Pernah
tengok sayur midin? Kat Sarawak masakan sayur midin ni popular. Sedap! Daun
sayur midin ni ada berwarna merah dan ada berwarna hijau. Kalau daunnya merah,
kuah pun warna merah jugak. 1 ikat midin
dijual pada harga RM2 ataupun RM1.
Resepi Sayur Midin Tumis Belacan

Bahan-bahan midin masak goreng belacan:
Sayur
midin 1 ikat
Bawang
merah 2 ulas
Bawang
putih 3 ulas
Cili
2 biji
Ikan
bilis
Belacan
2cm
Garam
secukup rasa
Cara membuat masakan sayur midin tumis belacan:
-
tumbuk bawang merah, bawang putih, cili, ikan bilis dan belacan.
-
tumiskan kesemua bahan tadi sehingga aroma baunya angkat.
-
masukkan sayur midin. Biarkan sayur midin layu seketika.
-
masukkan garam secukupnya. Boleh letak ajinomoto sedikit. Siap!
Sangat
mudah nak masak Sayur Midin Tumis Belacan. Part lecehnya nak potong sayur midin tu, kena ambik daunnya
sehelai demi sehelai. Makan masa jugak. Melainkan batang midin tu lembut, ha
main patah-patahkan je. Kasi campak dalam bekas. Cepat sikit kerjanya.
Tapi
bila dah siap, hmmm tak sabar nak makan! Sedap!!! Kalau berkunjung ke Sarawak
cubalah resepi ni. Ataupun sayur midin ni boleh dijadikan juadah masa
berbuka puasa tahun ni. Eh tak lama lagi nak puasa kannn..
14 comments
sedap
sayur midin? first time akak dengar ni... he he he...
dia mcm pucuk paku kan?
Aah mcm pucuk paku. Lbh kecil n lembut
sedap Yumida, paku ni lembut je warna merah, kak ana pun suka makan tumis cam ni
Lama tak makan pucuk midin nie...
nyaman na juak rupa.. hehe
Warning!! SPAM has been detected!
sayur ni sama dengan sayur manis yang kat sabah tu ke yumida?
sedapnya...
1st time dengar nama sayuq ni
x tahu pulak sayur manis tu macam mana
cuma pernah dengar sayur cangkuk manis je
Sedap sayur ni..fav..baru ja mkn siang tadi ^_^
sedap...pertama kali dengar nama sayur midin...
EmoticonEmoticon