Nak Pos Surat...Lekat Setem Berapa Aaaa?


Assalamualaikum & hi u olls..

Jumaat lepas aku ke PEJABAT POS
Pos surat yg berisi hadiah pd pemenang aritu
Ala...pos biasa jer..yg pakai setem tu
Terdetik di hati...
Agak2 nak lekat berapa ar setem ni

Pastu...dgn gaya jalan super ayu
Aku g la kaunter paling hujung
Yg handle pengeposan surat/bungkusan/pos express
“Abang...nak beli setem 50¢ 20 keping..setem 10¢ 30 keping”
Laju jer tangan abang tu koyak setem..krek krek krek!
Siap!

 “Abang..nak tanye...klo SAMPUL PUTIH tu setem 60¢ erk?”
“Ye..”
  

“Klo SAMPUL COKLAT tu setem 80¢ erk?”
“Aah..ye”

See..nampak tak kat situ begitu pintarnya aku..hehehe
Aku kan sepupu ngan Detective Conan...segalanya tahu!
Cewah..perasan!

Pastu abang tu tanye aku balik
“Adik nak setem 60¢?”
“Owh..tak lah..50¢ tu ok..”
Ish...abang tu bikin aku jadi konpius kejap
Iye...memang akan ku gunakan sampul putih coz jimat la sikit kan..
60¢ sen jer lekat setem
Senang nak buat pembahagian klo pakai setem 50¢
Manalah tahu tetibe aku pakai sampul coklat tu..80¢
Dah pakai setem 60¢..kene tampal 2 keping..totalnye RM1.20
Fuh...rugi tuuu 40¢
Betapa kedek nye aku..kikikiki..

Owh ye...perletakan harga setem juga berdasarkan BERAT SURAT
Mel Standard RUJUK SINI
Mel Bukan Standard RUJUK SINI

Yg ni khas utk MEL BUKAN STANDARD



Mel Bukan Standard
Hanya mempunyai 3 bentuk:
1)    Bersampul
2)    Berkotak
3)    Bergulung
Bagi bersampul & berkotak, ukuran maksimum ialah 600mm x 250mm x 30mm
Bagi bergulung, ukuran maksimum ialah 600mm (panjang) x 100mm (diameter)
Tidak lebih 2kg

*Haaa..moga membantu u olls dlm urusan mengepos surat
*Blog Yumida akan bercuti [ 21 April – 24 April 2013 ]
TQ sudi bertandang ke sini..jemput singgah lg nanti ye

60 comments

Kan ada setem 80 sen gak ??

dulu 30sen jeaaa. skg seme benda dah naik. nina terkejut tahun lepas masa nak pos kad kawin. 60sen dah setem. huuu. nampok benar dah lama xngepos surat. hehehe

AJ lama tak ke pejabat post...
Selalu AJ minta kakak tolong postkan pape..

makin mahal stem sekarang. huuh, sabar jew la --"

lama sy tak gi pejabat post. nice info. hehe

Klu dlu nk krim surat 20 sen sj kn..

yelah..tanjat aii..hehe, dah lama x pi pejabat pos sekali kena stem 80sen....makaai mahai nya !

bgus info tok. kmk pun baru tauk. makseh ktk. ;)

owh.. kena bookmark ni..^^

thanks for the info...fifi jarang ke pejabat pos ni.. selalu nye mom yang postkan benda untuk Fifi..

bgus info ne umi.. thanks kdg2 main tepek je.. hahah.. umi nak p mana.. take care tau

makin mahal semenjak di swastakan.. thanx for this info

lame x pos mengepos neh...hehehh...bercuti??owh ok!!!slamat bercuti....

mcm nur senang je yumida..
Nur letak lebih, sebab kalau letak kurang, nanti org sana kena denda..hihih

kalo nak post kad raya pun lain kosnya..hehehe

owh jarang pos2 surat ni,sbb byk online je ^^.kdg2 kalau bos srh gi pjbt pos mmg jakun seketika sbb dh x tau harga setem berapa(mmg patut kena ketuk ketampi hahaha)

p/s~alah rindulah nk tgu sis update entri.owh suka btl kt kucing pink nnt sis letaklah kt header,jadikan tu trademark blog ni ^^

Ok, TQ sharing info ni, memang berguna :D

hahaha standard 6 kupang,, dulu 3kupang jer..
cik ina datang follow balik

haha dh lama tak pos surat...haritu ada sekali nk pos dengn confident mintak setem 30sen..sbb dekat je..dulu2 kan pakai 30sen je..skli akak pos office tu kata mn ada dh pos setem 30sen..kn timbg la~ err malu di situ..

dah lama sgt tak pos surat ni

mahal jugak setem sekarang rupanya...dulu tiga posen je

Kamek masoh sik faham.. Hihi..

lama dah x tengok setem inikan lagi rate dia huhu. lama x post surat

ooooooooo. gitu ke. baru tahu. hehehe. ade jugak stendet die ye. :)

ika x pndai bab stem2 ni.
ahahahaha..

selalu cikna main tampal je. kikiki..

anda direview :) http://catberrymilk.blogspot.com/2013/04/review-pemenang-contest-header-paling.html

dkna lebih suka pakai pos laju.. lagipon jarang men pos2 nie :)

oic...setem ikut color sampul yea..so white sampul murah jer stemnya....

assalamualaikum yumida...betul tu selalu poskn kad atau surat mesti ditanya surat apa baru bagi stem tu...;)

Mieya pon dah lama tak pos surat-menyurat nie.

sis js pun slalu confius time nk pos..sbb sampul berbeza setemnye..

wak pown skunk tgh sibok mngepos surat jugakk.., aHhks

lme gila dah tak beli stem haha selalu p pejabt pos untuk pos laju je hihi

lamaaaaa dah mak tak hantor surat pakai stem.. semua hantor main pakai email je..

dulu setem 20sen pon lepas kan

hahahaha...cik meow tu wat keje part time ehhh.
kdg tu terpikir gak, murahnya posmen ni charge tolong hantar surat. kena plak yg umah kat ceruk tu...

tp kita ni (samalah yumida ngan CiM) berkirakannnnn

besenya main redah je letak setem 60 sen.hehehe..lagipun tak pernah pakai sampul coklat.memang pakai yang putih je selama ni

pos laju je la senang.. haha... ;)

aishh konpius nihh pasal setem . pening nengoknye haha .

#buta setem ;D

Saya ada buat segmen. Jom Join ! http://ceritaseoranggadis-shafiqah.blogspot.com/2013/04/1st-segmen-saya-gila-blog.html. Hadiah pun gempak.

hyy yumida.....aloooooo
masha dah balik! hehe

alooo....pandainyer...anok sapo la ni....hehe

good info dear..
da lame x pos surat..hehehe

brapa hari sampai klau guna setem 80sen yer?

This comment has been removed by the author.

kalau ikut pengalaman saya, surat sampai 4-5 hari. kalau kat kawasan pedalaman akan ambil masa 2 minggu macam tu sampai.

Pos biasa ni biasenye ambil masa berapa hari ek utk sampai kpd penerima..??

Pos biasa ni biasenye ambil masa berapa hari ek utk sampai kpd penerima..??

bergantung kepada tempat. ada yang 4 hari, macam saya kat kawasan luar bandar sampai sekitar seminggu-2 minggu

thanks for the article babe! now nak cari mane la pejabat pos yg terdekat heheh. :)

kalau saiz sampul surat tu sebesar kertas A4 warna coklat 80sen jugak ke?

yg atas tu tu untuk sampul kecik..kalau sampul besar sy selalu letak rm1 lebih..kalau berat letak rm3

kalau sabah / sarawak 60 sen jugak ke kalau sampul putih?

ya selagi beratnya masih ringan


EmoticonEmoticon