Lunch tengah
hari tadi makan umai obor-obor. Alhamdulillah..kenyang..nikmat...sedap tak
terkata! Korang pernah makan umai? Umai ikan, udang, sotong or obor-obor?
Mungkin segelintir
daripada pembaca kalian, agak asing dengan nama ‘umai’ ni. Kalau korang nak
tahu, umai ni agak famous di Sarawak. Especially di kalangan masyarakat
Melanau. Tinggal di kejiranan Melanau ni kena reti makan umai. Hehe.. Tu pun
Yumida baru je pandai makan umai ni tau...start tahun ni. Mula-mula agak
janggal jugak. Kan obor-obor tu liat semacam je. Then, bila lama-lama...my
peberet woooo!
Cara penyediaannya
mudah je! Tak perlukan gas memasak. Jimat...jimat!
Resepi Umai Obor-Obor
Bahan-bahan penyediaan umai obor-obor:
1. Segenggam
obor-obor masin
2. Dua
biji cili merah (dihiris nipis)
3. Sebiji
bawang besar (dihiris nipis)
4. Sebiji bawang
merah (dihiris nipis)
5. 1 sudu
serbuk kacang tanah (yang telah digoreng & ditumbuk)
6. 5 biji
limau kasturi
7. 1 cm
halia (dihiris nipis)
8. Secubit
ajinomoto & tambahkan sedikit gula
Cara-cara membuat umai obor-obor:
1. Rendam
obor-obor untuk mengurangkan rasa masinnya selama beberapa jam
2. Tus
& hiris obor-obor (panjang 1 inci)
3. Potong
dan perah limau kasturi, gaulkan dengan obor-obor
4. Masukkan
bahan-bahan yang dihiris tadi (bawang besar, bawang merah, halia dan cili)
5.
Masukkan kacang tanah yang telah digoreng dan ditumbuk
6. Gaul
sehingga sebati, tambah ajinomoto dan gula secukup rasa
7.
Hidangkan..yeah..yummy!
Haaa...tu
je resepinya. Simple je kan. Mudah. Bahan-bahannya boleh diperolehi hanya dari
dapur. Yang obor-obor tu je kena beli. Tapi kalau korang nak gantikan dengan
bahan lain pun boleh. Ikan ker, sotong or udang. Explore kan selera anda. Yummeh!
*Jemput
isi tabung Nuffnang Yumida :)
TQ....terima
kasih :)
29 comments
akak tak pernah jumpa obor-obor masin umi...
macam sedap jerk...bagi skit boleh..hehe
mesti cuba buat ni.. nmpak sedap :D
xpernah makan..ni pes time dengar..huhu
x penah raselah...mesti sedap kan??kan??macam nak trylah kalau ge sane...hikhikhik!!!!jentik tabung kat sineh...heheh...
wahh..... tak pernah makan tapi nampak meyelerakan!^^
X pernah mkn..tp pernah dgr...bln 11 ni akak pi sarawak. .
tak pernah makan.. macam jelly kan rupa dia..
X pernh makan... Tgk pun 1st time nih..
Hehe..
Dngar pn shark dh geli..
Mmg bkn selera shark ni.
sik pernah makan umai obor2 tok.. selalu makan umai ikan @ udang jak ;D hehe
adoi! nyamannya.. kmk semua jenis umei kmk makan! ~jujuh dah aik lio tok~
Baru first time dengar hehe thanks share ^^
favorite kmk tok huhu..makan ngan sagu medong perghh...nang yum yum
fes time dengar obor-obor ni...
umai tu obor2 ek?
Cara Rawat Eczema secara Semula Jadi
macam mane rasa dia ye? macam ala-ala kerabu je..hehehe..
erk...obor2 tu tekstur seakan-akan sotong kembang tu,ke.tengok dari cara penyediaan bahan2,macam ala2 kerabu je,kan.
pergh...nyamannya....
pernah rasa kawan yang bagi, oklah pada KA hehehe
done clik2 nuffng juga yer
wah, sedapnyee.. :D
sedap ni..suka makan campur mangga
macam kerabu ke?? pnh dgr menu ni =) tp boleh byangkn la menu ni sedap..
belum pernah cuba..nmpk sedap..sini xde jual obor2..huhuh
meleleh ayaq lioq
umai tu obor-obor ke? first time dgr. huhu
tak pernah makan...ini makanan yg perlu di cuba, sungguh eksotik!
obor2? umai2? hah.. x penah mkn la yumida...hihihi...
salam kak yumida.. wah!!!
saya baru je 3 hari lpas balik dari sarawak.. kat kuching je..
jejalan seminggu ngan kawan2.. haha.. backpacking..
umai2? macam kerabu je kan..
okaylah rasa dia.. hahaha..^^
EmoticonEmoticon