya blogger HH datang menyapa..hihi
thanks utk infonya
tu la first time kena malware
aah..busuk laman ping artikel
so, blog yg terkena malware kena jugak kat busuk
lepas tu tersebar dgn kod ping busuk
beranak pinaklah malware, berkembang dgn meluasnya
alhamdulillah..jumpa jln penyelesaian

aaa kan...yumida pun kelam kabut kak
nasib baik dah jumpa cara buang malware ni...lega

aah dah terjah tadi
alhamdulillah bebas dari malware..suci murni

asslmkm yumida.. sama la dgn my blog. malam semalam terjadi. terkejut juga. nasib tahu punca. bila dah buang baru dapat buka blog balik.. syukur la..

kebanyakan benda2 cam ni dtg dr widget . maka berhati - hatilah bila apply widget .

Blog kmk malam tdik kenak juak T_T Alu delete nok Ping busuk ya..

Thanks yer Yumida. Zumal pun nampaknya kena buang gak widget tu sebab masalah malware...

My Blog pun kena attack..Sekarang dah ok..

dh ok balik. dh boleh psang balik.

Saya pun kena jugak.. dah buang dah widget busuk tu.. busuk sekejap blog saya.. :D

Assalammualaikum... yumida,

mselim3 pun dah buang widget busuk tu,, lepas tu dah ok..

mselim3

Akak dah buang...tapi tak tau masih ada serangan ker tau malware tu..

Nice Sharing Yumida .lepas ni kalau tak tahu cara nak buang boleh rujuk sini ya ......


EmoticonEmoticon