Auwww! Aku Ingin Bermesra Dan Dimanjai Oleh Enjin Carian


Sebelum ini..blog aku dikategorikan sebagai blog yg kurang mesra di enjin carian. Tahu apa tu enjin carian? Ala...yg main taip2 then enter search. Puncanya? Aku masih menggunakan koding lama..yg meletakkan kondisi blog aku agak sukar di gelintar oleh enjin carian. Mari sini aku fahamkan.

Kondisi asal blog:
Tajuk Blog - Tajuk Entri



Dlm konteks ni..tajuk blog aku ialah Yumida
Tajuk entri pulak ialah Header Baru Yumida


Bila aku menaip, ‘header baru yumida’ pada enjin carian..agak sukar mencari entri tersebut. Kerana pangkal nama tersebut didahului oleh tajuk blog (yumida).
Apa harus aku buat bagi memudahkan enjin carian mengesan entriku dgn mudah dan cepat? Caranya mudah je...hanya tukar ganti kod html pada blog. Nak tahu? KLIK Jadikan Tajuk Blog Dan Entri Mesra SEO utk mempelajari cara tukar ganti kod html. Lepas tu, blog aku nanti berbentuk bagaimana? Haaa...selepas aku membuat pembaharuan..ianya akan berbentuk begini:

Tajuk Entri - Tajuk Blog


Nampak tak yg ianya bermula dgn tajuk entri. Aku baru buat 2 hari yg lepas. Contoh entri terbaru yg selepas menggunakan kod html baru.. ‘layan burger ramly’. Dgn mudahnya ia tersenarai pada carta enjin carian. Tidak seperti sebelum ini. Amat sukar utk dicari, digelintar oleh enjin carian.


Cara ni jugak bercirikan mesra SEO (search engine optimization). Insha Allah, dgn cara ni...blog kita akan mudah mendapat trafik menerusi enjin carian. Malahan, penampilan blog kita dlm enjin carian pun lebih cantik dan menarik.



Blog anda pulak...bagaimana? Cer korang taip salah satu entri korang. Tengok..mana yg keluar dahulu. Kalau didahului oleh tajuk blog..maka korang kene tukar ganti kod html blog korang. Nanti senanglah ia beramah mesra di enjin carian. Auw!

26 comments

Assalamualaikum yumida. yeayyyy geng SEO juga! hahhahaha. bagus SEO ni, memudahkan blog kita berada dalam enjin carian. heee. paling penting yanggg, keyword untuk label dan tajuk kena cantik baik punya tau >_________<

x termasuk SEO lagi >.< hehhehe..

mmg kena buat,..ehe.. akak dah buat itupun gagau tgk totur orang..ehe..

cik akak sik tauk..ada kah tidah..hahaha

Wah, dah boleh jadi pakar ni hehe..:) nice sharing..buka blog je benda ni lah yang aku tukarkan huhu..

Ohhh, terima kasih share kan tips ni, nak try lah

nanti saya fahamkan ya kak..ehehe

Enjin blog Nur ade SEO...
tapi tak pernah cari di google lagi..
nanti nak cubalah.. :)

sgt berguna petua ini. thanks yumida..

owh.. nak try search tengok.. hana punya nama depan ke belakang

hohohoho...banyak nak kena belajar lagi ni

Informasi yang sangat menarik untuk dikongsi ...

Dah masukkan kod rie ya.. Abang Ikhmal Malique ajar mewk.. Hihi..

alaa blog cikna memang tak mesra langsung kot. huhu..

assalam,

bunda ni kurang arif bende2 ni...slow sikit, huhu

Assalammualaikum...kak yumida ,

dah pratikkam seo...terbaik...

mselim3

wahh menaik tp kna ubah coding dlu la kan.

ubah coding.. aiyok.. nk godek coding tu yg mls...tp apa yg bestnye mende ni eh? hihi..

VIP PASS UNTUK AWAK HEHEEHE BLOG3DALAM1.COM

http://blog3dalam1.com/2013/06/selamat-datang-blog3dalam1-com/

dalam proses nak mesra ni..tgh cuba haha

tahniah.. ini adalah cara yang sangat betul :)

Assalam..saya nak tahu bagaimana untuk untuk jadikan imej atau gambar mesra seo?


EmoticonEmoticon