Pressure cooker meletup!

Sesape yang pernah menggunakan pressure cooker ni sure tahu, tekanan yang dihasilkan untuk memasak adalah sangat tinggi. Suhu temperaturenya sangat tinggi.

Untuk mengetahui sama ada penutup pressure cooker boleh dibuka ataupun tidak. Tombol kecil di atas penutup tu harus diangkat. Jika berbunyi berdesir, maknanya tekanan masih lagi di dalam. Disarankan agar jangan membuka dahulu penutupnya. Kerana…tragedi ini bakal terjadi. Jengjengjeng…



2 hari yang lepas my hb rebus daging menggunakan pressure cooker. Daging diletakkan seketul yang besar tanpa dipotong. Tujuan rebus daging tu untuk melembutkan isi dagingnya. Agar bila dipanggang nanti ia mudah masak dan senang dikunyah.

Selepas merebus selama 10 minit, my hb pun nak bukak la penutupnya. Pada awalnya penutup pressure cooker tu sangat ketat untuk dibuka. Sebab apa, sebab tekanan di dalamnya masih tinggi. Dia tak angkat tombol tu. Then, dengan sepenuh tenga dia pusing penutup pressure cooker tu….tetibe.. ‘tup!’ Letupan kecil kedengaran di dapur!

Aku berlari-lari ke dapur. Suspens wooo! Aku dah agak sure pressure cooker tu meletup! Bila sampai ke dapur, aku tengok segala isi ayam, lengkus, halia bergelimpangan atas dapur gas. Air rebusan daging tu membasahi sekitar dapur gas. Then aku pandang hb.

“You ok tak ni?”
“Aah ok. Cuma sakit sikit je kat tangan ni”

Aku check tangan dia takut-takut kalau melecur teruk. Alhamdulillah, merah sikit je. Takde tahap melecur teruk. Risau gak aku. Ye la.. pressure cooker tu kan tinggi haba panasnya. Kat kaki dia pun terkena jugak, kan air panas tu meledak keluar. Umpama letusan gunung berapi. Gedebum!

Then aku cakap la. Next time, angkat dulu tombol tu untuk pastikan ia boleh dibuka or tak. Kalau rasa penutup tu ketat nak dibuka, jangan buka dulu. Nanti akan terjadi macam ni. Hmmmm….sian sungguh hb ku. Semangat sungguh dia nak memasak. 

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih
Menangi: Hadiah Bernilai RM700 Dengan Mudah! (KLIK)
.
↓↓↓Carian Pembaca Paling Panasss↓↓↓

33 comments

Assalamualaikum yangg, kesiannya. so pressure cooker ni masih boleh guna tak yanggg? bestnya, suami yumida rajin turun dapur. hehhehehe :)

Nasib bek xteruk...bhya ye bnda alah tu.kne tau guna..nyaris tragedi.huhu

nasib tak cedera teruk..bahaya tu

bahayanya.. nasib baik tak cedera teruk.. kena hati-hati lepas ni.. singgah isi tabung yumida.. :D

uih mencabar jugak nk masak ni. nasib suma baik baik aje..

mak selalu jugak guna pressure cooker ni. lepas dah habis guna dia akan sendal tombol yg kecik atas periuk tu dengan sudip kayu sampai habis bunyi berdesir. then baru die bukak tutup periuk tu. bahaya kalau tak pandai guna periuk ni. tapi memang daging / ayam cepat empuk. tak payah tunggu berjam2 :)

Tak pernah lagi beli & guna benda nie..pernah nampak juga ada kawan pakai time masak untuk kenduri...

wah...first time saya dengar berita pasal ini...tak tahu plak menda ini boleh mendatangkan bahaya...

Regards,
-Strider-

mujur hb sis tak apa2...bahaya gak cam tu eh. Kenit langsung tak tahu nak guna pressure cooker ni.

alahai..ciannya..tp ayu xpenah guna cooker tu...

waaa..
bahaya nie..
so org laki mmg xleh masuk dapur ler pasni.
ngeh ngeh ngeh.

bahayanye nasib le takde jadi ape2 kn..

Nasib baik tak apa-apa. Tentu suami awak tu terlebih excited nak tengok daging dah empuk ke belum :D

nasib tak jadi ape2..takpe jdi kan pengajaran pada yg lain.

Saya langsung xde pengalaman msk pakai PC ni...Rasanya mau juga terjadi spt hb Yumida. Alhamdulillah...cuma kecelakaan kecil.

uiii bahaya juga ek kalau x reti guna...nice info yumi hu...

Bahaya na juak.. Mum kmk pun selalu guna pressure cooker. Ingatkan pakei kedak ya jak, paduhal tek ada cara dikpun. Hmm ~

Dengan suhu 121 darjah celsius, tekanan dalam pressure cooker tu boleh mencapai 1.3 bar...jadi, memang kuat juga lah tekanan tu..

Sebuah sterilizer di sebuah kilang minuman, boleh memasak buah oren dengan 2 bar suhu sekitar 134 darjah celcius, kalau meletup boleh membawa maut..

Pressure cooker kecil jak, tak ada apa2 lah cuma berhati-hati lain kali...:)

kesiannya.. hehe nak tolong tp terkena sakit pulak.. kekekeke sabar la ye.. hihi saya klik tabung yumida.. ^_^

Barang apa pun kalau salah cara penggunaannya akan medatangkan bahaya, nasib baik tak teruk...tak dapat nak bayang kalau masa kejadian ada budak2 kecik main2 kat dapo.

Bleh camtu eh...kna berhati2 ni

alar..ciannya..kan dah kena..hee...memang mcm tuh..tdk boleh terus buka kang dah meletup..dear nak tanya skit,,u sebenrnya umo berpa? sori tanya..hee

saya pun sama macam hb akak, tak pandai nak guna pressure cooker ni :)

nasib baik tak jadi apa2 kak,bahaya tu... pressure cooker ni ada kelebihan dan kekurangan jugak,kan? :)

Alhamdulillah takde apa-apa..bedebar baca..

huhu semangat nk nolong isteri kesayangan dia masak kan..xpelah permulaan kan..lps ni pandai la :)

selamatlah tak cedera teruk yea...
mmg waktu beli tu, org tu akan ajar cara guna periuk tu...

mmg xboleh sebarang buka je..bahaya

mak aih..bahayanya..silap2 tudung periuk 2 boleh terpelanting kena muka..

rajin nyer hubby sis...

ya rabbi, nasib bait sikda apa2..

oh..macam tu ceritanya..bahaya tu umi...nasib baik tak kena banyak...bayangkan lah air panas terkena kulit kan....