Perayaan Gawai di Sarawak

Yeah, Ahad! Semua cuti kan? Kalau kat Sarawak, bangsa Iban dan Bidayuh akan celebrate perayaan Gawai. Tanggal 1 Jun.



Gawai Dayak festival

Dulu masa sekolah banyak kengkawan bangsa Iban dan Bidayuh. Pandai la sikit-sikit berbahasa Bidayuh, cuma bahasa Iban je aku tak pandai sangat. Menariknya, kat Sarawak ada berbagai bangsa, alhamdulillah..hidup harmoni dalam kelompok yang sama. Perpaduan sangat penting. Kalau tiada perpaduan, pincanglah keamanan sejagat. Kerana itu juga kita diajar untuk menghormati orang lain, hormati kaum lain. Baru adanya toleransi. Kan kan..

18 comments

Waaaa bestnya. Selalu dapat tengok kat tv je. Akak orang serawak ea ?

wahh dahsyat . kita langsung kecek semuanya tak pandai =.=

eeh .. hehe .. ~~ slalu tengok perayaan kat tv jek. bila lah nak merasa tengok real perayaan neh. kena p sarawak neh.. hehe

Bestyerr kenali budaya org ..Kita ni kan hidup bermasyarakat kan ...

Kmk sik reti bahasa bidayuh.. Iban ya paham sikit2 jak.. hee

Selamat Hari Gawai Yumida :)

yeap hormat-menghormati tetapi Agama kita tak boleh nk sama-ratakan...
Agama Islam yang benar...
peace..^^

sememangnya agama itu mmg x boleh nak disamakan
islam addin

Singgah sini...tak pernah ke sarawak

memang suka sarawak dan budanya!last time ke sana rasa macam tak nak balik!

http://akutaipkaubaca.blogspot.com/2014/04/riang-ria-cuti-sekolah-miri-part-3.html

seronoknya..tak pernah tgk sambutan perayaan ni..

Setuju..^^
Terima Kasih..peace...^^


EmoticonEmoticon