Bahan-Bahan:
16 oz mentega
10 biji telur
½ tin susu pekat manis
1 gelas gula halus
1 ½ gelas tepung gandum
1 botol kecil horlicks (200gm)
1 botol jem strawberry
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu hingga habis.
Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung, esen vanilla, baking powder dan susu. Gaul hingga rata dan sebati.
Bahagikan kepada 2 adunan;
Adunan per-1: masukkan horlick
Adunan ke-2: masukkan jem strawberry
Lenser acuan/ loyang dengan marjerin dan tepung.
Ratakan 4 sudu makan adunan dan bakar dengan api bawah dan atas (both) dahulu. Setelah masak tukar ke api atas. Ratakan 4 sudu makan lagi adunan dan bakar dengan api atas. Bila masak ulang lagi hingga habis.
Cadangan Hidangan:
Sesuai untuk masa perayaan atau masa biasa bila berkumpul ahli keluarga.
Tambahan:
Kek ini makin lama makin sedap dan jika tidak suka terlalu manis, kurangkan sukatan gula dan susu. Simpan dalam peti sejuk dan bungkus dengan aluminium foil.
Ilham Resepi Ibu
.
↓↓↓Carian Pembaca Paling Panasss↓↓↓
↓↓↓Carian Pembaca Paling Panasss↓↓↓