Menunggu Ketibaan Tetamu & Adab Memuliakan Tetamu

Assalamualaikum..
Esok, lusa...tetamu ku akan datang. Rasa x sabar menunggu ketibaan diorg ni. Mudah-mudahan perjalanan mereka ke sini selamat & berjalan lancar. Kunjungan kali ni mungkin akan singgah agak lama...myb seminggu, 2 mggu or 3 mggu. Yg pasti...sronok! Ade jugak peneman utk bersembang. Esok, sure aku akan menjadi super duper bz...myb, kurang aktif berblogging. Btw, aku akan balas kunjungan korang secara slow2. TQ pd yg singgah ke sini nanti. Haaaa...aku nak share sesuatu yg berkaitan dgn tetamu jugak: Adab Memuliakan Tetamu. Hope kita semua akan mempraktikkannya kpd bakal2 tetamu kita selepas ni :)


Sumber di ambil dari SINI
Antara adab-adab memuliakan tetamu ialah :
  • Kita hendaklah menyambut dan mengalu-alukan kedatangan mereka.
  • Sebagai tuan rumah, kita hendaklah menunjukkan kemesraan dengan muka yang manis.
  • Wajib menutup aurat.
  • Menggunakan bahasa yang sopan dan baik ketika bercakap.
  • Menyediakan makanan dan minuman mengikut kemampuan.
  • Memastikan rumah dalam keadaan yang bersih dan kemas.
  • Mengiringi tetamu ke muka pintu ketika hendak pulang.

Itulah sebahagian adab-adab yang perlu di amalkan ketika memuliakan tetamu yang hadir mengziarahi kita. Apabila mengamalkan adab-adab tersebut, maka banyak faedah & manfaat yang kita perolehi. Antaranya ialah :
  • Mendapat rahmat daripada Allah SWT.
  • Dapat mengeratkan hubungan silaturrahim.
  • Orang yang melayan tetamu akan dihormati dan disanjungi oleh orang lain.
  • Disayangi dan dicontohi oleh masyarakat.

Manakala sekiranya tidak mengamalkan adab-adab memulia tetamu sepertimana yang disebut di atas, maka akibatnya adalah :
  • Dibenci oleh Allah SWT dan manusia.
  • Mendapat dosa.
  • Merenggangkan hubungan silaturrahim.
  • Tidak dihormati oleh masyarakat.
  • Menimbulkan fitnah.


Yg baik kita amalkan, yg buruk kita hindarkan. 
Semoga amalan kebaikan kita diterima Allah S.W.T

Doa memohon rahmat
Surah Ali-Imran, ayat 8



رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
(Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.

40 comments

Nice entry..moga perjalanan tetamu Yumida selamat :D

selamat myambut tetamu yumida.. :)
semog pjalanan mereka lancar dan selamat tiba ke destinasi .. :)

Waaah, msti dh syok ni dpt trima kunjungan tetamu! Apapun, yupe! Amalan ni smuanya baik. InsyaAllah jdi pringatan yg sgt baik utk diri sy..

mesti bz tok kelak..............

alhamdulillah....
saya juga seronok jika ada tetamu...

agak2 kan.. siapalah tetamu tu, pastinya esok Yus sibuk kan..

moga y baik2 kalian semasa kedatangan tetamu...

(thanks syaring ya)

Sapa datang ke rumah tek Som? Mesti Pak ngn Mak mentua.. :D

Kenak layan first class tok tapi tuntutannya sampe 3 hari jak, pasya bolehlah macam biasa.

Keluarga dari kuching datang kah?

mesti happy tetamu nk dtg kan. nice sharing. Insyaallah akan dipraktikkan. :)

saya ni segan kalau tetamu nak datang.dahla rumah bujang.takde perabot.dok atas lantai jela.hehehe...tapi camne pon,kita tetap kena layan tetamu dengan baik.

best kalu ada tetamu dtg umah... sy pun sk sbb ada rs mcm riuh sikit umah.. ada kwn smbang..hihii

kmk suka jadi tetamu blog ktk.. hihi..

Alhamdulillah, tentu tetamu seronok bertandang ke rumah Yumida..

bagusnya yumida nie.. layan lah tetamu dengan sebaiknya yer.. :)

betul betul betul...hehe. mama pn slalu bt cmtu jgak, ada tetamu dtg rumah mmg ktaorg layan baik2..bkn terpaksa atau apa, da mmg nature dia mcmni..hehe.. ok sis. have a good day and take cre :)

nang bena, mun org dtng umah mok di layan sebagus mungkin..ada juak kmk dengar org madah, tetamu ya umpama rezeki kita juak..

tetamu dari jauh ke...=)

betul. bial kita memuliakan orang, Allah memuliakan kita berganda ganda.

dan dengan harapan jugak orang yang kita layan tu tak melampaui batas.

kita mesti memuliakan tetamu kak oh :)

Aslkum, Hye, nice entri. Bagus entri tok, kinek zaman dah bnyk berubah, hal camtok pun ada sstgh org x ambik lalek lagik dh. Tq follow kmk. Kmk dh follow balit. Have a gud day.

Tq sebab sharing sal towk. Btw, datang ctok balas kunjungan. :)

seronok bila kita nk terima tetamu kan...

mesti masak nyaman2.... :)hehehe

tq for sharing the info n doa :)

singgah and follow sini

dr
http://afasz.blogspot.com

bestttt.. mesti kamboh n happening! even memenatkan kelak well.. bukan slalu bah nak ow.. berik layanan yg terbaik..

assalamualaikum yumida...moga kita akan sentiasa menghormati setiap tetamu yg dtg ke rumah kita...:)

sebagai org timur,penting untuk kita kekalkan kesopanan dalam menyambut tetamu... :)

well,gonna miss u! :D

betul tu. kita mmg kena memuliakan tetamu2..

samat membusykan diri dengan tetamu tetamuuu :D

busy nampak yumida.. selmt hujung minggu :)

mesti seronok sangat tu kan... akak tag yumida ga lagi hehe

layan tetamu dgn baik mcm kita nk org layan kita..

^^

visit from blog chegu zubir..

bagos awk ni... hehee... kene contohi nie.. ehehee xD

kmk tag ktk.... http://masrinasidek.blogspot.com/2012/04/amercorner-1st-giveaway.html

tetamu jauh ka? hehehe. selamat melayan tetamu yang datang :)

Good to read.. Kalau kita melayan dgn menghrmati tetamu dgn baik.. Rezki akan bertambah murah..
Msti skrng tengh busy kan..

tetamu perlu di beri layanan terbaik.
nice nih :)

teringat belajar zaman sekolah lu.hihihi

orang berbudi kita berbahasa :)


singgah dari Lulu-pages.. salam kenal..


EmoticonEmoticon