Hatiku Di Gegar Angin Kencang!

Oppppsss..sunggoh kontroversi tajuk tu
Sila jgn teruja sangat
Calm down..


Aku nk story pasal petang semalam...angin kuat! memang menakutkan!
Angin kencang yg berlangsung selama 1 jam
Spt yg korang maklum..rumahku ni kan ala2 chalet gitu
Habis basah beranda dek kerana tempias hujan
Angin kuat! Yaaaaa...kuatnyaaaaaa!

Aku kiranya ingin memasak
Al-maklum la dapur ku yg ala2 tmpt percutian gitu
Tempat terbuka...di belakang umah..papannya jg jarang2
Umpama kata sis Dieyna, org guna kain batik x leh lalu situ..nnti org bwh leh nampak..kikiki

Pd mulanya, aku amat menikmati tiupan angin sepoi2 bahasa..
Nyamannya...sambil ku bawakan diriku berlari di tepi laut
Skirtku mengibar...wah...tiupan angin yg sungguh asyik
Ku pejamkan mata..ku depangkan tangan...

15 minit kemudian...
Keasyikkan ku terganggu! Aku ditampar angin yg kelihatan mengganas!

Aku cepat2 memasak
Pengalaman memasak di luar umah mmg sukar!
Kena kontrol angin yg menggoda api dapur
Aku gelecek kiri...ku gelecek kanan..argh! benci aku nk memasak cenggini
Penat aku berjoget2 menjaga api
Ku cepatkan juga masakan ku
Minyak belum panas..ku masukkan terus bahan perencahnya...xde bunyi 'syiiiiiiiiiiiii'
Kannnn...kan ku dh cakap minyaknya belom panas!

5 minit kemudian...angin kencang berserta hujan dtg menerjah
Segera ku tutup api gas..lalu terus berlari masuk ke umah
Menggerunkan...angin yg begitu kuat..dgn bunyi zink yg bertalu2..terlalu kuat!
Aku ketakutan..mujur..ade anak kucing menemaniku...jg hb ku..

Selesai ribut reda...kami meronda ke luar umah
Buka sahaja pintu, ku lihat reranting n cebisan pokok kelapa bersepah depan umah..padahal pokok kelapa tu jauh...washing machine kami hampir2 jatuh! Baldi dh menjunamkan dirinya ke tanah..segala hanger ku bertaburan...Bhgn dapur memasak habis basah! Caya x korang...kuali yg aku tangguhkan memasak td tu, dipenuhi dgn air! Bercampur la bersama myk masak n bahan perencah..Adoiii..terpaksa aku buat semula..

Angin masih lagi kepus2 datang..ku beranikan jg rancangan memasak
Aku berpakat dgn hb ku utk menjaga api dapur..badan kami dijadikan sbg benteng! Agar api gas x padam
Mmg kelakar..terasa sweet jer...
Skirtku sudah habis basah..alaaaa ni x bez ni..x dpt nk membw imaginasi ku ke tepi laut

Namun, aku berasa amat2 bersyukur
Tiada apa2 yg dahsyat berlaku..

Bagaimana dgn tmpt korang? Adakah sama spt yg berlaku di tmptku?


37 comments

asagfirulahalazim. kuatnya angin. baru2 ni kat rumah saya pun pernah jugak angin kuat cenggini. huiii, takut gila

di entry ini, baru tahu yumida dh kawen eks....sbb tak ada pic laa...letak satu boleh?..please...hehehe

mmg angin kuat sekarang...takot wooo..mujur ada mia...hb mlm jer ada kt rmh..huhuhu..

sejak ahe2 tok angin nang kuat oo.. pokok betik nk tinggi belakang ofis kamek boleh tumbang entam angin jumaat lepas..huhuhu..

mmmg kncang gila ni...klu dok situ msti kta pn trtarik pa..huhu

Kuatnya angin sinun,kali rumah ktk kat pantei yalah kuat gilak ya,nasib bait rumah chalet ktk ya kuat....

izan mia: wooo..sunggoh tinggi permintaan itu :)
sy selesa sebegini...

Aduh..tjuk mengegArkn....hehe

maybe kat pantai kot...kat sini takde plak angin kencang....

semoga yumida selamat ye..

mak ai, klau camni, yg paling sye takut, tercabut tudung....

wow... tmpat saya pun ada ribut tau.. guruh petir lebih kuat daripada biasa.. takut sangat sampai tutup ibu elektrik.. ~_~ nasib baik petang,kalau malam alamatnya bergelaplah..

Wow ngerinya. Tu gambar yg diambil eh? Seram...

Mlm yg CiM nk nengok gerhana tu pun hujan ribut jg. Klau umah saya ala2 chalet, confirm tk dpt tido mlm tu

kalo tgk pic tu mmg kuat angin tu eh..ai kemarin kat opis xtau la angin kuat ka x kuat..blk umah dh x ujan,xde angin apa pun..

sweet je kan jd benteng pertahanan =p

uiihh.... kat mana nih?kuatnya ribut..

yumida -- lucunya! msh kuat semangat utk memasak..entah-entah kalau saya mkn megi berendam air panas la jwbnya!..takut oo

rasa macam xhujan pun.. agaklah... hohoho

kuatnya angin..tp kat tempat saya ok je semalam..alhamdulillah..huhu~~

nasib baik xde tercabut atap kan..

angin kencang eh. takutnya. tgk pokok pun mcm nk terbalik je. nasib baik sume selamat. :)

aha..angin kuat semalam smpykan pokok dlm uum nih pon tumpang..hehee :)

kt rumah wani ribut semalam...angin kencang sungguh...taku juga tp alhamdulillah xder apa2 yg berlaku...

Semalam angin kuat kat rumah. Takut nak kua rumah. Takut pokok tumbang. Huhu.

kuat betul ye anginnya..naseb takde apa2 jadi...yumida tinggal mana yer?

nang kuat angin pat ktk ya...
kmk kat kuching tok alhamdulillah ok...

kuat betol angin tuu..menakutkan gak tgk keadaan tuu..hurmmm

waa memori memasak dalam hujan ni Yumida, sweet je main2 api dengan hb,hehe..
Anyway Alahmdulillah semua selamat...

klu ikut urg2 bijaksana,angin kuat mcm tu ade " yg bawa angin " tu sbb kuat semcm..kena bace ayt 3 quL..

Lama xterjah blog nih..masuk2 je trus nmpk tajuk segempaq begitu.hohoo~ Takowt kan if angin mengganas . serious risau .

Mmg romantik dan sweet. Memasak dalam angin. Heheh. Tapi takpe, dah citer dlm blog dah rekod kenangan ni kira okay la. Next time boleh baca.

memang smalam angin kuat gile.. kat kuala perlis ni.. fuhh.. takut

Salam.

Mencabar sungguh ye nak masak? Tapi, cam sweet la kan? Hehe. Rumah saya paling2 tempias la kalau hujan lebat. Beranda boleh banjir. Kalau lupa nak angkat kain,alamat kerja esoknya tak ada uniform la. Kena ingat selalu. hehe.

kuatnyeeeeee angin. kat sini semalam, pakej hujan lebat kilat guruh sume.

kat kedah malam semalam. peringatan Allah

biar betul ni Yumida.kt sini xda pulak hujan lebat pn.panas terik da la.

wahhh..mmg rumah ko ala ala chalet gitu kan.tp kenapa dapur ko kat luar?

and..ko tfal kat mane sebenarnya..
kat kl ni panas je..

terjah entry terbaik orang. hehe. memang terbaikkkkk. ;)

http://farizafairuz.blogspot.com/2012/06/banyak-persoalan-yang-berada-di-minda.html


EmoticonEmoticon