Resepi Biskut Makmur Sedap & Mudah

Hari ni nak kongsi resepi Biskut Makmur yang confirm sedap 100 peratus dan senang untuk dibuat. Tak payah guna hand mixer, blender bunyi bising tu. Sebab kesemua bahan hanya dicampur sekaligus menjadi doh. Jom terjah!

Resepi Biskut Makmur Sedap & Mudah 

Resepi Biskut Makmur sedap dan mudah, gambar Biskut Makmur, resepi biskut terbaru 2015, resepi kuih muih ramadhan 2015, cara membuat Biskut Makmur lembut dan sedap

Bahan-bahan Biskut Makmur:

200 gram minyak sapi
300 gram tepung gandum
100 gram susu tepung Nespray
20 gram gula icing
Sedikit garam
1 sudu the baking powder
1 sudu the soda bikarbonat

Cara membuat Biskut Makmur:

- Campur kesemua bahan di atas menjadi doh yang lembut. Jika adunan lembik, tambahkan lagi tepung gandum.
- Bulatkan doh dan susun di atas dulang oven.
- Bakar biskut menggunakan api oven (both) dengan suhu 150 darjah untuk tempoh sekitar 3-5 minit. Bila bahagian bawah biskut kelihatan sedikit kekuningan, keluarkan biskut dari oven.
- Susun biskut dalam balang / bekas.
- Taburkan susu tepung di atas biskut yang telah siap disusun dalam bekas. Kalau nak letak dalam mangkuk kertas pun boleh, kalau malas macam aku boleh masuk sekaligus dalam balang. Haha..

Hasilnya… sedap u olls! Mudah nak buat. Dijamin sedap! Boleh la korang cuba resepi Biskut Makmur ni kat rumah. Baking hujung minggu tu. Letak kat mulut, terus biskut makmur tu cair. Tak manis sangat. Sesedap rasa.

6 comments

raya tahun ni tak taulah sempat buat kuih raya atau tak,,akak tak pernah lagi buat biskut makmur...

wah pandai buat makmur..sedap ni.

assalamualaikum
singgah pagi
hehe hari ini malasnya nak dtg keja, bukan apa dah cuti lama kan...

Setiap kali nak raya kuih makmor ni jadi pilihan emak utk buat. Tapi sblm raya gak habis.

sedap nye.. lemak2 manis.. ase cair dlm mulut.. makmur mmg old time fav..nnt nak try resepi ni la hihi.. btw jemput bg support kat blogger baru ye..

http://eyrasaharuddin.blogspot.com/2015/05/newbie-blogwalking-2015-by-eyra-saha.html


EmoticonEmoticon