Menunggu Ketibaan Tetamu & Adab Memuliakan Tetamu

Assalamualaikum..
Esok, lusa...tetamu ku akan datang. Rasa x sabar menunggu ketibaan diorg ni. Mudah-mudahan perjalanan mereka ke sini selamat & berjalan lancar. Kunjungan kali ni mungkin akan singgah agak lama...myb seminggu, 2 mggu or 3 mggu. Yg pasti...sronok! Ade jugak peneman utk bersembang. Esok, sure aku akan menjadi super duper bz...myb, kurang aktif berblogging. Btw, aku akan balas kunjungan korang secara slow2. TQ pd yg singgah ke sini nanti. Haaaa...aku nak share sesuatu yg berkaitan dgn tetamu jugak: Adab Memuliakan Tetamu. Hope kita semua akan mempraktikkannya kpd bakal2 tetamu kita selepas ni :)


Sumber di ambil dari SINI
Antara adab-adab memuliakan tetamu ialah :
  • Kita hendaklah menyambut dan mengalu-alukan kedatangan mereka.
  • Sebagai tuan rumah, kita hendaklah menunjukkan kemesraan dengan muka yang manis.
  • Wajib menutup aurat.
  • Menggunakan bahasa yang sopan dan baik ketika bercakap.
  • Menyediakan makanan dan minuman mengikut kemampuan.
  • Memastikan rumah dalam keadaan yang bersih dan kemas.
  • Mengiringi tetamu ke muka pintu ketika hendak pulang.

Itulah sebahagian adab-adab yang perlu di amalkan ketika memuliakan tetamu yang hadir mengziarahi kita. Apabila mengamalkan adab-adab tersebut, maka banyak faedah & manfaat yang kita perolehi. Antaranya ialah :
  • Mendapat rahmat daripada Allah SWT.
  • Dapat mengeratkan hubungan silaturrahim.
  • Orang yang melayan tetamu akan dihormati dan disanjungi oleh orang lain.
  • Disayangi dan dicontohi oleh masyarakat.

Manakala sekiranya tidak mengamalkan adab-adab memulia tetamu sepertimana yang disebut di atas, maka akibatnya adalah :
  • Dibenci oleh Allah SWT dan manusia.
  • Mendapat dosa.
  • Merenggangkan hubungan silaturrahim.
  • Tidak dihormati oleh masyarakat.
  • Menimbulkan fitnah.


Yg baik kita amalkan, yg buruk kita hindarkan. 
Semoga amalan kebaikan kita diterima Allah S.W.T

Doa memohon rahmat
Surah Ali-Imran, ayat 8



رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ
(Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.

40 comments:

  1. Nice entry..moga perjalanan tetamu Yumida selamat :D

    ReplyDelete
  2. selamat myambut tetamu yumida.. :)
    semog pjalanan mereka lancar dan selamat tiba ke destinasi .. :)

    ReplyDelete
  3. Waaah, msti dh syok ni dpt trima kunjungan tetamu! Apapun, yupe! Amalan ni smuanya baik. InsyaAllah jdi pringatan yg sgt baik utk diri sy..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah....
    saya juga seronok jika ada tetamu...

    ReplyDelete
  5. agak2 kan.. siapalah tetamu tu, pastinya esok Yus sibuk kan..

    moga y baik2 kalian semasa kedatangan tetamu...

    (thanks syaring ya)

    ReplyDelete
  6. Sapa datang ke rumah tek Som? Mesti Pak ngn Mak mentua.. :D

    ReplyDelete
  7. Kenak layan first class tok tapi tuntutannya sampe 3 hari jak, pasya bolehlah macam biasa.

    Keluarga dari kuching datang kah?

    ReplyDelete
  8. mesti happy tetamu nk dtg kan. nice sharing. Insyaallah akan dipraktikkan. :)

    ReplyDelete
  9. saya ni segan kalau tetamu nak datang.dahla rumah bujang.takde perabot.dok atas lantai jela.hehehe...tapi camne pon,kita tetap kena layan tetamu dengan baik.

    ReplyDelete
  10. best kalu ada tetamu dtg umah... sy pun sk sbb ada rs mcm riuh sikit umah.. ada kwn smbang..hihii

    ReplyDelete
  11. kmk suka jadi tetamu blog ktk.. hihi..

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, tentu tetamu seronok bertandang ke rumah Yumida..

    ReplyDelete
  13. bagusnya yumida nie.. layan lah tetamu dengan sebaiknya yer.. :)

    ReplyDelete
  14. betul betul betul...hehe. mama pn slalu bt cmtu jgak, ada tetamu dtg rumah mmg ktaorg layan baik2..bkn terpaksa atau apa, da mmg nature dia mcmni..hehe.. ok sis. have a good day and take cre :)

    ReplyDelete
  15. nang bena, mun org dtng umah mok di layan sebagus mungkin..ada juak kmk dengar org madah, tetamu ya umpama rezeki kita juak..

    ReplyDelete
  16. tetamu dari jauh ke...=)

    betul. bial kita memuliakan orang, Allah memuliakan kita berganda ganda.

    dan dengan harapan jugak orang yang kita layan tu tak melampaui batas.

    ReplyDelete
  17. kita mesti memuliakan tetamu kak oh :)

    ReplyDelete
  18. Aslkum, Hye, nice entri. Bagus entri tok, kinek zaman dah bnyk berubah, hal camtok pun ada sstgh org x ambik lalek lagik dh. Tq follow kmk. Kmk dh follow balit. Have a gud day.

    ReplyDelete
  19. Tq sebab sharing sal towk. Btw, datang ctok balas kunjungan. :)

    ReplyDelete
  20. seronok bila kita nk terima tetamu kan...

    ReplyDelete
  21. mesti masak nyaman2.... :)hehehe

    ReplyDelete
  22. tq for sharing the info n doa :)

    singgah and follow sini

    dr
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. bestttt.. mesti kamboh n happening! even memenatkan kelak well.. bukan slalu bah nak ow.. berik layanan yg terbaik..

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum yumida...moga kita akan sentiasa menghormati setiap tetamu yg dtg ke rumah kita...:)

    ReplyDelete
  25. sebagai org timur,penting untuk kita kekalkan kesopanan dalam menyambut tetamu... :)

    well,gonna miss u! :D

    ReplyDelete
  26. betul tu. kita mmg kena memuliakan tetamu2..

    ReplyDelete
  27. samat membusykan diri dengan tetamu tetamuuu :D

    ReplyDelete
  28. busy nampak yumida.. selmt hujung minggu :)

    ReplyDelete
  29. mesti seronok sangat tu kan... akak tag yumida ga lagi hehe

    ReplyDelete
  30. layan tetamu dgn baik mcm kita nk org layan kita..

    ^^

    visit from blog chegu zubir..

    ReplyDelete
  31. bagos awk ni... hehee... kene contohi nie.. ehehee xD

    ReplyDelete
  32. kmk tag ktk.... http://masrinasidek.blogspot.com/2012/04/amercorner-1st-giveaway.html

    ReplyDelete
  33. tetamu jauh ka? hehehe. selamat melayan tetamu yang datang :)

    ReplyDelete
  34. Good to read.. Kalau kita melayan dgn menghrmati tetamu dgn baik.. Rezki akan bertambah murah..
    Msti skrng tengh busy kan..

    ReplyDelete
  35. tetamu perlu di beri layanan terbaik.
    nice nih :)

    ReplyDelete
  36. teringat belajar zaman sekolah lu.hihihi

    ReplyDelete
  37. orang berbudi kita berbahasa :)


    singgah dari Lulu-pages.. salam kenal..

    ReplyDelete

SITE: P_yumida (mobile) Mobile overlay 320x50: