Pesanan Sebelum Berbicara

Hari Jumaat bertandang lagi
Kali ni nak share sesuatu yg amat bermakna
Juga bersumberkan dr FB
Moga memberi manfaat utk kita semua

FIKIR DAHULU SEBELUM BERKATA

Terkadang disebabkan keghairahan, ataupun Emosi yg lainnya, 
kita mengucapkan sesuatu pd seseorang tanpa Berfikir Dahulu.

Memang sebagai manusia, lumrah membuat silap. 
Namun, ada pepatah Melayu berbunyi..

Terlajak perahu boleh gostan,
Terlajak kata, tak boleh ditarik balik.

Apa pun, sebelum anda termasuk diri ini juga bercakap 
atau mengatakan sesuatu, elok DIFIKIRKAN DAHULU..

1. Adakah ianya BENAR?
2. Adakah ianya PERLU?
3. Adakah ianya SOPAN?
4. Adakah ianya MEMBANTU?
5. Adakah ianya MEMBERI SEMANGAT?

Jagalah Adat, Budaya & Tatatertib org Melayu.
BILA BERCAKAP, BIAR BERALAS


*Ekceli pnh tgk member post pasal ni..si cantik manis Sweet Honesty..tetibe terpandang lg lam FB..so harap perkongsian ni memberi manfaat utk kita semua
*Jagalah juga bahasa kita dlm memberi komen dlm blog/fb/twitter rakan..agar x menyinggung sensitiviti org lain
*Juga fahami mesej yg rakan sampaikan sebelum memberi kritikan hebat..agar x membuatkan jiwa penulis tersentap..lalu timbullah drama sinetron..berhati-hati lah yer kengkwn..juga diri ini..

“Barangsiapa yang beriman pada ALLAH dan hari akhir
maka hendaklah berkata baik atau lebih baik diam.”
(HR Bukhari Muslim)

25 comments

makneng follow kamu
jom follow makneng

wah..kalau ada kata-kata saya menyinggung yumida ampun maaf di pinta huhuhuhu

N.AIMA K: hihi..kelakar la akak ni..ni pesanan secara umum..termasuk sy sendiri..xde merujuk pd sesiapa :)

setuju sgt dengan entri ni..

erkk harap2 tak pernah terlajak. :)

tq yumida atas peringatan.

pesanan berguna ni
dieya pun duk terpk pernah tk terbabas +_+

Salam...

Jauhilah kata-kata yang tidak berfaedah kerana ia akan menyingkap keaiban yang tersembunyi pada dirimu..

sangat betul lah. diam lebih baik kot. ;)

kalau takut salah,
senyap je la..

Salam Jumaat Dear..

Semoga boleh di ambil iktibar oleh semua pembaca.

:)

jgn krn mulut..badan binasa

nice dear..jangan kerana mulut hilang persahabatan kan ;-)

stuju..kina pown mintak maaf juga,jika sepanjang berblogging nyh kina ade tersalah kata,tersalah bicara:)

berhati dalam berbicara..memang takut kalau ada menyinggung perasaan orang..

baik diam dr berkata-kata yg myingung perasan org lain....

assalamualaikum yumida....bercakap biarlah yang elok2 jer kan jgn ckp yg tidak elok dan tidak menyinggung perasan org lain...:)

bahasa melambang kan diri kita sendiri kan..

Patutla tesedak2 kmk td tek..rupanya ada yg menyeru.. hhihi..

Agred... jika berdiam itu lebih baik, hentikan bercakap.. (^__^)

Setuju, silap berkata ramai yang terluka..

kerana mulut badan binasa.. sekian...

Lbh baik DIAM dpd melontrkn kata2 yg menyakitkn

peringatan yg sgt baik....yumida klu akak ada terlajak kata ampun yer hihihi

stuju.. jgn disbbkn mulot bdn kte binasa kn? ^_^

betul tu dear..setuju..

budi bahasa budaya kita...:)


EmoticonEmoticon