Mangga berbuah di belakang rumah

Alhamdulillah, rezeki.. Bila berbakti kepada tanah. Buah mangga berbuah weh. Banyak! Seronok tengok. Gebu-gebu je mangga bergantung atas dahan pokok. Even ada yang jatuh dimakan tupai, takpe. Rezeki tupai.

Mangga berbuah di belakang rumah, gambar buah mangga, pokok mangga
Pokok mangga di belakang kuarters kediaman kami

Mangga berbuah di belakang rumah, gambar buah mangga, pokok mangga
Buah mangga yang telah jatuh. Setiap kali lalu ke bahagian dapur, sure terhidu bau wangi mangga yang telah masak.

Mangga berbuah di belakang rumah, gambar buah mangga, pokok mangga
Mangga pemberian my FIL lepas balik dari kampung hari tu. Mangga ni pun tumbuh kat belakang umah my FIL. Banyak yang berbuah!

Mangga berbuah di belakang rumah, gambar buah mangga, pokok mangga
Kupas sikit! See, oren you.. Yummy!

Mangga berbuah di belakang rumah, gambar buah mangga, pokok mangga
Buah mangga yang telah dikupas dan dipotong. Sedia untuk di ngap! Manis isinya!

Mangga, selain isinya dimakan begitu sahaja. Ia boleh juga dibuat jus. Jus mangga. Sedap!

18 comments

alahai..terus akak terliur ni....erm..sedapnyaaa

Wah menarik..tak jemu dimakan ni..

Waa jelesnyerrr ... nnt nak buat jugak entri kupas mangga hahaha .......

Skrg musim buah mangga ...mana2 kita jumpa pokok mangga lebat berbuah

sedapnya.. terasa dalam mulut

Fuyoo.. mangga mmg feveret saya...

Kak, mangga nih yg jenis wangi tuh kan?! Wah..sedap2

wahhh ! sedappnya. warna nya ckupppp menggoda. aishh, nakkk .. hohoo ^_^

sedapnya mangga.. tapi lagi sedap kalau dpt yang xberapa nak masak sngt.. masih berlemak rasanya..


EmoticonEmoticon