Keburukan Jemur Baju Dalam Rumah

Jemur baju dalam rumah? Eh aku selalu buat la. Especially bila waktu hujan berangin. Rupanya jemur baju dalam rumah ni mendatangkan keburukan pada kita. Kesan bahaya bila sidai pakaian dalam rumah. Nak tahu? Jom baca:

1. Boleh Jadi Kanser
Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama penyakit kanser. Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berbahaya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh Alergi
Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakteria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

Keburukan dan kesan bahaya jemur baju dalam rumah, sidai pakaian basah dalam rumah, menjemur baju seluar dalam rumah

3. Beracun
Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walau pun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah racun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Asma
Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi.

5. Lemahkan sistem ketahanan tubuh
Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin diserang pelbagai penyakit lain.

Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah! Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda. Sumber dari sini

10 comments

baru tau jugak pasal ni..thanks sharing yumida

mmg jemur baju luar rumah...dlm rumah sempit..xda space..btw, thanks 4 share this info..

sy mmg x jemur baju dlm rumah..tp kalau cadar2 tu.. kalau musim hujan mmg dlm rumah..

ooo yeke...kite rumah flat, takde ruang untuk jemur baju...kena jemur dalam rumah jugak...kena pikir cara lain ni..urmmm

ye memang bahaya jemur baju dalam rumah ni..

Jemput Singgah : Contest Review Lynk.My 2015


EmoticonEmoticon