Ajari Anak Utk Berdikari


Kesinambungan entry semalam:
Berdikari perlu ada dlm diri seseorang
Tak kira kecik atau yg dah dewasa
Jangan terlalu bergantung pd orang lain

Berdikari mengajar seseorang utk menjadi insan bertanggungjawab
Dari segi personaliti
Berdikari memperlihatkan karisma diri
Yg merangkumi ciri-ciri kepemimpinan
Amatlah sukanya hati kita..
Jika anak yg kita didik boleh menjadi seorang pemimpin
Pemimpin dlm kelas contohnya...kannnnn

Selain drpd di atas
Berdikari menjadikan anak kita:
-mempunyai kehidupan yg terurus
- mempunyai pengurusan masa yg baik antara masa study dan masa bermain
- sentiasa berpakaian kemas..tak selekeh
- seorang yg berkeyakinan
- seorang pendengar yg baik
- seorang yg boleh menilai sesuatu dgn sebaik-baiknya
- seseorang yg tahu tugasnya
- berfikiran matang

Haaa...banyak manfaat bila kita didik anak menjadi seorang yg berdikari
Sbg ibu bapa..kita inginkan yg terbaik buat anak2 kita
So..teraplah nilai2 berdikari dlm diri mereka semenjak kecil
Seperti pepatah ni, “Melentur buluh biar dari rebungnya’
So..dari kecik la kita asuh mereka

BERDIKARI
[Berdiri Di Atas Kaki Sendiri]

22 comments

sbg ibubpa, perancagan awal adalah penting bg menentu halatuju anak anak。 , tak mau bila besar nt diungkit pula jika dipersiakan.

betol-betul-betul....tapi,x der anak lah...anak kucen bleh??hhehehhe....

setuju dengan statement , sis :)

perkongsian yg bagus utk mereka yg punya anak.. =)

tu lah dia..my sulong nie..maybe manja menyebabkan kat rumah nie jadi anak cengeng..but kat school leh plak jadi pengawas...as teacher said..dia boleh berdikari..tapi kat umah..eeee...naik darah juger lah...time baby..umo 3/4 tahun..he is independent enough..but now..dah terbalik kong plak....any solution?

selalu yg manja ni mesti emak suri rumah..hehe mcm saya lah tu..tapi saya akan coba utk menjadi tegas keh3x..

Thanks share, akak. Mmg beruntung kepada ibu bapa yang punya anak yang pandai berdikari :)

Betul tu. Kecik2 ni lah nak ajar anak cara hidup berdikari.

anak2 MV akan tiba masa jua untuk berdikari...sikit masa lagi

Bagus...

http://pemudattbc.blogspot.com/2013/03/tahniah-rakyat-kelantan.html

A'salam. want to say thanks because joined my giveaway and congratulation! You're one of the lucky. :)

http://nikainaa.blogspot.com/2013/03/pemenang-2nd-ina-giveaway.html

setuju...

salam yumida.. saya tag awak dalam

http://nooramyma.blogspot.com/2013/03/segmen-siapa-blogger-bertuah-by-anak.html ..:)

cantik header..header baru ke? nie http://www.sararose.my/2013/03/stok-shiseido-mask-sudah-sampai.html

heheheh...anda ditag...jom join!!!!sempoi!!!
http://pheonixcharlotte.blogspot.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html


EmoticonEmoticon