Sweet Corn Lemak Berkrim..Disukai Ramai


Nak tayang dulu sweet corn lemak berkrim. Nyum! Nyum!



Wokeh..sweet corn ni buatan sendiri. And bagi aku..buatan sendiri lagi sedap drpd dijual kat kedai2 tu. Pasal kita boleh masukkan berapa banyak kuantiti yg kita ske. Kuantiti jagung, susu, mentega and etc. Boleh tambah bahan2 lain gak..bergantung pd citarasa kita. Macam epal, lai, kismis, pear and so on. Sedap weh!

Nak buat pun senang je. Boleh pakai jagung dlm tin tu. Macam aku pulak, pakai jagung original. Ala yg masih berkulit tu. Semalam ade orang jaja kat umah. 1 ikat RM3.00. Dlm 1 ikat tu ade 5 jagung. Besar2 weh..geram pulak aku nengok. Gebu!

Cara2 membuat SWEET CORN:

1.    Kopek kulit jagung then rebus. Lepas rebus. Potong isi jagung pakai pisau.

2.    Panaskan kuali. Bila kuali dah panas. Kecilkan api..then masukkan mentega/planta. Boleh letak 1 sudu mentega. Bergantung pada berapa banyak kuantiti jagung tu.

3.    Bila mentega mula cair. Masukkan ½ sudu susu. Yg ni pun ikut citarasa korang. Klo korang nak manis. Tambahkan lebih sikit. Bila kedua-duanya dah sebati..masukkan jagung.

4.    Kacau..kacau..kacau..selama 3 minit. Then tutup api gas. Bolehlah dimakan. Makan panas2 sedap!


Haa..gitulah cara membuat sweet corn. Mabeles! Aku masih terbayang-bayang lagi nih keenakan sweet corn tu. Makan non-stop..cepat je abis!

29 comments

Sedap tu..buat sendiri mmg puas hati

uuuhhhh!! mmng sedapla..klu letak susu cair byk2 lgi sedap kn..^_^
saya follow blog yumaida..=)
jemputla ke blog saya nanti ye
sekuntumbungazara.blogspot
time kcih..:)

@siti ZAHARA ye ke..nak try la jugak pakai susu cair nanti

pergh pergh pergh,tergugat iman iha.. baru je berazam taknak makan malam ni, haha..

MUDAH dan SEHAT!
*lompat bintang*

sy suke makan bubur jagung nak lagik bukak puase!!!perghhh....header baru neh nice!!!!cantek sgt...heheheeh...

sy suka!! hahahah xD buat sndiri baru puas hati ^^

kmk penah try juak tok sis..tp suka gik mkn jagung rebus ya dr sweet corn..hahak

nak try la ni sis..minggu lepas buat jagung rebus je sapu planta ngan garam je heeee :D

apa saja yg kita buat sendiri mmg sedap yumida..puas makan, kalau beli kedai luar, satu cup tu 3 ringgit oo....tak puas mkn.

nanti boleh cuba ni..tliur dah nur tgk ni..

kalau guna buuter lagi wangikan.. :)

Adoh.. My feveret.. Rasa nak gila kmk ncarik nya kt Serian cuti tewk. Temu jwak kat H & L tapi sik nyaman.. Tang kering jark nya.. Huhun..

lah haii sedapnya. favret jgk ni. kalo cikna nak letak susu banyak2.. hihi..

sabar jela bkak blog akak mlm2 cenggini.akak ske jagung ye?solehah kurang sikit dgn jagung,solehah ske buah pelam lg.hehe :)

better bubur jagung la, feveret solehah.hehe :)

wahhhh.. kite slalu beli yg dah siap kopek.. hee.. sbb malas.. tggl stim je.. pastu nnt letak bahan2.. tp tu la.. mahal sket yg da siap kopek ni..adoii

haah yumida. saya pun suka wat sendiri sebab biar manis ckit huhu

betul tu.. buat sendiri mmg puas hati.. deqla pun dah penah buat sendiri.. ikot suka kita la kan nk letak byk mana susu n planta tu.. kalo beli kat kedai, depa kedekut nk bg lebih.. huhu

lalu teringin kmk! mok carik petang tok..

sedapnya tgk..mk ayu wt jual kt kdai.lma dh xmkn.huhu

mohon pos sikit ke rumah saya..hahaha

hmm bila tgk entry kali ni, terus ML rasa lapa...hahaha

http://blogdearlady.blogspot.com/2013/06/lunch-date-with-mak-dara.html

perghh!! favorite ni!!hiksss

Ohh my favourite... i like like like..

suka bubur jagung.. sedap juge..^^

haa yg ni ada sikit jilat2 air liur meleleh haha


EmoticonEmoticon