Aku Tak Pass Lagi Masak Nasi


Wokeh..ni isu bikin aku dilemma everytime aku masak nasi
Bukan sekali bende ni berlaku
Tapi..dah berkali-kali!

Hari ni..sekali lagi..nasi yg ku masak hangus
Kerak nasi hitam legam

Dlm sehari..aku kena masak nasi guna 2 periuk yg berbeza
1)    Rice cooker...utk masak nasi kami
2)    Periuk guna api dapur gas...utk nasi kucing

Kenapa mesti guna 2 periuk utk masak nasi?
Pasal...utk nasi kami..kami guna beras special
Utk nasi kucing guna beras biasa...ahaha...nampak x bias kat situ

So, nasi kucing la yg slalu jd mangsa hangus
Sian...tapi kan diorang ni memang pemilih
Klo nasi tu ade bau2 hangus kannn...tak nak diorang makan
Padahal hangus sikit je...
Eee...dasar kucing tak reti cari makanan sendiri!


Pastu..part sukat air beras tak lepas2
Kengkadang terlebih air..kengkadang terkurang air
Hadoi..lain kali aku nak sukat guna pembaris la

Korang semua ade tips cara masak nasi tak?
Meh tolong ajarkan aku...

46 comments

cian kucing makn nasi hangit,..haha

ksiannyer kt kucing tu...sakit perut dye..hee

ouh kucing..sian awak.! heehehehee :)

nasi tu bila dah mendidih , kena selalu tengok dan selalu kacau nak elakkan hangit :D

hahaha. kite dulu waktu darjah 3 dah pandai masak nasi *bangga, ceh!* tapi, nak ajar orang tak reti pulak -.-' kat rumah, mak kite guna periuk nasi yang dah siap ade sukatan. lagi senang :D

haha. kesian kucing tu awak! :p

haa. kalau sukat air, biase agak2 jer. kalau tak ley agak, awak guna jari hantu awak. kan ade 3 ruas. so sukat atas sikit dari dua ruas tu. haaa

kalau tak ley gak. awak gune jer cawan yang awak sukat beras. kalau 2 cawan beras, means 2 setengaah cawan air, gune cawan yg sama.

then jangan lupe tgk nasi tu! air biasanyer sekejap jer kering. hihi

:p

hahahaha....belilah rice cooker 1 lg, pastu deco tamoal2 sticker kucing utk pengenalan 'rice cooker ini kucing sy punya'

hahaha...carpet jns tue kt umah CiM ada. tp kira season bg makan ikan goreng sorg sekor. 5min tengok carpet kat dapor sumer dah betepek2 ngan tulang ikan. diorg laaa yg punya kojer.

Kalau dina, dina masukkan air tu atas sikit je daripada nasi. Tak boleh bawah daripada nasi atau terlebih atas. Pastu basuh sampai air putih pekat tu takde. Bagi air tu jadi jernih je. (air basuhan nasi tu).

Pastu masakkkkk.... Dan tunggu beberapa minit. Huu tak tahula ni membantu ke tak hehehehehe!

mau demam kucin tu mkn nasi hangus ekekekee

kalau nak masak nasik meh chef pionix ajor...hakhakhak!!
mula-mula sukat air dari atas beras sampai takuk 2...(jari kite ade 5 kan,pakai jari yang tengah skali..kan ade 3 takuk...then amik takuk yg tengah paham x??ok jari kite ade 3 garisan,so amik garisan yang no2..)
pastu kuatkan api sampai mendidih,bile dah mendidih slow kan api paling kecik...yg penting kene sentiasa tinjau...kalau dah x der air n beras dah lembut barulah siap..
nak bagik name sket(NASI ALA PHEONIX)hakhakhak!!!selamat mencuba!!!

cian kucen makan nasik hangos!!!pasneh boleh makan nasik yang x hangos lagik!!!i'm free...kate si kucen!!!!

Assalamualaikum . Kecian kucing tu , makan nasi hangit . Tak pe , boleh cuba lagi ^^

beli nasi kat gerai je hehehe

Kucing pun cerewet ek? Haha bijak2..
cara pheonix tu pun boleh pakai jugak.. :)

hehe..kucing jadi mangsa ..kalu mcam sy nak msak nasi,mak ajar sukat guna jari.ikut paras beras kita masukkan tu then masukkan air lbih kurg pras beras tu..tp x tau la jdi ke x..kadang2 de yg x jdi sbab jari x sma kan.. :)

Kalu Incik B.
Masa nasi atas dapur jarang la hangus. Kdg2 jer ader bau2 hangit. :D

Cara Incik B masak nasi atas dapur:
-1 pot beras ukuran tin susu pekat manis
-1 1/2 cawan air ukuran guna mug.

Masak nasi guna api besar. Dah kering air atas dapur tu. Perlahankan api, dan tutup periuk tu. Masak dgn api perlahan selama 10 minit. Lepas tu. Tutup api! Mudah x? :D

Tapi sukatan air tu atas beras jgk akak.. :D

adeihh apalah dosa silam kucing tu sis oiii kesian depa makan nasi hangit hahahaha...


cara mak dan husbd ajar msk nasi tak kiralah kt ats dapur gas atau rice cooker...sama mcm PENA ISLAM bthu....so far ok je...just nice tak lembek tak keras

#tapi saya mmg tak teror msk ats dpr gas..kalau elec xda saya sggp bgks nasi putih je kat gerai dr menghangitkan kesemua nasi yg dimasak lalallalla....

salam ni tahap hardcore..

psstt..sebenarnya..dulu..pernah 5 kali gee masak nasik..hangus secara berturut-turut..
ini semua salah cartoon!!dem!!

sama la kita kak..hehe..kalau tanak nasi memang kadang2 tu lembik la..terhangus la..hehe.kalau rice cooker okay lagi..nasib baik kucing tak pandai demand..hehe

amal nak bagi tips pun tak boleh sebab xreti nk bgtahu mcm mana

btw, amal tag akak k..
http://sayacikamal.blogspot.com/2013/04/simple-giveaway-contest-by-msh.html

antara sume bnda yg kne masak.. masak nasik la paling sy suka.. hihi.. awk sukt air guna jari je.. kalau guna jari guna periuk apepon boleh,, dlu kwn sy x pndai msak nasik lepas sy ajar buat mcm sy wat tu trus dia pndai dh.,.

kesian kucing tu..beli lah rice cooker lgi satu.. hihi

sian kat kucing tu.hehehe..ntahla.tak pernah masak nasi ngan periuk atas dapur gas.hmmm

hehehehe...lawaklah yumida ni...
sian kucing2 hari2 mkn nasi hangus.

memang susah la nak masak nasi pakai periuk biasa. jawabnya kena bertapa kat dapur tunggu sampai nasi masak. hehe..

hehe, kakak. klu carpet ikan hda tak prnh jumpa, tapi tikar ikan banyak ! RM10 kat nilai 3. besar pon besar gak :D

hehehe...kalau tak silap...kena las dgn penutup periuk nasi tu...agak2 kalau mcm dah kering...

tak payah guna pembaris..guna jari pun boleh hihihi...akak dulu guna jari jer..

hahha... camne ni yumida?? aduii.. deqla guna jari je...

ibu kite ajar sukat air gune jari. hehe

hoho sama la xreti sgt masak nasi atas dapur.. nak kena jaga sentiasa..

This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by the author.

saya kalau raguragu saya ukur guna jari hi hi

Hahahhahaha....
Amboih memilih bukan main.....
Kucing AJ tak makan nasi...

haha.. kesian kucing makan nasi hangus, tapi serius kucing sangat2 memilih.. nasi sejuk pun dia kadang2 tak nak apantah lagi terlalu panas. :P dulu aida pun failed masak nasi kat dapur tapi sekarang expert dah tu pun abah aida yang ajar.. (berlagak) haha.. kalau tang air sukat tu yumida sukat guna jari, kat jari kan ada 3 line.. paras air mesti duduk dekat tgh2 line antara line 1 dan 2,lepas dah sukat air, nak masak mula2 api kena besar, selang 10 minit macam tu gaul nasi tu, 5-6 minit kemudian gaul lagi sampai air dia yumida tengok sikit dah (tak kering tak banyak) gaul sekejap kecilkan api sekecil2nya ambil tutup periuk tutup.. biar dalam 15 minit gitu, bukak tutup tengok nasi tu kalau dah kering tutup api.. kena kerap tengok jugak lah.. kalau tak memang hangus. keke.

lupa nak cakap jari telunjuk atau jari manis.. jangan jari kelingking pulak mahu mentah nasi tu.. hehe. ^^

tips yg sya gunakan masa masak nasi ialah hentam saja. ade masa benyek ada masa elok cntik je nasi ae..nasib haha

hahhaha..yg ni kelakar. saya kat rumah baru je guna rice cooker so dh pro la masak2 manual ni.. keh keh keh
nak sukat air senang je..guna jari telunjuk.sukat air drp permukaan beras pling atas smpai ke pelipat jari telunjuk yg pertama :D
pas tu buka api sedang2 jee then perhatikan if air dah mula kering dlm periuk terus perlahan kan api ke paling slow sampailah nasi betul2 masak :D

belajar dr kesilapan..hahahaha:p

kena rajin tolong mak masak, maybe boleh pandai, takpun tolong orang masak kat kenduri,


EmoticonEmoticon