Menunggu Ketibaan Tetamu & Adab Memuliakan Tetamu

Assalamualaikum..
Esok, lusa...tetamu ku akan datang. Rasa x sabar menunggu ketibaan diorg ni. Mudah-mudahan perjalanan mereka ke sini selamat & berjalan lancar. Kunjungan kali ni mungkin akan singgah agak lama...myb seminggu, 2 mggu or 3 mggu. Yg pasti...sronok! Ade jugak peneman utk bersembang. Esok, sure aku akan menjadi super duper bz...myb, kurang aktif berblogging. Btw, aku akan balas kunjungan korang secara slow2. TQ pd yg singgah ke sini nanti. Haaaa...aku nak share sesuatu yg berkaitan dgn tetamu jugak: Adab Memuliakan Tetamu. Hope kita semua akan mempraktikkannya kpd bakal2 tetamu kita selepas ni :)


Sumber di ambil dari SINI
Antara adab-adab memuliakan tetamu ialah :
  • Kita hendaklah menyambut dan mengalu-alukan kedatangan mereka.
  • Sebagai tuan rumah, kita hendaklah menunjukkan kemesraan dengan muka yang manis.
  • Wajib menutup aurat.
  • Menggunakan bahasa yang sopan dan baik ketika bercakap.
  • Menyediakan makanan dan minuman mengikut kemampuan.
  • Memastikan rumah dalam keadaan yang bersih dan kemas.
  • Mengiringi tetamu ke muka pintu ketika hendak pulang.

Itulah sebahagian adab-adab yang perlu di amalkan ketika memuliakan tetamu yang hadir mengziarahi kita. Apabila mengamalkan adab-adab tersebut, maka banyak faedah & manfaat yang kita perolehi. Antaranya ialah :
  • Mendapat rahmat daripada Allah SWT.
  • Dapat mengeratkan hubungan silaturrahim.
  • Orang yang melayan tetamu akan dihormati dan disanjungi oleh orang lain.
  • Disayangi dan dicontohi oleh masyarakat.

Manakala sekiranya tidak mengamalkan adab-adab memulia tetamu sepertimana yang disebut di atas, maka akibatnya adalah :
  • Dibenci oleh Allah SWT dan manusia.
  • Mendapat dosa.
  • Merenggangkan hubungan silaturrahim.
  • Tidak dihormati oleh masyarakat.
  • Menimbulkan fitnah.


Yg baik kita amalkan, yg buruk kita hindarkan. 
Semoga amalan kebaikan kita diterima Allah S.W.T

Doa memohon rahmat
Surah Ali-Imran, ayat 8



رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
(Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.

40 comments:

Cik Adieb said...

Nice entry..moga perjalanan tetamu Yumida selamat :D

Cik Nur said...

selamat myambut tetamu yumida.. :)
semog pjalanan mereka lancar dan selamat tiba ke destinasi .. :)

jemarisuri said...

alhamdulillah...

Sis AI said...

Waaah, msti dh syok ni dpt trima kunjungan tetamu! Apapun, yupe! Amalan ni smuanya baik. InsyaAllah jdi pringatan yg sgt baik utk diri sy..

mMoOnN aAlLeEaA said...

mesti bz tok kelak..............

Karukord Jagau's said...

alhamdulillah....
saya juga seronok jika ada tetamu...

Citarasa Rinduan said...

agak2 kan.. siapalah tetamu tu, pastinya esok Yus sibuk kan..

moga y baik2 kalian semasa kedatangan tetamu...

(thanks syaring ya)

AmirFX said...

Sapa datang ke rumah tek Som? Mesti Pak ngn Mak mentua.. :D

Abd Razak said...

Kenak layan first class tok tapi tuntutannya sampe 3 hari jak, pasya bolehlah macam biasa.

Keluarga dari kuching datang kah?

Chic Na said...

mesti happy tetamu nk dtg kan. nice sharing. Insyaallah akan dipraktikkan. :)

aReLaN said...

saya ni segan kalau tetamu nak datang.dahla rumah bujang.takde perabot.dok atas lantai jela.hehehe...tapi camne pon,kita tetap kena layan tetamu dengan baik.

IntaNBerliaN said...

best kalu ada tetamu dtg umah... sy pun sk sbb ada rs mcm riuh sikit umah.. ada kwn smbang..hihii

♥Ismi Huda♥ said...

kmk suka jadi tetamu blog ktk.. hihi..

ummiross said...

Alhamdulillah, tentu tetamu seronok bertandang ke rumah Yumida..

Domu-kon said...

bagusnya yumida nie.. layan lah tetamu dengan sebaiknya yer.. :)

millerJ said...

betul betul betul...hehe. mama pn slalu bt cmtu jgak, ada tetamu dtg rumah mmg ktaorg layan baik2..bkn terpaksa atau apa, da mmg nature dia mcmni..hehe.. ok sis. have a good day and take cre :)

Kathy Tuah said...

nang bena, mun org dtng umah mok di layan sebagus mungkin..ada juak kmk dengar org madah, tetamu ya umpama rezeki kita juak..

Hanie Dew said...

tetamu dari jauh ke...=)

betul. bial kita memuliakan orang, Allah memuliakan kita berganda ganda.

dan dengan harapan jugak orang yang kita layan tu tak melampaui batas.

[sutera kasih] said...

kita mesti memuliakan tetamu kak oh :)

LiN IBRAHIM said...

Aslkum, Hye, nice entri. Bagus entri tok, kinek zaman dah bnyk berubah, hal camtok pun ada sstgh org x ambik lalek lagik dh. Tq follow kmk. Kmk dh follow balit. Have a gud day.

Miziey said...

Tq sebab sharing sal towk. Btw, datang ctok balas kunjungan. :)

noor said...

seronok bila kita nk terima tetamu kan...

Masz Sidek said...

mesti masak nyaman2.... :)hehehe

Cik FaRiZaM said...

tq for sharing the info n doa :)

singgah and follow sini

dr
http://afasz.blogspot.com

eVa said...

bestttt.. mesti kamboh n happening! even memenatkan kelak well.. bukan slalu bah nak ow.. berik layanan yg terbaik..

maszull said...

assalamualaikum yumida...moga kita akan sentiasa menghormati setiap tetamu yg dtg ke rumah kita...:)

Mr.Clive said...

sebagai org timur,penting untuk kita kekalkan kesopanan dalam menyambut tetamu... :)

well,gonna miss u! :D

Badrina Ibtisam said...

Nice sharing dear!! :)

faridah nazurah said...

betul tu. kita mmg kena memuliakan tetamu2..

Zakaria's daughter said...

samat membusykan diri dengan tetamu tetamuuu :D

Domu-kon said...

busy nampak yumida.. selmt hujung minggu :)

Dieyna said...

mesti seronok sangat tu kan... akak tag yumida ga lagi hehe

happy eim said...

layan tetamu dgn baik mcm kita nk org layan kita..

^^

visit from blog chegu zubir..

shar90 said...

bagos awk ni... hehee... kene contohi nie.. ehehee xD

Masz Sidek said...

kmk tag ktk.... http://masrinasidek.blogspot.com/2012/04/amercorner-1st-giveaway.html

hazfee said...

tetamu jauh ka? hehehe. selamat melayan tetamu yang datang :)

ABU said...

Good to read.. Kalau kita melayan dgn menghrmati tetamu dgn baik.. Rezki akan bertambah murah..
Msti skrng tengh busy kan..

syafiqakarim said...

tetamu perlu di beri layanan terbaik.
nice nih :)

onie said...

teringat belajar zaman sekolah lu.hihihi

alin said...

orang berbudi kita berbahasa :)


singgah dari Lulu-pages.. salam kenal..

SITE: P_yumida (mobile) Mobile overlay 320x50: SITE: P_Yumida 160x600: 300x250: 728x90: