Agihan Bubur Asyura

Hmmmmm bila dgr jer agihan bubur asyura ni..cpt2 kte org dtg. Khemah agihan ni diadakan pd 30 Julai 2011 bertempat di tempat letak kereta Mukah.. berhadapan dengan pasar minggu. Ermmm tgk la pic bubur tu.. Menyelerakan.. Yummy!


Agihan Bubur Asyura di sponsor oleh PDRM cawangan Mukah..sempena menyambut bulan Ramadan Al-Mubarak tanggal 1 Ogos 2011, Isnin ini. Kepada abg2 polis n akak2 polis..terima kasih yer...


Sesape yg teringin nak mkn bubur asyura ni..boleh la try resepi yg sy sediakn di bwh... Selamat mencuba n menjamu selera..


RESEPI BUBUR ASYURA

Bahan-bahan:


1. 2 cawan beras biasa ( direndam selama sejam atau lebih dan dikisar halus)
2. 2 cawan gula merah (yang dicairkan)
3. 2 cawan gula putih ( ikut manis yg disukai)
4. 1 sudu garam ( secukup rasa, jangan termasin)
5. 1 biji santan kelapa ( pekat)
6. 1 cawan kacang hijau ( goreng tanpa minyak dan buang kulit)
7. 2 cawan kacang kuda ( yang telah direbus hingga empuk)
8. 2 tongkol jagung manis ( dipotong dan ambil isi, boleh juga guna jagung dalam tin)
9. 1 tin kacang merah ( yang biasa campur dalam ABC dan cendol)
10. 1 biji ubi keledek sederhana ( yang direbus , dibuang kulit dan dipotong dadu kecil)
11. 10 biji pisang (apa-apa jenis spt pisang awak, nangka, abu, berangan dll yang dipotong dadu atau serong)
12. 4 ulas nangka yang dipotong dadu kecil.

( boleh tambah lain-lain kekacang dan buah yg sesuai)


CARA-CARANYA:

1. Masukkan dalam kuali besar santan, gula merah, gula putih, garam dan beras yang telah dikisar.

2. Masukkan kacang hijau, kacang kuda, ubi keledek rebus dan jagung. Kacau perlahan sentiasa dengan api sederhana hingga pekat dan melekit macam gam.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
3. Masukkan kekacang dan buah lain dalam campuran tadi hingga campuran pekat dan masak. Tambah gula dan garam ikut rasa. Bubur yang masak ialah pekat, berkilat dan berwarna keperangan.

4. Masukkan dalam bekas yang leper seperti dulang atau bekas kaca pembakar seperti Pyrex. Ratakan dan biarkan sejuk. Bubur ini akan mengeras dan boleh dipotong macam puding.Boleh juga dibuat lembut seperti bubur lambuk, dan tambahkan santan cair. Terpulang kepada selera masing-masing. Selamat mencuba dan sampaikan kepada rakan-rakan lain yang sukakan bubur ini, terutamanya warga emas. Emm... sedapnya.

*Resepi ini diambil dari Pn. Mazenah
http://klasik-jati.blogspot.com/2007/02/uuyttretesting.html

Segmen : BEN ASHAARI dan BLOGGER ..


Sesape nak Join segmen ni kena klik kat sini tau.. Happy Berblogging yer...

Ini merupakan pic terhebat yg sy pnh snape..coz everytime tgk pic ni mmg bg effect kt sy..which is 'kasih sayang'. Viewing...


K....yg kaler hitam tu nama die 'Komeng'..n seekor lg tu si 'Puteh'. Komeng ni sy ambil ketika ia masih bergelar kucing jalanan/ kucing terbiar.. Skrg dh jd kucing jantan yg gebu, debab n gagah perkasa. Manakala si Puteh pulak diberi oleh kwn my hb. Pasangan ni penuh dgn ksh syg n menyayangi each other. Apa yg plg amaze bg sy..sifat Komeng yg stiasa take care si Puteh..for e.g; setiap ms si Komeng akan sntiasa dekat dgn Puteh smbil menjilat bdnnya..dan akan mcari2 si Puteh ketika si Puteh bermain di luar..but more interesting to me...setiap malam Komeng akan tdur di atas badan si Puteh.. Hmmmmm...loving forever..

Sifat Komeng yg penuh ksh syg ini..harus kita jadikan panduan dlm pergaulan seharian kita. Seandainya...binatang mempunyai perasaan sayang sesama binatang..begitulah diri kita. Curahkanlah ksh syg sepenuhnya dlm kehidupan seharian kita... Peace!

Si Puteh Ku...Cak!



Haaa....yg ni lah best friend si Komeng. Merangkap girlfriend, sahabat n wife. Puteh ni bakal bgelar mummy x lama lg... Tgk tu..perut pn dh memboyot..


Apa yg menarik si Puteh ni....dia ni suka bermain2, active menangkap tikus n cicak. Much more better than Komeng. Si Komeng lak penakut dgn apa2 bende sekeliling. Klu ade bende2 yg terbang such as kumbang, lalat..mula la nk sembunyi. Si puteh ni suka tdo atas bdn tuan die esp bhgn perut.


Cuba perhatikan bhgn muka plak. Nampak x hidung die?...kelakar kan.. Sebelah hitam n sebelah lg putih.. ni yg membuatkan die jd kiut miut.. Klu nk tahu si Puteh ni spesies dr Siam. Saiz badan pun kecik. Tp manja n active!

Owh yaa....baru teringat.. Puteh ni kami bela since umo die 8 bulan. Puteh ni...kwn my hb yg kasi.. coz kami teringin sgt nak ade kucing girl. So ade la jgk kwn si Komeng tu kan...x la Komeng tu lonely.. Now, si Puteh dah menjd warganegara di berek Klinik Kesihatan Kuala Balingian since May 2011.


Flashback balik time bw blk si Puteh dlm keta.. Masa 2 die mmg penakut, liar n x mesra alam.. Myb tuan asal die x pnh main2 ngn die kot... Ms dlm keta 2, die jd x tentu arah. Cuba cari jln keluar. Sy letak la die bwh seat tanpa kotak. Coz die ni kecik...so sy ingt xla susah nk kawal die kan. Ermmm..mmg haru biru. Then, die g menyorok dlm gear box... last2 tersangkut. Haha.. Then bila sampai destinasi kami.. My hb terpaksa buka kotak gear..Take time jgk..dlm 15 minit gitu. Dh buka..si Puteh ni still lg xnak kuar. Pas kejadian tarik menarik..baru la si Puteh berjaya dikeluarkan.


Sampai d umah, kami letak Puteh dlm cage coz takut die lari. Yela kan die ni kn belum biasa lg kt tmpt baru. Huhuhu..ganaz giler! Bdn die yg kecik tu leh gegarkan kandang die. Sampaikan memanjat atas cage 2..mmg tajam kuku die ni. Then, kami ambik 3 minggu utk jinakkan kucing ni. Last2, jadilah si Puteh seekor kucing yg manja. Pantang tgk my hb baring, mula la naik atas perut then zzzzzzz......


Hmmm...now we’re waiting for kelahiran baby baru dr si Puteh... hope anak2 die nnt sihat2 n comei2 like their parents. Sape lg..si Puteh & Komeng la!!! Adios........

Takziah Buat Pakcik Ku Sekeluarga

Buat pakcik ku (Ngah Rosli – Rosli Bin Hj. Achang),aku mengungkapkan takziah atas peristiwa yg menimpamu sekeluarga pada malam Selasa yg lepas. Sesungguhnya ini adalah ujian dari Nya...utk hamba Nya yg dikasihi.

Kebakaran yg meranapkan rumahmu...pasti hancur luluh hati bila rumah yg dibina..hangus sekelip mata. Tambah2 lg bila hari menghampiri Ramadhan. Pastinya, suasana Raya ini akan memilukanmu sekeluarga. Tabahlah duhai pakcik ku..pasti ada hikmah yg telah ditentukan oleh Nya.. Bersabarlah... Redha dgn apa yg berlaku..

Masih aku teringat....ketika aku practical di Telekom. Rumahmu lah yg menjadi pelindungku dari hujan..panas..selama 3 bulan. Segala pengorbananmu..ketika aku masih practical..membuatkan diriku sebak. Terima kasih atas segala-galanya...segala tanggungan makan minumku, penginapanku, dan setiap titik peluhmu menghantar dan mengambil aku balik dari practical.

Tiada kata yg mampu menggambarkan kebaikanmu...moga setiap amalan kebajikanmu akan dibalas dengan rezeki yg melimpah ruah, dikurniakan tubuh badan yg sihat walafiat sehingga hari2 tuamu, dipermudahkan urusan seharianmu, ditemani isteri yg sntiasa menyayangimu di samping anak2 yg akan membahagiakan hidupmu.

TAKZIAH NGAH......

Peristiwa: Kebakaran meranapkan 7 buah rumah
Tempat: Kpg. Tabuan Hilir, Kuching, Swak
Tarikh: 26 Julai 2011 (Selasa)
Masa: 2.15 pagi

BEN ASHAARI TANYA BERANI KE KRITIK BLOG AKU ?


Kpd pengunjung2 yg ziarah blog aku hari ni... dh baca title di atas kan? so nk join korang kena klik sini k..

Blogger2 yg dtg berkunjung di sini dipelawa utk mengkritik blog aku yg paling simple di dunia siber nih.. hehehe.. sila2.. buka mulut bg kritikan yg bernas! pedas pun x pe..leh minum 1 tong air lps nih.. Aku pun tgh blajar2 jgk nih... klo ade kekurangan dlm blog aku ni, meh tunjuk ajar kat aku sket.. hehe..

SEGMEN : Mari Cari Kembar Blogger


Segmen ini ditaja oleh Cik Najihah. Click sini yer

Kepada blogger2 sekalian...di sini daku ingin share my birthday ngn korang. Sape2 yg sama tarikh lahir ngn aku...ha..tu la kembar aku..kembar x serupa...my birthday jatuh 10 hari sebelum Hari Kemerdekaan... Jeng jeng jeng.....

21 OGOS 1984


Contest - Tagline Kreatif by AlyaEsprezzo


Sesape nk join leh klik di sini yer..

Nama blog: Yumida

Tagline: Click sana! Click sini! Sharing Together


Kepada semua blogger2 yg dtg terjah blog aku sekarang... Dh tahu kan?? Ha...kat atas 2 bilang Contest - Tagline Kreatif by AlyaEsprezzo. So...jom ler kita ramai2 join contest ni... X menang, xpe...dpt ramai kwn pn jd la..


Kreatif kerrrr??? Ker x kreatif??? Kreatif Kot?.. Hmmmmm..ermmmmm

Pencarian Cik En dan Blog


Sesape nk join blh klik banner kat sini. Sebelah sini yer

Kategori adalah ikut WARNA!!
PINK semestinya kegemaranku!! Jgn jelez yer... walupun aku tahu ramai gadis2 di luar sana memlih warna tema yg sama dgn aku...but u know la...pink is very PEMES!

APA YG BEZ UNTK CIK EN JALAN2???
Hmm...blog aku ni baru lg plus simple...tgh nk blajar2 jgk...aku suka komen kt blog yg active...yg ade citer hot2.. ape yg penting klo Cik En jln2 kt sini..pasti hatinya berubah kaler Pink! Hakhakhak..

Sesape yg jarinya suka menaip n suka say hello2 kt org..meh ler join sini...

Segmen Cuci Mata


Sesape nak JOIN leh klik kat sini k.

Segmen ni di ambil dari asrirayrock. Jom kita cuci2 mata sambil link ke blog2 lain!

Tarikh today: 24 July 2011
Jumlah follower: 53
Start blogging: Februari 2009
Jantina: Female

KomengKu Cayang...my Lurv!



Semasa keluar dr KFC menuju ke kereta. Kami terjumpa kucing yang kami beri nama Komeng ini di bawah kereta kami. Masa tu, keadaan Komeng kurus kering tetapi apa yg menarik hati kami ialah sikapnya yg manja dan suka dibelai. Bila kami memanggil ‘mimiew’, kucing ini terus mendekati kami dan masuk ke dlm kereta. Kami tertanya2 samada kucing ni mempunyai tuan atau hanya kucing terbiar. Selepas berbincang dgn my hb, kami setuju utk membawa kucing tu balik. Fuh...ayat di atas tuh..cam skema kan??? Hahaha... kita teruskan karangan di bawah yer;







Memang melucukan. Kepala Komeng terhantuk ke cermin bila kereta bergerak. Hihi...maybe die panic kot n try keluar dr kereta. Kami berhenti sekejap di tong sampah besar coz nak ambil kotak. Mmg byk kotak kt situ...tp bukan tong sampah yg bau busuk tu tau. Entah..kenapa muka aku x shy time nk kutip kotak kat situ, mmg excited sgt nk letak Komeng dlm 2. So that, xde la die melilau2 dlm kereta. Dh siap buat umah kotak Komeng, kami taruk Komeng ke dlm... hmmm baru la aman sket..hihi

Kami hantar Komeng ke umah kwn my hb ‘Safri’ utk jg skejap smntara kami pg bli brg. Lps lunch, kami singgah supermarket Juinhon tok beli ikan kembung for Komeng. Around 2 o’clock sume brg dh dibeli so nk pg ambik Komeng blk.

Actually, ade lg perkara melucukan kami. Time kami nk ambik Komeng kt umah kwn my hb, tetibe kwn my hb ckp kucing 2 dh hilang. Xde lam kotak! Die pn nmpak nervous sesgt. Magine kn korang..kucing yg dlm kotak yg dh kene ikat ngn tali 2 leh kuar... tp mmg ade lubang kt bhgn atas kotak..so mmg kt situ die kuar. After few minutes, Komeng pn dtg... fuh lega.. Kami bg Komeng ikan yg kami bli td...hmmmm dgn penuh selera n lapar, habis!

Aku ltk komeng kt seat bwh aku. Senang la aku nk jengah die. Hihi..kelakar...kepala die asyik2 kuar dri kotak. Sambil buat lagu ‘miaw..miaw..miaw..’. perjalanan mgambil masa 1 jam 15 minit utk smpai ke destinasi berek Klinik Kesihatan Kuala Balingian. So bermula kehidupan baru Komeng bersama kami tanggal 29 Januari 2011.

Then, smpai je ke umah.. ade jejaka tampan dh menunggu kami. Simi. Ni pon kucing kami jgk..puteh melepak. Yg ni kwn my hb ‘Safri’ yg kasi. Ensem kn Simi! Kalau nk tahu...Simi ni unik..coz kaler mata die lain2..sebelah biru n sebelah lg kuning.







Momen2 bersama Komeng..until now..



























Segmen : Kami Blogger Ramah Mesra


Klik sini untuk JOIN Achik Syida

Hooola...kpd kengkwn blogger..meh kita ramai2 join segmen Ramah Mesra ni.. Semestinya saya tak nak ketinggalan. Sama2 sepakat...kita klik SINI!

SHARING IS CARING.. I'll follow u.....wait for me...

Jom Join Bloglist AzriJohan


Sesape nk JOIN leh klik kat sini yer.

Senyum itu sedekah. Senyumlah seikhlas hati. Senyum itu menghindar dari berkedut. Senyum itu penghilang rasa gundah gulana, sepi, sunyi.. Senyumlah seindah sang suria memancar di pagi hari...pembawa segala cahaya keceriaan utk diri anda dan org sekeliling.

Jika gigi kuning..usah rasa segan utk senyum. Jika gigi tiada, usah risau utk mengukir senyum. Jika gigi busuk...rajin2lah memberus gigi k.

Senyum....Senyumlah.........

KEEP ON SMILING:)

Segmen : Blog Diperlukan..Segera !


Segmen ini dipetik dr SoLy SoLicious

Jom ramai2 kita bawa blog kita kasi terjah blog dia..

SITE: P_yumida (mobile) Mobile overlay 320x50: