Resepi
Kari Daging Pekat Tanpa Santan
Menu iftar berbuka puasa 2017
kegemaranku kari daging pekat tanpa santan. Yeah.. makan bersama nasi panas
memang bertambah sampai 2-3 kali. Kekenyangan! Kalau tak dimasak bersama
santan, jadi kari daging tu masak dengan apa? Ha nak tahu? Inilah resepiku. Jom
lihat cara masakannya.
Senarai
Bahan Dan Cara Masak Kari Daging Pekat Tanpa Santan
Berikut merupakan bahan yang digunakan
untuk buat kari daging pekat tanpa santan dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
300
gram daging lembu (lebih kurang semangkuk daging)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serai
1 kiub pati ayam
Kayu rempah 4 sahabat tu
Asam jawa
Garam
Susu cair / susu sejat
4 sudu makan serbuk kari
½ batang lobak merah dipotong
memanjang
Sayur kacang hijau
Cara memasak:
Tumbuk bawang merah, bawang putih,
halia dan serai sehingga lumat. Bersihkan daging dan toskan. Tumis bahan yang
ditumbuk beserta kayu rempah 4 sahabat tadi sehingga kekuningan. Masukkan serbuk
kari. Tumis kesemuanya sehingga ia pecah minyak.
Masukkan daging, kiub pati ayam dan air.
Biarkan ia mendidih sehingga daging benar-benar empuk. Masukkan asam jawa dan
garam. Biarkan seketika sehingga air daging dalam kuali kering. Kemudian masukkan
susu cair ½ tin, sayur kacang hijau dan lobak merah. Susu cair ni kita gunakan
untuk gantikan santan. Sebab sesetengah orang tak sukakan santan. Jadi boleh
ganti masakan dengan susu cair. Lagi sedap. Lemak berkrim. Masak sehingga sayur
layu. Siap!
Masak
Kari Daging Pekat Tanpa Santan Menggunakan Pressure Cooker Trio Dari Lazada
Pressure Cooker Trio |
Tahukah anda dengan menggunakan Pressure
Cooker Trio ni, kerja melembutkan isi daging bertambah mudah. Ianya menjimatkan
masa merebus daging di dapur. Pressure Cooker Trio membuatkan daging dimasak
menjadi empuk dengan cepat. Kalau kat rumah tak ada Pressure Cooker perlukan 40
minit untuk empukkan daging. Tapi dengan adanya Pressure Cooker hanya mengambil
masa 15 minit empukkan daging. See, hebat la benda ni.
Kat rumah saya ada satu. Sentiasa digunakan
setiap kali masak daging, rebus kacang soya, kacang hijau, kacang merah, kacang
dal, semua benda-benda keras la. Mana nak beli? Dapatkan pemanggang hebat ni di
Lazada, klik sini: PRESSURE
COOKER TRIO 9.0L
Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale
(http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)
that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special
discounts up to 90%!). Jadi tunggu apa lagi…rebut segera peluang
bershopping dengan kadar murah! Jimat wooo!!!
Nak pikat hati mak mertua bulan puasa
ni? Ha cubalah resepi kari daging pekat
tanpa santan atas tu. Confirm mak mertua suka. Request nak lagi. Senang
untuk mereka mengunyah daging. Tak liat, lembut dimakan. Selamat mencuba.
EmoticonEmoticon