Blog - Do Follow | No Follow

Korang pernah dengar tak pasal do follow & no follow ni?

Do follow
Blog yang memberi backlink percuma kepada sesiapa yang komen di blog yang menggunakan sistem ‘do follow’. Bukan setakat pengomen yang dapat faedah, blog kita pun akan dapat kebaikan iaitu trafik blog akan meningkat. Ini disebabkan crawler dalam search engine dapat membaca komen yang telah ditinggalkan oleh si pengomen.


No follow

Bermaksud pencarian spider tidak dapat membaca maklumat dalam blog. Dalam erti kata lain, blog tidak dapat diindeks oleh search engine. 


KEBAIKAN


Do Follow
- Meningkatkan komen di ruangan komen
- Menambahkan backlinks blog pengkomen
- Meningkatkan page rank (PR) blog pengkomen dan blog dofollow

No Follow
Akan mengurangkan spam yg masuk ke dlm blog

CARA NAK AKTIFKAN ‘DOFOLLOW


1. Login ke blogger.
2. klik Template pada dashboard blogger.
3. klik Edit Html.
4. Jangan Lupa Klik Expand Template Widget.
5. Cari kod rel='nofollow'(Tekan Ctrl+F senang cari)



<dl id='comments-block'>
<b:loop values='data:post.comments'var='comment'>
<dt class='comment-author'expr:id='"comment-" + data:comment.id'>
<a expr:name='"comment-" +data:comment.id'/>
<b:if cond='data:comment.authorUrl'>
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'><data:comment.author/></a>
<b:else/>
<data:comment.author/>
</b:if>
<data:commentPostedByMsg/>
</dt>


6. Tukar kod dari rel='nofollow' kepada rel='dofollow'

7. Save template.


**********************************************************

*Aku dah buat ‘Do Follow’ ni..haa....jom buat eksperimen!
*Tak cuba tak tahu..so try ler..
*Cer tekan g+1 aku kat sidebar tu 

14 comments

selama blogging ni tak tahu pun pasal ni semua..haha..fail betul lah..:)

Ada dengar jugak tapi belum try lagi. Huhu. Thanks for the tips :)

nice entry..
tips yg baekk :)

nur pun xbape nak paham pasal ni..
kena study lagi ni..hihihi

pernah baca kat blog Bro hanif...done g+1

oh,baru tahu..thanks for the info..

tak brape nak paham. huhuuhu

o...camtu... trm kasih bnyk2 bg tutorial ni. sgt2 berguna :)


EmoticonEmoticon